Η Τουρκία αγοράζει νέα οπλικά συστήματα από τη Μόσχα: Επεκτείνει τη συνεργασία με το “ξανθό γένος”…

Φορτηγά μεταφέρουν τους S-400 στη βάση τους, στην Άγκυρα. Φωτογραφία απο Yeni Safak




Παρά τις κυρώσεις,τις οποίες επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και οι οποίες έχουν ανακοινωθεί, η Τουρκία προτίθεται να προμηθευτεί επιπλέον ρωσικά οπλικά συστήματα.

Τα παραπάνω αποκαλύπτει η Deutsche Welle (στη γερμανική ιστοσελίδα της).

Αν και για αυτή την κίνηση της Τουρκίας, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων, η Άγκυρα ενισχύει την συνεργασία της με τη Ρωσία στον εξοπλιστικό τομέα. Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ στην πόλη Sotschi στη Μαύρη Θάλασσα.

Μετά τη συνάντηση, ο Sergej Lawrow δήλωσε:

“Με την Τουρκία επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία πρόθεσή μας, να επεκτείνουμε την συνεργασία μας στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας”. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας εκτιμά την αποφασιστικότητα της Άγκυρας “να συνεχίσει αυτή τη συνεργασία, παρά την παράνομη πίεση της Ουάσιγκτον”.

Οι κυρώσεις που επεβλήθησαν στα μέσα Δεκεμβρίου αποτελούν τη νεότερη εξέλιξη. Η αμερικανική κυβέρνηση σταμάτησε τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν προς την τουρκική υπηρεσία εξοπλισμών SSB.

Tο 2017 η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν φόβους πως θα μπορούσαν να διαρρεύσουν ευαίσθητα δεδομένα του ΝΑΤΟ στη Ρωσία.

Αντιδρώντας σε αυτή την κίνηση της Τουρκίας, οι ΗΠΑ απέβαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Ο Mevlüt Cavusoglu ανέφερε πως, η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τη σχέση της με τη Ρωσία ως εναλλακτική στη σχέση της με το ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ένα επιπλέον πεδίο αντιπαράθεσης.Η Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις, επειδή η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, σε περιοχές, οι οποίες ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ανήκουν στη δική τους υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στη Ρωσία για προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. Σκοπός είναι να αποκτήσει η Τουρκία δυνατότητα παραγωγής του εμβολίου. Η Τουρκία έχει παραγγείλει και 50 εκατομμύρια δόσεις του κινεζικού εμβολίου. Επιπλέον, η Τουρκία έχει παραγγείλει 4,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της BioNTech-Pfizer.

Η χώρα διεξάγει έρευνες για την παραγωγή και δικού της εμβολίου.

ΠΗΓΗ: DW (γερμανική ιστοσελίδα) – RÜSTUNG:Russland und Türkei halten an Militärzusammenarbeit fest

Σύμφωνα με άλλες πηγές ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Άγκυρας, για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας, δεν θα αποθαρρύνουν τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος Putin εκτιμά την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να “συνεχίσει τη συνεργασία, στον τομέα αυτόν, παρά τις παράνομες πιέσεις της Ουάσιγκτον”.

Ο Cavusoglu από την πλευρά του δήλωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ “αποτελούν μια επιθετική πράξη εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας” και συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα δεν θα ενδώσει στις πιέσεις.

“Προτιμούμε να επιλύουμε όλα τα ζητήματα, όπως και αυτό των S-400 με διαπραγματεύσεις” δήλωσε ο Cavusoglu. Δήλωσε επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελούν εναλλακτική στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η ΕΕ επίσης ετοιμάζεται για τιμωρητικά βήματα κατά της Τουρκίας, σε σχέση με την αντιπαράθεσή της με την Ελλάδα και την Κύπρο για τα υπεράκτια δικαιώματα στη Μεσόγειο.

Μπογιές για την απέλαση του «συντρόφου Ερόλ» σε γραφείο βουλευτή που νοσηλεύεται από κορωναϊό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: