Αξίζει κανείς να διαβάσει το ντελίριο του Ερντογάν εναντίον Ελλάδας, Ε.Ε. και Κύπρου: Λέει ψέματα και τα πιστεύει…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί στους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Σε νέο προκλητικό ντελίριο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου κατέφυγε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,στην Αγκυρα:

«Καλούμε την Ελλάδα, η οποία έχει αυξήσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και τις παράνομες δραστηριότητές της στα νησιά τα τελευταία χρόνια, να εγκαταλείψει τις δραστηριότητές της που αυξάνουν την ένταση» τόνισε προκλητικά ο Ερντογάν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, που θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου, θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή»

Ο Ερντογάν δεν δίστασε μάλιστα να καλέσει την Ευρωπαική Ενωση να κάνει μια «ειλικρινή …αυτο-κριτική» τόσο για τη στάση της απέναντι στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις, όσο και στο Κυπριακό.

«Η Ε.Ε. έχει ξεχάσει τη δέσμευσή της προς τους Τουρκοκύπριους που είπαν ναι στο δημοψήφισμα, ενώ επιβράβευσαν την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία είπε “όχι σε λύση” στην Κύπρο το 2004, δίνοντάς της πλήρη ένταξη στην Ευρωπαικη Ενωση» είπε σε ένα κρεσέντο προκλήσεων ο Ερντογάν.

Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η Ε.Ε. πρέπει να αποδεχτεί την «λύση» των δύο κρατών στην Κύπρο. «Αντί να μιλάμε επανειλημμένα για αποτυχημένα μοντέλα στην Κύπρο, πρέπει να συζητήσουμε νέες και ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε ακόμη να κατηγορήσει για «στρατηγική τύφλωση» την ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, ανακαλύπτοντας μάλιστα «σοβαρές αδικίες», καθώς -όπως είπε- κάποιοι προσπάθησαν να «φυλακίσουν» την Τουρκία στις ακτές της

Ο Ερντογάν ζήτησε μάλιστα την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., ξεχνώντας φυσικά ότι ο αυταρχισμός και οι παραβιάσεις των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της Αγκυρας δεν συνάδουν με τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

«Μοιραζόμαστε την κοινή γεωγραφία εδώ και 1000 χρόνια. Η ανάγνωση της Τουρκικής ιστορία δεν είναι δυνατή χωρίς την Ευρώπη, όπως είναι αδύνατο να κατανοήσετε την ιστορία της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία» είπε στους πρεσβευτές των χωρών μελών της Ε.Ε., ο Τούρκος πρόεδρος.

  • ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ… Κατά την ομιλία του στο πλαίσιο συνάντησης με τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο ισλαμιστής Erdoğan δήλωσε, μεταξύ άλλων τα εξής:

Το 2020, δυστυχώς, δεν ήταν μια εύκολη χρονιά για τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Την τελευταία περίοδο, αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από δυσάρεστα προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν επίπλαστα.

Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να επιλύσουν τις διμερείς τους διαφωνίες με την Τουρκία, αναζητώντας μία λύση στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H ατζέντα της Ε.Ε. υπέστη κατάχρηση από εκείνους που κρύβονταν πίσω από το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο θέτει σε ομηρεία τις βαθιά ριζωμένες σχέσεις μας, αλλά και υπονομεύει την αξίωση της Ένωσης να καταστεί περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη.

Η πιο εμφανής απόδειξη αυτής της προσέγγισης, την οποία αποκαλούμε ‘στρατηγική τύφλωση’, είναι οι διαφωνίες για την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Η Τουρκία αντιμετώπισε μεγάλες αδικίες και στις δύο περιπτώσεις. Όμως η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο. Ενεργειακά έργα που έχουμε ξεκινήσει, μέχρι τώρα, έχουν συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Δεν αξιώνουμε τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν είναι δικαίως δικό μας. Όσον αφορά τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μας. Αντιτασσόμαστε σε αυτές τις απόπειρες περιορισμού μας στη δική μας ακτογραμμή βάσει μαξιμαλιστικών χαρτών που δεν έχουν καμία απολύτως εγκυρότητα.

Πιστεύω ότι ορισμένες εξελίξεις που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες μαρτυρούν τη δέσμευση της χώρας μας να προστατεύσει τα δικαιώματά της. Εικάζω ότι είναι πλέον κατανοητό ότι η ειρήνη στη Μεσόγειο δεν θα είναι δυνατή με οποιασδήποτε εξίσωση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την (παράνομη) “ΤΔΒΚ”.

Θα ήθελα να επαναβεβαιώσω ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της ειρήνης, δίκαιης συνεργασίας και της δικαιοσύνης σε σχέση με τις εντάσεις στη Μεσόγειο. Η Μεσόγειος είναι και θα πρέπει να είναι μια θάλασσα που, αντί να μας χωρίζει, θα πρέπει να μας φέρνει όλους πιο κοντά και να ενισχύει τη συνεργασία μας.

Η Μεσόγειος είναι η κοινή στέγη και το σπίτι που ενώνει μια μεγάλη οικογένεια χωρών και λαών, από την Αλγερία έως την Αίγυπτο, από τη Λιβύη έως την Τυνησία, από την Παλαιστίνη έως το Ισραήλ, από την Τουρκία έως την Ελλάδα, από την Ιταλία έως την Ισπανία. Πρέπει να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο από ένα πεδίο αντιπαλότητας σε μια λεκάνη συνεργασίας που θα εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας.

Πιστεύουμε ότι η διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο που έχουμε προτείνει θα εξυπηρετήσει αυτόν τον στόχο. Πιστεύουμε επίσης ότι η δημιουργία ενός φόρουμ για την ενεργειακή συνεργασία που θα συγκεντρώσει όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ‘Τ/Κ’, θα ήταν επωφελής.

Η Ελλάδα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να προκαλεί εντάσεις χρησιμοποιώντας μόνο το 10% μιας διεθνούς περιοχής που δεσμεύτηκε μέσω NAVTEX, ενός διεθνούς μέσου που προορίζεται για έναν σαφή σκοπό. Καλούμε την Ελλάδα, η οποία έχει εντείνει τις παράνομες δραστηριότητές της τα τελευταία χρόνια, μέσω παραβιάσεων του εναέριου χώρου και σε σχέση με νησιά που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, να τερματίσει ενέργειες που συμβάλλουν στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

Αλλάχ επιτρέποντος, είμαι πεπεισμένος ότι η επανέναρξη των συνομιλιών με τη γείτονά μας Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου θα προαναγγείλει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας.

Η Ε.Ε. πρέπει να κάνει μια σοβαρή ενδοσκόπηση για αυτά τα θέματα και για το Κυπριακό. Αφού επιβράβευσε την ελληνική πλευρά με πλήρη ένταξη επειδή ψήφισε κατά μιας λύσης, η Ε.Ε. έχει ξεχάσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των ΄Τ/Κ’, οι οποίοι υπερψήφισαν την πρόταση. Αναμένουμε να τηρήσουν αυτές τις υποσχέσεις εξίσου. Προσφάτως, δεν έχουν πραγματοποιηθεί συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ε.Ε. και της ‘τ/κ πλευράς’.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, πώς μπορούμε να αναμένουμε από την Ε.Ε. να διαδραματίσει ένα ρόλο διευκόλυνσης στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος; Διδάγματα μισού αιώνα διαπραγματεύσεων καταδεικνύουν ότι μια εναλλακτική λύση εκτός του μοντέλου των δύο κρατών δεν πρόκειται να προσφέρει λύση στην Κύπρο. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε νέες και ρεαλιστικές εναλλακτικές αντί να συζητάμε επανειλημμένως μοντέλα τα οποία έχουν αποτύχει στην Κύπρο.

Μέσω μιας διορατικής προσέγγισης, επιθυμούμε να αρχίσουμε εκ νέου μια συζήτηση για τις σχέσεις μας με τη γείτονά μας στη Μεσόγειο, τη Γαλλία, για να την εμποδίσουμε από το να είναι πηγή έντασης. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τα πρόσφατα βήματα στα οποία προέβησαν και οι δύο πλευρές σε αυτό το πλαίσιο. Ελπίζουμε να δούμε θετική πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα καθόλη τη διάρκεια της Προεδρίας της Πορτογαλίας.

Ακριβώς όπως δεν είναι δυνατή η ανάγνωση της τουρκικής ιστορίας χωρίς την Ευρώπη, έτσι δεν είναι δυνατή η κατανόηση της ευρωπαϊκής ιστορίας χωρίς την Τουρκία. Ως έθνος, φανταζόμαστε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη. Με αυτήν την κατανόηση, αγωνιζόμαστε για πλήρη ένταξη στην Ένωση για σχεδόν 60 χρόνια. Παρά τα διπλά πρότυπα και τις αδικίες που αντιμετωπίζαμε σε αυτήν τη διαδικασία, δεν εγκαταλείψαμε ποτέ την πλήρη ένταξη, η οποία αποτελεί τον απώτερο στόχο μας.

Όπως είναι γνωστό, όταν αναλάβαμε την εξουσία το 2002, υποστήριξα πως “Εάν είναι απαραίτητο, θα ονομάσουμε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ‘κριτήρια της Άγκυρας’ και θα προχωρήσουμε”. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία 18 χρόνια, έχουμε προβεί σε ιστορικά βήματα για να επεκτείνουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας παραμένοντας πιστοί σε αυτήν την υπόσχεση. Αλλάζοντας τα δύο τρίτα του υφιστάμενου συντάγματός μας, έχουμε εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τα ίχνη των περιόδων πραξικοπήματος. Έχουμε θέσει την Τουρκία στο δρόμο της προηγμένης δημοκρατίας.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. το περιέγραψαν ως τη σιωπηλή επανάσταση της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια των 18 χρόνων που βρισκόμαστε στην εξουσία, αυτή η σιωπηλή επανάσταση έχει διαδραματίσει ένα τεράστιο ρόλο στην απώθηση των επιθέσεων κατά της δημοκρατίας μας από εμάς, από τις διαμαρτυρίες στους δρόμους έως την τρομοκρατία, από την κηδεμονία μέχρι την αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Σήμερα, όποιος έχει συνείδηση μπορεί να δει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια αφάνταστα προχωρημένη θέση, από ό,τι πριν από 18 χρόνια, σε όλους τους τομείς από τη δημοκρατία έως το δίκαιο. Εκείνοι που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία συμφωνούν επίσης ότι η χώρα μας έχει αφεθεί μόνη της από τους Ευρωπαίους φίλους της σε αυτήν τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, η Τουρκία δεν είδε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που περίμενε από την Ευρώπη στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Ακόμα χειρότερα, τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί έλαβαν μία θέση που σχεδόν υποστήριξε το πραξικόπημα.

Τρομοκράτες μέλη της FETO, που σκότωσαν 251 πολίτες μας τη νύχτα του πραξικοπήματος, συνεχίζουν τη ζωή τους σήμερα χωρίς καμία έρευνα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τον ίδιο τρόπο, μέλη της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης μπορούν να οργανώνουν δήθεν διαδηλώσεις στην καρδιά της Ευρώπης με στόχο εμένα, το έθνος και την χώρα μας με τον πιο μοχθηρό τρόπο.

Επιπλέον, μπορούν να τους ανοίξουν πόρτες επιτρέποντάς τους να στήσουν σκηνές στο Στρασβούργο, στις Βρυξέλλες, ή ακόμη και να διοργανώσουν συνέδρια σε αυτά τα μέρη. Φαίνεται ότι αυτή η εικόνα, η οποία ποτέ δεν είναι συμβατή με το δίκαιο, τη δημοκρατία και την ελευθερία, δεν είναι επαρκώς κατανοητή από τους Ευρωπαίους φίλους μας. Πώς μπορεί να ανοίγουν οι πόρτες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ε.Ε. σε τέτοιους τρομοκράτες, και να μαζεύονται εκεί άνετα; Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο έχει αποδυναμωθεί η πίστη του τουρκικού λαού στην Ε.Ε. και στις ευρωπαϊκές αξίες.

Η ισλαμοφοβία και ο πολιτιστικός ρατσισμός, που έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτούν περαιτέρω αυτήν την αρνητική αντίληψη. Ο αντι-ισλαμισμός απειλεί την ασφάλεια των περίπου 6 εκατομμυρίων συνανθρώπων μας που ζουν στην Ευρώπη, ενώ μετατρέπεται σε μια μεγάλη ‘μαύρη τρύπα’ στις ευρωπαϊκές αξίες. Σας ρωτώ, αγαπητοί μου φίλοι, έχει γίνει κάποια προσπάθεια να μπει βόμβα εναντίον οποιασδήποτε εκκλησίας στην Τουρκία; Όχι, δεν είναι δυνατό. Δεν θα το επιτρέπαμε ποτέ.

Αντίθετα, ανοίγουμε όλες αυτές τις εκκλησίες, μοναστήρια, συναγωγές σε λατρεία αναστηλώνοντάς τις από τους πόρους μας, από τις δικές μας τσέπες. Έχοντας καταστήσει σαφή όλα αυτά, αναρωτιέμαι πώς θα εξηγήσουμε τις βόμβες σε μουσουλμανικούς οίκους λατρείας στη Γαλλία, τη Γερμανία, σε πολλά μέρη της Ευρώπης αυτήν τη στιγμή; Ή πώς θα εξηγήσουμε τις επιθέσεις εναντίον των κληρικών μας εκεί; Πιστεύουμε ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας θα ενισχύσει την χείρα της Ένωσης στον αγώνα εναντίον του πολιτιστικού ρατσισμού.

Όπως ακριβώς η 60χρονη διαδικασία ένταξης της χώρας μας αποτελεί στρατηγική επιλογή για εμάς, η πλήρης ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. θα είναι μια οντολογική επιλογή για το μέλλον της Ένωσης.

Η αβεβαιότητα που ενισχύθηκε μαζί με το Brexit μπορεί να εξαλειφθεί μόνο όταν η χώρα μας λάβει τη θέση που της αξίζει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα με μακροπρόθεσμη προοπτική και να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας στον ορθό δρόμο. Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους φίλους μας να επιδείξουν την ίδια δέσμευση. Το κλειδί αυτής της θετικής ατζέντας είναι η επικαιροποίηση της Δήλωσης της 18ης Μαρτίου, η οποία είναι διάγει το 5ο έτος της. Η επικαιροποίηση πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να εμπνέει εμπιστοσύνη και δυναμική στις σχέσεις μας, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες του μεταναστευτικού.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής του Συμβουλίου και της Επιτροπής τον περασμένο Μάρτιο, συμφωνήσαμε στην επικαιροποίηση της Δήλωσης. Ως Τουρκία, κάναμε αυτό που μας αναλογεί βάσει αυτής της συμφωνίας, μεταφέραμε τις επικαιροποιημένες προτάσεις μας, ωστόσο δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση για τις προτάσεις μας από τις ευρωπαϊκές αρχές. Θεωρούμε επίσης χρήσιμο να αρχίσουν εκ νέου τακτικές σύνοδοι κορυφής μεταξύ Τουρκίας-Ε.Ε. και συναντήσεις διαλόγου υψηλού επιπέδου. Πιστεύουμε ότι αυτά είναι βήματα που απαιτούνται από την αρχή του pacta sunt servanda.

Στις συζητήσεις μου με τόσο με τον Michel όσο και την Ursula von der Leyen λίγο πρωτύτερα, πρότεινα να προβώ σε αυτά τα βήματα και να βρεθώ μαζί τους στην χώρα μας στο τέλος αυτού του μήνα, και εκείνοι δέχτηκαν την πρότασή μου. Στην κα Ursula von der Leyen είπα κιόλας ότι ‘Δεν θέλω μόνο να σας συναντήσω, αλλά επίσης να επισκεφθούμε μαζί τα πλίνθινα σπίτια που χτίζουμε στη βόρεια Συρία. Είστε υπεύθυνη για θέματα μετανάστευσης. Παρακολουθείτε το ζήτημα της μετανάστευσης. Ας επισκεφτούμε αυτά τα μέρη μαζί. Μπορείτε να δείτε πόσο ευαισθητοποιημένοι είμαστε σε αυτό το θέμα’. Επειδή υποσχέθηκαν ότι θα ήθελαν επίσης να κτίσουν σημαντικό αριθμό αυτών των πλίθινων σπιτιών, αλλά δεν έχουμε λάβει την παραμικρή υποστήριξη σε αυτό το θέμα.

Τώρα έχουμε υλοποιήσει περισσότερο από το ήμισυ του σχεδίου μας για την κατασκευή 50.000 πλίνθινων σπιτιών. Εργαζόμαστε για τις υποδομές τους. Ένα μεγάλο μέρος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη στιγμή που θα τα επισκεφθούμε μαζί. Θα δείτε τι έχει κάνει η Τουρκία από αυτή την άποψη, και πώς τώρα τα περιμένουν με ενθουσιασμό οι μετανάστες του Idlib. Θα δείτε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα, η οποία δεν είναι βάρος αλλά μια χώρα που απαλλάσσει από το βάρος.

Ο αλτρουισμός που επιδείξαμε ώστε η Ευρώπη να μην αντιμετωπίσει μία εισροή προσφύγων δεν πρέπει ποτέ να λησμονηθεί. Τα τελευταία 6 χρόνια, η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων. Αυτό ειπώθηκε από την Ursula von der Leyen, ότι δηλαδή είχαν δεσμευθεί 6 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι από αυτόν το ποσό, 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ στάλθηκαν ή επρόκειτο να σταλούν στην Τουρκία. Χρησιμοποίησε μια διατύπωση παρόμοια με αυτήν… Έχουμε εργαστεί και εργαζόμαστε στη βάση έργων. Όλα είναι εκεί, μπορείτε να τα δείτε. Η βοήθεια που παρέχουμε στους μετανάστες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτούς τους αριθμούς. Οι δαπάνες είναι τεράστιες. οι αριθμοί δεν είναι μικροί.

Είπα, ας το κάνουμε μαζί. Και η προσέγγισή της ήταν θετική. Ελπίζω να το υλοποιήσουμε κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία. Ενώ η ΕΕ στηρίζει μια χώρα με 3 δισεκατομμύρια ευρώ για 100.000 πρόσφυγες, δεν έχουν εκπληρώσει πλήρως ούτε τη δέσμευσή τους ύψους 3 + 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία. Εντούτοις, η Τουρκία είναι έτοιμη να επιδείξει εκ νέου την ίδια βούληση για την από κοινού διαχείριση της μετανάστευσης.

Η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, η απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους και η επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις ένταξης αποτελούν μέρος της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου. Στην πραγματικότητα, η απελευθέρωση των θεωρήσεων ήταν μια υπόσχεση που έπρεπε να επιλυθεί έως το τέλος του 2014 και δεν προοριζόταν για το 2020.

Πρέπει επίσης να προωθήσουμε τη συνεργασία μας σε σχέση με την ασφάλεια και τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Λένε ‘πολεμήστε το Daesh’. Υπάρχει κάποια χώρα στην ΕΕ που να αγωνίζεται πραγματικά ενάντια στο Daesh, εκτός από την Τουρκία; Οι ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν το YPG. Συγγνώμη, αλλά πρέπει να είσαι σκληρός για να είσαι ευγενικός.

Πρέπει να πω την αλήθεια. Ως μία χώρα που διαπραγματεύεται εάν η Τουρκία δεν τα μοιραστεί μαζί σας αύριο μπορεί να συμβεί και σε εσάς. Η ασφάλεια της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ ξεκινά στα Ανατολικά και Νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Αφού είμαστε μαζί με όλους σας στο ΝΑΤΟ, δεν θα έπρεπε τότε να διεξάγουμε αυτόν τον αγώνα από κοινού; Πρέπει να το κάνουμε από κοινού. Τώρα που δεν αφήσαμε μόνο κανένα μέλος του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, γιατί άλλα μέλη του ΝΑΤΟ μας αφήνουν μόνους μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας;

Η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μέλη της Συμμαχίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ακόμη και οι ΗΠΑ, έχουν σταθεί δίπλα μας στον αγώνα μας; Όχι. Χιλιάδες φορτηγά με όπλα έχουν σταλεί σε τρομοκρατικές οργανώσεις που αγωνίσθηκαν εναντίον μας μαζί τους. Ως μέλος του ΝΑΤΟ πολεμάμε εναντίον τους και θα το κάνουμε. Διοργανώσαμε τη Διάσκεψη του Βερολίνου ενάντια στον πραξικοπηματία Haftar. Συμμορφώθηκαν με αυτές τις αποφάσεις; Όχι. Χρειάζεται προστασία o Haftar; Ναι. Η παρουσία μας εκεί έχει παρατείνει τη ζωή της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η Τουρκία έχει συνεισφέρει στην ΕΕ. Συλλάβαμε σχεδόν 9.000 ξένους μαχητές και τους επιστρέψαμε όλους πίσω.

Όταν εξετάζονται όλα αυτά τα θέματα, καθίσταται σαφές ότι τα συμφέροντα της ΕΕ και της Τουρκίας επικαλύπτονται. Είναι στα χέρια μας να μετατρέψουμε το 2021 σε επιτυχία όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Πιστεύω ότι μπορούμε να το επιτύχουμε εάν ενεργήσουμε με μακροπρόθεσμη προοπτική και όχι με προκαταλήψεις ή φόβους. Θα φιλοξενήσουμε τον Michel και την Leyen στην Τουρκία αργότερα αυτόν τον μήνα. Θα εξετάσουμε αυτά τα ζητήματα εκτενώς μαζί τους.

Μετά τα Rafale έρχονται και οι φρεγάτες: Τι διακυβεύεται μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: