Απεγνωσμένη προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσουν την στοχευμένη επίθεση του Ισραήλ: Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, συνεχίζει να προσπαθεί απεγνωσμένα να σταματήσει την επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά φαίνεται ότι μέχρι της στιγμής έχει αποτύχει.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού Omega. Ο ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη συνομιλία του με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη, σημείωσε και τα εξής:

Σήμερα, μιλώντας με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου και στην παρουσία του πρωθυπουργού του Ιράκ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, πήρε και έδωσε εύσημα για την απόκρουση της ιρανικής επίθεσης, η οποία σύμφωνα με το Πεντάγωνο απέτυχε κατά 99%.

«Μαζί με τους εταίρους μας, νικήσαμε -εννοεί σταματήσαμε- αυτήν την επίθεση (του Ιράν)», τόνισε και επανέλαβε ότι:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για την ασφάλεια του Ισραήλ. Έχουμε δεσμευτεί για την ασφάλεια όλων των συμμάχων μας».

  • Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν το υπογράμμισε ακόμα καλύτερα: Ναι μεν απαιτεί αποκλιμάκωση, ναι μεν ζητά από την Ιερουσαλήμ να μην βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή με την απάντησή του, αλλά επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε» το Εβραϊκό Κράτος. Ποιο μήνυμα στέλνει άραγε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου;

Από την Παρασκευή ο Άντονι Μπλίνκεν έχει κυριολεκτικά εγκατασταθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απ’ όπου επικοινωνεί με ομολόγους του χωρών της περιοχής, αναζητώντας ένα ειρηνικό τρόπο για να μην επεκταθεί ο πόλεμος και να γίνει περιφερειακός.

Βεβαίως είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχει, με δεδομένο ότι δεν ελέγχεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και οι υπόλοιποι που συγκροτούν το Πολεμικό Συμβούλιο, ακόμα και αυτοί που δεν θεωρούνται γεράκια. Οι τελευταίοι, μερικές φορές, είναι χειρότεροι από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό.

Οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, συνομιλούν συνεχώς με τους ομολόγους τους του Ισραήλ συνιστώντας ψυχραιμία. Φυσικά, οι απαντήσεις που ακούνε δεν τους αρέσουν καθόλου.

Αλλά, πρέπει να επαναλάβουμε ότι κυριαρχεί ο φόβος στην Ουάσιγκτον ότι η ηγεσία του Ισραήλ θα πράξει αυτό που πιστεύει ότι είναι καλύτερο για τη χώρα.

Με δεδομένο το παραπάνω, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκλειστεί η απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση, η οποία είναι ήδη σχεδιασμένη. Ας μην είμαστε αφελείς.

Το μήνυμα του Λευκού Οίκου είναι γνωστό: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μην κτυπήσει το Ιράν.

Μάλιστα επιβεβαιώθηκε ότι σταμάτησε την τελευταία στιγμή την ισραηλινή απάντηση, που ήταν προγραμματισμένη για τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Ο Νετανιάχου του έκανε τη χάρη, αλλά απ’ εδώ και πέρα πιστεύεται ότι θα αποφασίσει με τους υπόλοιπους του Πολεμικού Συμβουλίου και απλά θα το ανακοινώσει στην Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομιλεί καθημερινά με τον Ισραηλινό ομόλογό του και έχουν συμφωνήσει ότι το Ισραήλ θα μοιραστεί με το Πεντάγωνο το στρατιωτικό σχέδιο του κτυπήματος εναντίον του Ιράν -εάν και όποτε αποφασιστεί- παρά το γεγονός ότι ουδείς αμφιβάλλει στην Ουάσιγκτον ότι η απόφαση έχει ληφθεί.

Να σημειώσουμε ότι εάν το Ισραήλ αποφασίσει να απαντήσει, οι Αμερικανοί ΔΕΝ θα συμμετέχουν στρατιωτικά. Όμως, εάν δεχθεί νέα επίθεση το Ισραήλ από το Ιράν θα δούμε το ίδιο ακριβώς σενάριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία θα βοηθήσουν στην άμυνα του Ισραήλ. Επαναλαμβάνω, όχι στην όποια επίθεση.

Ο κ. Μπλίνκεν τόνισε δύο πράγματα:

Πρώτον, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή, και

Δεύτερον, τόνισε ότι δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση.

Αλλά, το ένα συγκρούεται με το άλλο.

Καταλήγοντας, οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αποτρέψουν την αντεπίθεση του Ισραήλ, αλλά το ερώτημα είναι απλό: Θα τα καταφέρουν; Με τα σημερινά δεδομένα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.

Κατά τη γνώμη μου είναι εξαιρετικά δύσκολο, στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, να αλλάξει απόφαση η Ιερουσαλήμ. Είναι και θέμα υπερηφάνειας για τον τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν είχε σταματήσει την ύστατη στιγμή τον Νετανιάχου, θα είχε κάνει “μπουρλότο” τη Μέση Ανατολή (video): Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: