Αυτή η επιμονή για τις “διερευνητικές” με την Τουρκία μας φοβίζει: Στο βάθος το Αιγαίο και η Κύπρος ως “πακέτο”

Η ελληνική σημαία κυματίζει πάνω από το λιμάνι στο Αγαθονήσι. “Ο τελευταίος Ανέγγιχτος Παράδεισος στο Αιγαίο”, που εποφθαλμιά η Τουρκία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Συνεχίστηκαν τις τελευταίες 48 ώρες τα δημοσιεύματα για τις επερχόμενες διερευνητικές επαφές της Αθήνας με την κατοχική Τουρκία. Τα δημοσιεύματα έχουν τις υπογραφές σοβαρών δημοσιογράφων και αυτό και μόνο μας προβληματίζει. Διότι γνωρίζουν τι γράφουν… Δεν πρόκειται για αποκυήματα της φαντασίας τους.

Είναι, φαίνεται, απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει ο διάλογος με την Τουρκία. Και ασφαλώς είναι δικαίωμα της, αφού την έχει εκλέξει ο λαός. Όπως δικαίωμα είναι και των πολιτών να αμφισβητούν την κυβερνητική απόφαση.

Αυτή η περίοδος δεν είναι καθόλου καλή για τέτοιου είδους συνάξεις, διότι η μόνη κερδισμένη θα είναι η Τουρκία. Μόνο αυτή οφελείται διότι θα δείχνει στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς ότι συνομιλεί με την Ελλάδα. Θα δείξει ότι θέλει το διάλογο -και αυτό δεν είναι αλήθεια.

  • Θα καλέσει τις διερευνητικές στην Άγκυρα και η Αθήνα θα αποδεχθεί την πρόσκληση. Η Τουρκία θα διατηρήσει το διάλογο μέχρι τον Μάρτιο για να αποφύγει ξανά τις κυρώσεις από την ανύπαρκτη Ευρώπη, ενώ ίσως τεθούν σε κίνδυνο και οι νέες κυρώσεις που προγραμματίζει να επιβάλει το αμερικανικό Κογκρέσο.

Με τον διάλογο, η Τουρκία θα εξέλθει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται, και δεν πρέπει. Τώρα είναι η ευκαιρία να πληρώσει για την επιθετικότητά της. Και από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η κινητικότητα στην Αμερική και η βαθιά επιθυμία να τιμωρηθεί η κατοχική δύναμη, πρέπει αυτό να ληφθεί υπόψη από την Αθήνα.

Μην πάθουμε ότι με το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, τη δεκαετία του ’70, όταν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί πέτυχαν την άρση του πείθοντας τους βουλευτές και τους γερουσιαστές ότι υπήρχε κινητικότητα στο Κυπριακό και ότι η Τουρκία επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Όλα ήταν ψέματα για να ανατραπεί το εμπάργκο, όπως και έγινε. Και εκείνη η άρση μετέτρεψε την κατοχική δύναμη σε …ταύρο. Από εκείνη την ημέρα άρχισε να επιβάλλει τα σχέδια της για άλωση του νησιού, αφού κατάλαβε πολύ καλά ότι η Αμερική δεν θα την τιμωρούσε ξανά.

Ο διάλογος και η ειρήνη είναι καλά πράγματα. Μην το συζητάμε και χάνουμε το χρόνο μας. Αλλά οι δύο αυτές λέξεις δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο της Τουρκίας. Το γνωρίζει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με τον Ταγίπ Ερντογάν και κατάλαβε πολλά, ιδιαίτερα τη δεύτερη φορά. Και ο κ. Αναστασιάδης «τα είπε» στο Saint Regis της Νέας Υόρκης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο υπουργός Εξωτερικών, δεν έκρυψαν τα λόγια τους. Άλλωστε και στους ξένους συνομιλητές τους τα ίδια λένε. Να τους δώσουν η Ελλάδα και η Κύπρος όσα απαιτούν με ειρηνικό τρόπο για να μην γίνει πόλεμος. Είναι αισχροί, χωρίς καμία αμφιβολία.

Ένας άλλος λόγος που οι λεγόμενες ‘διερευνητικές επαφές» δεν πρέπει να ξεκινήσουν είναι και ο πιο σοβαρός: Η Τουρκία απαιτεί «όλα στο τραπέζι», ενώ η Ελλάδα -πολύ ορθά- έχει μόνο ένα θέμα: τις θαλάσσιες ζώνες και την προοπτική του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Υπό αυτές τις συνθήκες θα πρόκειται για διάλογο κωφών. Εκτός αν οι Τούρκοι έχουν …συνετιστεί, το οποίο δεν ισχύει.

Οι Γερμανοί, σε συνεργασία με τους Βρετανούς, και τον άβουλο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, επιδιώκουν ένα “μορατόριουμ” στα ελληνοτουρκικά και το άρον-άρον κλείσιμο του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο. Πιστεύουν οι ανόητοι ότι αν πετύχουν την “όποια λύση” στο Κυπριακό, η Τουρκία θα σταματήσει να ενοχλεί στο Αιγαίο και θα συμβιβαστεί. Ελπίζω ότι στην Αθήνα δεν πιστεύουν κάτι τέτοιο. Διότι η κατοχική δύναμη πιστεύει ότι το μισό Αιγαίο της ανήκει. Μία “λύση” του Κυπριακού δεν θα σώσει το Αιγαίο. Θα ανοίξει περισσότερο την όρεξη της Τουρκίας…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι πολιτικοί, ως γνωστό, όταν τους στέλνει ο λαός στην αντιπολίτευση, αφήνουν τη γλώσσα τους και πηγαίνει …περίπατο. Δεν είναι μόνο οι υποσχέσεις, τις οποίες δίνουν και δεν υλοποιούν ποτέ. Αλλά λένε λόγια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κυπριακού «κομμουνιστικού» κόμματος ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αναφερόμενος σε μία επιστολή που έστειλε προς τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, η οποία αφορούσε το Κυπριακό:

“Να συνειδητοποιήσει (εννοεί τον Κύπριο Πρόεδρο) ότι τα περιθώρια έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ επικίνδυνα για την Κύπρο και για τον Κυπριακό λαό, εάν δεν καταφέρουμε να αναιρέσει η Τουρκία, τη προκλητική και επιθετική της πολιτική, εάν δεν καταφέρουμε να τερματίσει τα νέα τετελεσμένα τα οποία επιχειρεί να πράξει στην Αμμόχωστο και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις οι οποίες θα επιτρέψουν επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου, με στόχο την λύση στο Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, τα πράγματα προοπτικά θα΄ναι εξαιρετικά δύσκολα και για την Κύπρο αλλά πάνω από όλα για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας και για την προοπτική του κόσμου στο νησί μας”.

Ωραία ρε μάγκα μου. Δεν λες στον κ. Αναστασιάδη και πως να υλοποιήσει την πρόταση σου για να μάθουμε και εμείς τι στο καλό σκέφτεται το «κομμουνιστικό» κόμμα; Το ΑΚΕΛ κυβερνούσε την Κύπρο για 5 χρόνια και συγκυβερνούσε για 20 και πλέον χρόνια. Γιατί δεν υλοποίησε τότε όλα αυτά που απαιτεί τώρα από τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν υποστηρίζω τον κ. Αναστασιάδη, διότι στο Κυπριακό ήταν και είναι εντελώς λάθος. Αλλά βαρεθήκαμε πλέον να ακούμε όλους αυτούς τους κομματάρχες να υποβάλλουν προτάσεις και να κάνουν εισηγήσεις για τη λύση του Κυπριακού και όταν έρχεται η στιγμή που κυβερνούν να κάνουν τα ίδια και χειρότερα με τους προηγούμενους. Πες μας κ. Άντρο Κυπριανού πως θα τερματιστούν τα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο και πως θα επιστρέψει η Τουρκία στο διάλογο… Αλλά έχετε μάθει μία ζωή να ‪κοροϊδεύετε τους οπαδούς σας, και νομίζετε ότι είναι και οι υπόλοιποι οι ψηφοφόροι αρνιά.

Βεβαίως, τα ίδια και χειρότερα κάνει ο πρόεδρος του (δεξιού) ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, που εδώ και εκεί θυμάται να ισχυριστεί ότι δεν είναι συγκυβέρνηση. Άσχετα αν έχει διορίσει σε κρατικές θέσεις όλο το Δημοκρατικό Συναγερμό. Ζητά από τον κ. Αναστασιάδη να δώσει «κατιτίς» στους Τούρκους για να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις. Συγχαρητήρια…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο με τη διαφθορά: Πάλι επιχειρούν συγκάλυψη των σκανδάλων…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: