Ολοταχώς τρέχουμε στην παράταση του lockdown καθώς θερίζει ο κορωναϊός και το ΕΣΥ κρασάρει

File photo: Ανδρας κάνει τζόκιγκ σε ένα άδειο από κόσμο περιφερειακό δρόμο της Αθήνας λόγω των περιοριστικών μέτρων ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ως όνειρο απατηλό μοιάζει όσο τρέχει ολοταχώς αρνητικά η πανδημία στη χώρα η χαλάρωση των μέτρων. Οι νεκροί που έχουν φτάσει κοντά στους χίλιους από την αρχή του lockdown για να αντιμετωπιστεί το 2ο κύμα του κορωναϊού και τα συνεχώς αυξητικά δεδομένα για τα κρούσματα δείχνουν πως η παράταση των περιοριστικών μέτρων θα είναι μονόδρομος.

Έτσι πολλοί αρχίζουν να συζητούν πως τα φετινά Χριστούγεννα μπορεί να μοιάζουν σε πολλά με το περασμένο Πάσχα.Κι αυτά τις ώρες που το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τις συνέχεις… ενέσεις ενίσχυσης που δέχεται, αποδεικνύεται πως δεν φτάνουν. Άλλωστε, ο αριθμός των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έχει ξεπεράσει τους 500, αριθμός που ξεπέρασε ακόμη και τις πλέον δυσοίωνες εκτιμήσεις των ειδικών το προηγούμενο διάστημα.

Οι εισηγήσεις που συζητιούνται ιδιαίτερα τα τελευταία 24ώρα τόσο στα κυβερνητικά επιτελεία όσο και στο τραπέζι των επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας συγκλίνουν πως η μάχη για την πανδημία έχει μπει σε άλλη τροχιά και επανεξετάζονται ημερομηνίες, τομείς που θα επηρεαστούν και τις επόμενες ημέρες.

Κι ενώ οι ελπίδες όλων στρέφονται στην άφιξη των εμβολίων, οι ειδικοί συστήνουν αυστηρή τήρηση των μέτρων καθώς μόνον αυτό μπορεί να γίνει τώρα. Έτσι, η τήρηση των μέτρων, οι συνεχείς έλεγχοι, τα περισσότερα τεστ θα λειτουργήσουν, όπως ομολογούν οι επιστήμονες ως σύμμαχοι στον πόλεμο που δίνουν καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, στις κλίνες αλλά βέβαια πολύ περισσότερο στις ΜΕΘ. Οι αριθμοί που δείχνουν την πληρότητα των κλινών είναι αποκαρδιωτικοί. Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα που υλοποιείται εκτός των άλλων και στο πλαίσιο της επίταξης ιδιωτικών κλινικών μια σχετική αποσυμφόρηση σε κλίνες.

Τρίτο κύμα

Πάντως είναι χαρακτηριστική η δραματική έκκληση για βοήθεια από την πολιτεία που απηύθυνε σήμερα ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος, αναφέροντας μάλιστα ότι φοβάται το τρίτο κύμα της πανδημίας. Στοιχείο που βάζει στη συζήτηση και ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η κατάσταση είναι απελπιστική, έχουμε γεμίσει στις εντατικές, δήλωσε ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, παρόντος του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη. «Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική» σημείωσε.

Φοβάται τρίτο κύμα στις αρχές 2021, ειδικός του ΠΟΫ: Ελλιπής η αντίδραση της Ευρώπης

«Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει, είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα (…)Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό, τι άλλη έκκληση να κάνουμε, να φτάσουμε τετραψήφιο;» ανέφερε.

«Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… θα ανοίξει ο κ. Γεωργιάδης την οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ο Γεωργιάδης ανοίξει την οικονομία γιατί θα πρέπει να ανασάνει φοβάμαι ότι το Γενάρη – Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα» προειδοποίησε.

«Όλες οι ηλικίες πλέον προσβάλλονται» τόνισε δε ο κ. Καπραβέλος.

«Άνοιγμα της οικονομίας με προσοχή»

«Με μεγάλη προσοχή θα ανοίξουμε την οικονομία» επισήμανε από πλευράς του ο υπουργός Ανάπτυξης. Τόνισε ότι ο Βασίλης Κικίλιας έχει λάβει μέτρα, αλλά όταν ουσιαστικά το 30% στη Θεσσαλονίκη έχει νοσήσει οι ΜΕΘ έχουν την εικόνα που περιέγραψε ο κ. Καπραβέλος, και υπάρχουν άνθρωποι «που κάνουν κορωνοπάρτι όσες εντατικές και να φτιάξουμε δεν προχωράμε». «Ο ιός δεν θα αφήσει κανένα ανεπηρέαστο δεν κάνει διακρίσεις… πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, θα κάνουμε πάρτι μετά» επισήμανε.

Στόχος είναι το ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εμείς στο ΥΠΑΝΕ έχουμε κάνει σενάρια για κάθε εξέλιξη του ιού και περιμένουμε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να μας δώσει το σημάδι της εκκίνησης. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε την οικονομία αν δεν μας το πούνε οι γιατροί… Θα ξεκινήσουμε από το λιανεμπόριο».

Οι καπνιστές και οι μάσκες

Ο καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Στέργιος Λογοθετίδης δήλωσε πως την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσει η πτώση σε νεκρούς και διασωληνωμένους, ενώ τόνισε την ανάγκη να μένουμε μακριά από καπνιστές, καθώς ο καπνός περνάει από κάθε είδους μάσκα. Μιλώντας στο Open και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» υπογράμμισε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η πτώση, ενώ όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη όπου το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του, ανέφερε ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα σημειωθεί η κορύφωση.

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως: Τήρηση μέτρων και ευθύνη όσων πίστεψαν ότι είναι υπεράνθρωποι και άτρωτοι

Σχολιάζοντας την ενδεχόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων, τόνισε ότι η κορύφωση στις λοιμώξεις έχει περάσει αλλά θέλει χρόνο να μειωθούν τα νούμερα και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι θα χρειαστεί 1,5 μήνας. «Το lockdown θα παραταθεί τουλάχιστον για μια εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη περισσότερο. Τα Χριστούγεννά μας θα είναι κλειστά» είπε χαρακτηριστικά.

Νοσοκομείο εκστρατείας σε πάρκινγκ

Η δραματική κατάσταση φαίνεται κι από από το γεγονός ότι στο χώρο στάθμευσης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στήνεται νοσοκομείο εκστρατείας, ώστε να συνδράμει εάν χρειαστεί στη μεγάλη προσέλευση ασθενών με κορονοϊό, σύμφωνα με το OPEN TV. Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο έως τη Δευτέρα. Το φορητό νοσοκομείο αποτελείται από αντίσκηνα και κοντέινερ και θα αναπτυχθούν κλίνες με αναπτευστήρες. Πρόκειται να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής για περιστατικά κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΕΛΛΑΔΑ

Με πληροφορίες από ethnos.gr, skai.gr και άλλες πηγές
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Οι αριθμοί θανάτων και κρουσμάτων προκαλούν σοκ: Δραματική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: