Θετικές στον κορωναϊό έντεκα μονάδες εκτροφής γουνοφόρων στη Δυτική Μακεδονία

File photo: Μινκ σε εκτροφείο της Δανίας. EPA/Mads Claus Rasmussen μέσω ΚΥΠΕ




Νέα κρούσματα κορωναϊού σε φάρμες μινκ, εντοπίστηκαν σε Καστοριά, Κοζάνη και Γρεβενά.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, 11 φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων στη Δυτική Μακεδονία είναι θετικές στον κορωναϊό, ενώ 3 ακόμη θεωρούνται ύποπτες.

Εκτός από την πρώτη στο Βόιο που ακολούθησε θανάτωση 1.800 ζώων, πέντε ακόμα σε Σιάτιστα και Γαλατινή αριθμούν προσβεβλημένα ζώα. Στην Π.Ε. Καστοριάς τέσσερις μονάδες εκτροφής είναι θετικές, εκ των οποίων οι δύο με μεγάλο αριθμό ζώων, τα οποία όμως είναι ασυμπωματικά. Θετική είναι και μια μονάδα στην Π.Ε. Γρεβενών. Στην Πεπονιά και το Κλήμα της Νεάπολης στο Βόιο, αλλά και στα Γρεβενά υπάρχουν τρεις ακόμα ύποπτες φάρμες που εξετάζονται μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εκτροφείς.

Ως εκ τούτου, επικρατεί έντονος προβληματισμός σχετικά με τη συμβολή των μινκ στη διάδοση του ιού. Οι πρώτες ενδείξεις παρουσιάζουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον αποκλείστηκε η μετάλλαξη του ιού μετά από την αποκρυπτογράφηση του γενετικού υλικού μινκ και εργαζομένων. Ο ιός δεν διαφέρει μεταξύ εργαζομένων και ζώων, ωστόσο, θα ακολουθήσουν δειγματοληψίες εκ νέου δειγματοληψίες.

Η θανάτωση των ζώων δεν θα είναι υποχρεωτική, στην περίπτωση που οι θετικές εκτροφές θα υποβάλλονται σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, εφόσον δεν θα υπάρχει  διασπορά του ιού.

Παράλληλα, συνεχίζονται τα rapid test στους εργαζόμενους, καθώς υπάρχει ανησυχία, ενώ και τα εκτροφεία υποβάλλονται σε ελέγχους με αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και στις ενενήντα μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας.

Με πληροφορίες από prlogos.gr

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Γερμανικός Τύπος: Η Μόρια μεταφέρεται στην ενδοχώρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: