Η Βουλή των ΗΠΑ μίλησε, τώρα η σειρά της Γερουσίας: Η “καυτή πατάτα” των κυρώσεων στα χέρια του Μπάιντεν…

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα χειριστεί το θέμα των τουρκικών κυρώσεων. Φωτογραφία via buildbackbetter.gov




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε βέτο στο νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών (NDAA), τα ελληνικά και κυπριακά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι ακυρώθηκαν και οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Το “νέο” ήταν στους τίτλους. Υπονοούσαν ξεκάθαρα ότι το βέτο του κ. Τραμπ ήταν για τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της κατοχικής δύναμης.

Όμως, όταν χθες η αμερικανική Βουλή, με συντριπτική πλειοψηφία ανέτρεψε το προεδρικό βέτο, οι τίτλοι, αλλά και τα κείμενα δεν είχαν την παραμικρή αναφορά στις κυρώσεις, οι οποίες βεβαίως είναι «ζωντανές» όσο και το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου. Πάνε μαζί, αφού οι κυρώσεις είναι μέρος του νόμου.

  • Οι νομοθέτες -με ηγέτη τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ- συμπεριέλαβαν την πρόνοια και την απαίτηση για κυρώσεις στην Τουρκία μέσα στο νόμο. Ήταν μία έξυπνη κίνηση που παράκαμψε την άρνηση του κ. Τραμπ. Για 18 μήνες ήταν το εμπόδιο για να τιμωρηθεί η Τουρκία.

Με την κατάθεση του βέτο, μερικά ΜΜΕ πανηγύρισαν, θα έλεγα, διότι θέλουν να δείχνουν ότι οι Αμερικανοί παραμένουν πάντα χειρότεροι από τους Ρώσους στα ελληνικά εθνικά θέματα, στα οποία βεβαίως συμπεριλαμβάνω πάντα και το Κυπριακό.

Όλη η ιστορία ήταν ένα τεράστιο Fake News. Πρώτα απ΄ όλα μπέρδεψαν τις κυρώσεις που ήδη επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση με τις κυρώσεις που μέσω του νόμου NDAA αναγκάζει τον πρόεδρο να επιβάλει το Κογκρέσο. Όπως εξηγήσαμε είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Οι κυρώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν ήδη επιβληθεί. Και ήδη ταλαιπωρούν την τουρκική πολεμική βιομηχανία.

Ο κ. Τραμπ, που αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος φιλότουρκος Πρόεδρος της Αμερικής, υπέβαλε βέτο για άλλους λόγους, όχι για τις κυρώσεις στην Τουρκία. Και αυτό είναι γνωστό ακόμα και στα νήπια, φτάνει να διαβάσει κανείς τη σχετική δήλωση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου.

Μόνο μερικοί γραφιάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο μπερδεύουν επίτηδες τους αναγνώστες για να συντηρούν το γνωστό παραμύθι του «Ξανθού Γένους», που θα στείλει μπουλούκια στην Ελλάδα και την Κύπρο για να μας σώσουν από τους Τούρκους. Δεν θέλουν να χωνέψουν ότι η Τουρκία και η Ρωσία είναι στρατηγικοί σύμμαχοι. Πόσο πιο καθαρά να ειπωθεί από τους Ρώσους.

Γεγονός είναι ότι η Τουρκία εξυπηρετεί την αντιδυτική ατζέντα της Ρωσίας στον ύψιστο βαθμό. Η αναταραχή στο ΝΑΤΟ, ο θυμός των Αμερικανών και των Γάλλων, οι επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, και ένα σωρό άλλα γεγονότα στα οποία εμπλέκεται η κατοχική δύναμη, ωφελούν μόνο τη Ρωσία και τον πρόεδρο της. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κρατά γερά το λουρί και ο Ταγίπ Ερντογάν εκτελεί.

  • Ο Ρώσος πρόεδρος τη δουλειά του κάνει. Αλλά οι Αμερικανοί είναι τόσο τυφλοί, που κάνουν ότι δεν βλέπουν. Δεν θέλουν να χάσει η Δύση, λένε, την ήδη χαμένη Τουρκία. Δεν υπάρχει αυτό που ζούμε. Η Τουρκία έχει ήδη εγκαταλείψει το δυτικό στρατόπεδο.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, θα καλέσει ψηφοφορία για το βέτο του προέδρου Τραμπ στο νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα. Αν τα δύο τρίτα των γερουσιαστών ψηφίσουν όπως και οι βουλευτές, τότε η ήττα του κ. Τραμπ θα είναι καταλυτική.

Ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου εγκρίνεται και σε 30 μέρες από την ημέρα της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ -που θα είναι ο Τζο Μπάιντεν- πρέπει να επιβάλει τις πέντε από τις 12 σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Δεν γνωρίζω αν θα το κάνει ή όχι ο νέος πρόεδρος ή ποια δικαιολογία θα προβάλει. Αλλά είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους αμερικανικούς νόμους. Έστω και αργά, έστω και υπό τρομακτική πίεση από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο κ. Τραμπ συναίνεσε να τιμωρηθεί η Τουρκία. Η ώρα της αλήθειας ήρθε και για τον κ. Μπάιντεν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αυτή η επιμονή για τις “διερευνητικές” με την Τουρκία μας φοβίζει: Στο βάθος το Αιγαίο και η Κύπρος ως “πακέτο”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: