Δανία: Στόχος της χώρας να μην υπάρχει καμία αίτηση για την παροχή ασύλου

File Photo Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν PA/YVES HERMAN μέσω ΚΥΠΕ
Καμία αίτηση για παροχή ασύλου στη Δανία, αυτή είναι η φιλοδοξία της πρωθυπουργού της χώρας Μέτε Φρέντερικσεν, όπως δήλωσε η ίδια σήμερα, διατηρώντας την πολύ περιοριστική πολιτική ασύλου που ακολουθεί η χώρα.

“Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιτών άσυλο, όμως μπορούμε να εξηγήσουμε το όραμά μας”, δήλωσε η Σοσιαλδημοκράτης Φρέντερικσεν στη διάρκεια ερωτήσεων στο κοινοβούλιο.

Το 2020, 1.547 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για παροχή ασύλου στη Δανία, ο χαμηλότερος αριθμός από το 1998, κάτι που εξηγείται μεταξύ άλλων και από την υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωναϊού.

Ο αριθμός είναι δέκα φορές μικρότερος από αυτόν που είχε καταγραφεί το 2015, εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης, όταν 21.300 άνθρωποι είχαν υποβάλει αίτηση για παροχή ασύλου στη χώρα.

Η Δανία, μια χώρα με 5,8 εκατομμύρια κατοίκους, δεν κρύβει την επιθυμία της να αποθαρρύνει τους μετανάστες να αναζητούν καταφύγιο στο έδαφός της.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι λίγοι άνθρωποι έρχονται στη χώρα μας, διαφορετικά δεν μπορεί να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή”, εξήγησε η Δανή πρωθυπουργός.

Το 2017, όταν ήταν επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αποστολή των «μη δυτικών» μεταναστών σε αφρικανικούς καταυλισμούς, κέντρα διαλογής για τους μετανάστες.

Τον Σεπτέμβριο η Κοπεγχάγη διόρισε πρεσβευτή αρμόδιο για τη μετανάστευση ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την επιτάχυνση της διαδικασίας δημιουργίας ενός ή πολλών καταυλισμών μεταναστών έξω από την ΕΕ στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοπεγχάγη, Δανία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Η σχέση Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου είναι σημαντική για τα συμφέροντά των ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπλίνκεν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal