Βίντεο σοκ: Αρμένιοι μοιρολογώντας αποχαιρετούν αρχαίο μοναστήρι πριν ξεριζωθούν

File photo: Συγγενείς Αρμενίων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις πρόσφατες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσκυνούν τους τάφους στο στρατιωτικό νεκροταφείο σστο Γερεβάν, Αρμενία. EPA/LUSI SARGSYAN / PHOTOLURE PICTURE MADE AVAILABLE TODAY




Εγκαταλείπουν τις εστίες τους δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι περιοχών του Ναγκόρνο Καραμπάχ που βάσει της συμφωνίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν, Αρμενίας και Ρωσίας, πρέπει να παραδοθούν στους Αζέρους.

Σήμερα το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως δίνει παράταση 10 ημερών για “ανθρωπιστικούς λόγους” ώστε να ολοκληρωθεί η φυγή των Αρμενίων απ’ τις εστίες τους.

Η παρουσία της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης στον Καύκασο όχι μόνο εξοργίζει τους Αρμένιους αλλά ξυπνά μνήμες γενοκτονίας.

Πολλοί έβαλαν φωτιά στα σπίτια τους λέγοντας πως “δεν μπορούν να τα αφήσουν στους Τούρκους” κι άλλοι, όπως μεταδίδει το AFP λένε το στερνό αντίο στους νεκρούς τους στα νεκροταφεία αλλά και στους ναούς και τα αρχαία μοναστήρια. Ενα βίντεο που δείχνει ένα θλιβερό χορό έξω από αρχαίο μοναστήρι συγκλονίζει με τους μετέχοντες να αποχαιρετούν ιερά και όσια, συγκλονίζει:

 

Η ειρηνευτική συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού, υπό την αιγίδα της Μόσχας, έδωσε τέλος στις σφοδρές συγκρούσεις, διάρκειας σχεδόν επτά εβδομάδων, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες άνθρωπους.

Βάσει της εκεχειρίας, το Αζερμπαϊτζάν θα ανακτήσει μεγάλα εδάφη, τα οποία τελούσαν υπό τον έλεγχο των Αρμένιων, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η Αρμενία τώρα,  που ήταν και η χαμένη της σύρραξης,  απώλεσε σχεδόν όλα τα εδάφη που είχε πάρει υπό την κατοχή της στην πρώτη μεγάλη διένεξη που είχαν οι δύο χώρες στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τότε, οι Αρμένιοι υπερέχοντας σε εξοπλισμό έναντι των Αζέρων μπόρεσαν και επιβλήθηκαν στους δεύτερους.

Ο περιοχές Λασίν, Κελμπαγιάρ, Αγκντάμ και Γκαζάχ θα παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν. Αυτό προβλέπει η συμφωνία των 9 σημείων που υπογράφηκε στη Μόσχα.

Παράλληλα, θα ανοίξει διάδρομος από το Ναχιτσεβάν προς το Αζερμπαϊτζάν για την επικοινωνία μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτόν η Τουρκία (συνορεύει με το Ναχιτσεβάν) θα έχει επίγεια επικοινωνία με το Μπακού, αποκαθιστώντας για πρώτη φορά, σύμφωνα με τούρκους εμπειρογνώμονες, «τους δεσμούς της με τον τουρκικό κόσμο».

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Γερεβάν της Αρμενίας μετά την σύναψη της συμφωνίας.

Με πληροφορίες από AFP

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αρμενική τραγωδία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Καίνε φεύγοντας τα ίδια τους τα σπίτια [photo, video]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: