Τίθενται ζητήματα συνταγματικής τάξης: Τα μέτρα καταστολής δεν υπερισχύουν των κανόνων!

FILE PHOTO: Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλά με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν για την 47η επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στο κέντρο της Αθήνας, Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Του ΠΕΤΡΟΥ Ι. ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ (*)

Η 17η Νοέμβρη 2020, ημέρα τιμής για την ηρωική και καταλυτική εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αδιστάκτως αποτέλεσε σταθμό ώστε να εισέλθει η χώρα μας  μέσα από συντακτικές πράξεις και ψηφίσματα στην μεταπολιτευτική περίοδο και σε συνθήκες δημοκρατικού βίου, σημαδεύτηκε από τα αυταρχικά γεγονότα εκ μέρους της κυβέρνησης που προδήλως παραβιάζουν το Σύνταγμα.

  • Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Άξιο επισημείωσης είναι ότι η αντιπολίτευση του ευρύτερου δημοκρατικού τόξου μπόρεσε κατ’ αρχάς και κατ’ αρχήν να «συνεννοηθεί» με κοινό κείμενο, που προσυπέγραψαν (γίνεται αναφορά με σειρά στην κοινοβουλευτική δύναμη), ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Δυστυχώς, το ΚΙΝΑΛ δεν προσυπέγραψε. Το φερόμενο δε ως επιχείρημα είναι ότι με την κοινή αυτή διαδικασία-απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης «παίζεται/ε το παιχνίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη»!..

Ειδικότερα, το κείμενο που προσυπογράφουν τα προαναφερόμενα κόμματα (για λόφους ευνόητους δεν έγινε επαφή με άλλο κόμμα του Κοινοβουλίου) μεταξύ των άλλων επισημαίνονται και τα εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων… Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη…».

Πριν, όμως, παρατεθούν οι συνταγματικές διατάξεις που αποδεικνύουν κατά τρόπο μη επιδεχόμενο αντιθέτου λόγου την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης συμπεριφοράς της κυβέρνησης δια των εντεταλμένων δυνάμεων καταστολής, πρέπει να γίνει αναφορά  και στο επιβαλλόμενο καθήκον του κάθε πολίτη -και κατά μείζονα λόγο του κάθε πολιτικού!

  • ΤΟ ΚΑΘΉΚΟΝ ΥΠΕΡΆΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΆΓΜΑΤΟΣ  

Για όλους όσοι αναφέρονται στο Σύνταγμα, και ιδίως όσοι λόγω υπηρεσιακού καθήκοντος και θεσμικής αποστολής έχουν δώσει όρκο(!) να τηρούν το Σύνταγμα, καλόν είναι να προσφύγουν στις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 120 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές: ο σεβασμός στο Σύνταγμα, αλλά και στους νόμους που συμφωνούν (όμως)  με το Σύνταγμα, καθώς και η αφοσίωση όχι μόνο στην πατρίδα, αλλά και στην δημοκρατία, αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων!

Συνεπώς, δε νοείται πατριώτης όταν δεν υπερασπίζεται το δημοκρατικό πολίτευμα, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Επίσης, η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δεν έχουν μόνο το  δικαίωμα να το υπερασπίζονται, αλλά και την υποχρέωση να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

  • ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΜΗ ΕΊΧΑΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ή «ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΊΑΣ» ΣΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΆΤΕΙΑ

Το «σύστημα παραπληροφόρησης»  έχει επιδοθεί στο να χρησιμοποιεί το «επιχείρημα» ότι: υπάρχει πανδημία και ότι λόγω αυτής της κατάστασης για την προστασία της δημόσιας υγείας απαγορεύεται η κυκλοφορία, σύμφωνα  με τα όσα προνοεί η επίμαχη αστυνομική διάταξη. Όμως – κι εδώ υφίσταται η σκόπιμη παραπληροφόρηση – επουδενί εννοείται ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία των βουλευτών. Και τούτο διότι ισχύουν τα εξής:

Ακόμη και αν δεχτούμε (που δεν ισχύει) ότι είχαμε «πόλεμο» ή ότι η χώρα έχει κηρυχτεί σε «κατάσταση πολιορκίας»,  (που επίσης δεν ισχύει) ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές, (όπου σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 48 του Συντάγματος, αναστέλλεται σύνολο ή μέρος των συνταγματικών κανόνων-μεταξύ των οποίων και το άρθρο 11 του Συντάγματος, που αφορά στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι), ακόμη και τότε, ισχύει η διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 48 του Συντάγματος με την οποία ρητώς επιτάσσεται ότι: «καθ’ όλη τη διάρκεια των μέτρων κατάστασης ανάγκης ισχύει αυτοδικαίως το άρθρο 62 του Συντάγματος».

  • ΙΔΟΎ Η ΕΠΙΤΑΓΉ ΤΟΥ ΣΥΝΤΆΓΜΑΤΟΣ  

Υπ’ όψιν όμως ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του προαναφερόμενου άρθρου 62 του Συντάγματος:

«Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος».

Η προστασία δε αφορά, τόσο στην άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων, όσο και στην πολιτική δραστηριότητα,  όπως ρητώς επιτάσσει το Σύνταγμα. Έτσι ακριβώς επιτάσσει το Σύνταγμα!

  • Η ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΜέΡΑ 25

Η συνταγματική τάξη ορίζει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των μέτρων κατάστασης πολιορκίας ή ακόμη και πολέμου, ισχύει «αυτοδικαίως»(!) η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του Συντάγματος.

Τούτο σημαίνει ότι σύμφωνα με τη διάταξη αυτή το δικαίωμα των Ελλήνων βουλευτών να μην περιορίζονται χωρίς άδεια της Βουλής δεν μπορεί να καταργηθεί, να τροποποιηθεί ή να ανασταλεί με οποιαδήποτε απόφαση-πράξη Αστυνομικού Διευθυντή!

Στην προκειμένη περίπτωση, αποδεικνύεται ευθέως η παραβίαση της συνταγματικής τάξης, λόγω της ανεπίτρεπτης και αντισυνταγματικής παρεμπόδισης της κυκλοφορίας βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ενταύθα, ειδικότερη αναφορά γίνεται στην προκλητική παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη, της Αντιπροέδρου της Βουλής, Σοφίας Σακοράφα και των λοιπών βουλευτών του ΜέΡΑ 25 από «κλοιό αστυνομικών δυνάμεων»(!), την ίδια μάλιστα στιγμή που άλλοι πολίτες, κυκλοφορούσαν  με τη χρήση του sms 13033, είτε εποχούμενοι είτε πεζή!..

Η προκλητική αυτή παρεμπόδιση μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας έχει καταστεί πασίδηλο γεγονός από τα ΜΜΕ, και αποδεικνύει ότι πράγματι με τρόπο συστηματικό συγκροτείται και επιδιώκεται να μεταβολιστεί στην κοινωνία ότι: τα μέτρα καταστολής υπερισχύουν των συνταγματικών κανόνων!

Με βάση τα προαναφερόμενα πράγματι τίθενται ζητήματα συνταγματικής τάξης.

(*) Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Επέρχονται πολιτικές εξελίξεις; Μήπως στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα απαιτείται πολυκομματική κυβέρνηση;

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: