Άρθρο στους FT: Βαθύτατα προβληματισμένη η ευρωπαϊκή διπλωματία με το «πρόβλημα» Ερντογάν

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τις απαραίτητες τουρκικές σημαίες στο πλάνο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία
Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες για την στάση του Ερντογάν ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου αλλά και την γενικότερη τύχη του «ευρωπαϊκού εγχειρήματος» της Τουρκίας.

Στο δεύτερο άρθρο της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας σειράς αναλύσεων των Financial Times για τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, (δείτε εδώ το πρώτο: Erdogan’s great game: Soldiers, spies and Turkey’s quest for power)  επισημαίνεται  ότι ο πιο συμφιλιωτικός τόνος που χρησιμοποιεί εσχάτως ο Τούρκος Πρόεδρος έχει να κάνει ως ένα βαθμό και με την προσπάθεια να αντληθούν κεφάλαια για την νοσούσα οικονομία της χώρας του, ενώ γίνεται αναφορά και στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος με πρέσβεις της Ε.Ε, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για μία πιο θετική ατζέντα στις σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών.

«Ωστόσο, πολλοί ευρωπαίοι διπλωμάτες, τρομαγμένοι από χρόνια καυγάδων, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο μίας βαθιάς αλλαγής στη σχέση αυτή. Ένας από αυτούς είπε ότι αναμένει η πιο επιθετική στάση του Τούρκου Προέδρου να επανέλθει στην επιφάνεια πριν από τον Μάρτιο όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκεται να λάβουν οριστική απόφαση για σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις που επί μακρόν αποφεύγουν εξαιτίας των τουρκικών οικονομικών προβλημάτων.

«Η παράξενη αλλά ορθή λογική ήταν η εξής: «Μην τον χτυπάτε όσο είναι πεσμένος, γιατί μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερες τρέλες», είπε ο διπλωμάτης που ομολογεί: «Ουδέποτε αντιμετωπίσαμε τα δομικά ζητήματα και να πούμε στον Ερντογάν: ‘Εάν συνεχίσεις να συμπεριφέρεσαι κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες».

Το άρθρο επισημαίνει το μόνιμο δίλημμα της ευρωπαϊκής διπλωματίας: Οτι πιθανώς σκληρά μέτρα θα απομακρύνουν την Τουρκία από την Ευρώπη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης μία αναφορά στην απερχόμενη Άγκελα Μέρκελ.

«Η Αγκελα Μέρκελ είχε έναν καίριο ρόλο ώστε η ρωγμή μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας να μην μετατραπεί σε πλήρες ρήγμα. Υπήρξε η αρχιτέκτων της συμφωνίας για το μεταναστευτικό το 2016. Το Βερολίνο επίσης ανησυχεί και για την σπουδαιότητα της Τουρκίας για τις γερμανικές επιχειρήσεις αλλά και για τον μεγάλο πληθυσμό των τουρκικής καταγωγής πολιτών στη Γερμανία.

Η μεγάλη στιγμή θα έρθει μέσα στον χρόνο όταν η Μέρκελ θα εγκαταλείψει την πρωθυπουργία στην οποία βρίσκεται από το 2005, έτος κατά το οποίο ξεκίνησαν και οι -εν υπνώσει σήμερα- συνομιλίες ΕΕ – Άγκυρας.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι διάδοχοί της και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξακολουθήσουν να πιστεύουν ότι οι δεσμοί της ΕΕ με την Τουρκία του Ερντογάν παραείναι στρατηγικοί για να διαρραγούν».

Με πληροφορίες από Financial Times. Τίτλος πρωτότυπου άρθρου: Erdogan’s great game: The Turkish problem on the EU’s doorstep

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Αξίζει κανείς να διαβάσει το ντελίριο του Ερντογάν εναντίον Ελλάδας, Ε.Ε. και Κύπρου: Λέει ψέματα και τα πιστεύει…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: