Οι αριθμοί θανάτων και κρουσμάτων προκαλούν σοκ: Δραματική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη…

Πέπλο ομίχλης κάλυψε το Ναύπλιο κατά τις βραδινές ώρες, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων από κορωνοϊό σημειώθηκε χθες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 108 θάνατοι με τη χώρα να φτάνει συνολικά τους 1.527. Οι 608 (39,8%) γυναίκες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 80 έτη και το 97,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκαν 2.311 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 90.121, εκ των οποίων το 53,4% άνδρες.Τα 4787 (5,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22901 (25,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 522 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών και οι 149 (28,5%) είναι γυναίκες. To 82,4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, από τις συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%).

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού αλλά και όσων χρειάζονται νοσηλεία ή/και ΜΕΘ, με αποτέλεσμα οι γιατροί και οι νοσηλευτές να βιώνουν πρωτόγνωρες εικόνες που μοιάζουν με συνθήκες πολέμου.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, όπως μετέδωσε το OPEN TV, σε κάποια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν για τον όγκο των περιστατικών, οι διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά σε κοινούς θαλάμους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Νικολαϊδη, σε νοσοκομεία της Κατερίνης, της Βέροιας και του Πολύγυρου οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης κλινών. Συγκεκριμένα, τρεις διασωληνωμένοι στην Κατερίνη, τρεις στη Βέροια και τέσσερις στον Πολύγυρο βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, έχει μετατρέψει το πάρκινγκ του σε κινητό νοσοκομείο, ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες λόγω πανδημίας.

  • «Ζήσαμε νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου»

Με τα πιο γλαφυρά λόγια περιέγραψε την κατάσταση ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα… ό,τι συμβαίνει» του OPEN TV, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξημέρωσε στη Θεσσαλονίκη… Ήταν άλλη μία νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου».

Ο κ. Καπράβελος επισημαίνει ότι «οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα θέλουν κάποιες μέρες για προετοιμασία. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού, περιμένουμε ποιος θα χάσει τη ζωή του. Κρατάμε με νύχια και με δόντια τον διψήφιο αριθμό θανάτων. Η λύση που βλέπουμε είναι η ένταξη όλου του ιδιωτικού τομέα και συστράτευση. Όσο αργούμε χάνουμε χρόνο. Οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα χρειάζονται εκπαίδευση που έπρεπε ήδη να είχε γίνει!» «Όλοι οι συνάδελφοι δίνουν τη μάχη για να κρατήσουν το σύστημα. Και περιμένουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες, αλλά και η πολιτεία να πάρει πιο αποφασιστικά μέτρα. Δεν αρκεί το χειροκρότημα» τόνισε.

Παράλληλα, χθες το πρωί μία ακόμη εφημερία τελείωσε στο Ιπποκράτειο και μία ακόμη άρχισε στο Παπανικολάου χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στις εντατικές. Το μεσημέρι, πάντως, ξεκίνησε η εκκένωση των ιδιωτικών κλινικών που επιτάχθηκαν με τη μεταφορά των ασθενών στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

  • Τι ισχύει για τα χερσαία σύνορα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων

Νέοι κανόνες ισχύουν από χθες το πρωί στα χερσαία σύνορα της χώρας, δηλαδή στα βόρεια σύνορα, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Συγκεκριμένα:

– Από τον Προμαχώνα εισέρχονται Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

– Από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται στους ιδιώτες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές και σε αυτή την περίπτωση διέρχονται όλο το 24ωρο.

Επιπρόσθετα, οι εισερχόμενοι από την Κακκαβιά, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην Αλβανία, μπαίνουν υποχρεωτικά σε επταήμερη καραντίνα, στους χώρους που έχουν δηλώσει κατά την συμπλήρωση του PLF τους.

– Από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση και σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

– Τέλος, το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοιχτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το εικοσιτετράωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στη χώρα εξακολουθεί να απαιτείται PLF και η επίδειξη αρνητικού τεστ PCR το οποίο να έχει διεξαχθεί μέχρι και 72 ώρες πριν, ενώ πλέον όλοι οι εισερχόμενοι υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για να επαληθευτεί η ορθότητα του τεστ. Επιπλέον, στους οδηγούς των εμπορευματικών μεταφορών θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ακόμη το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής είναι κλειστό από χθες το πρωί.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι έλεγχοι εντατικοποιούνται ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε κάποιες περιοχές.

Σταθερή παραμένει η έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς «όσο πιο συνεπείς είμαστε στην εφαρμογή τους, τόσο πιο γρήγορα θα αποδώσουν».

  • Η γεωγραφική κατανομή των 2.311 κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 2.311 κρουσμάτων covid- 19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ:

18 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

382 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής

606 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

58 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

55 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

61 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

29 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

39 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

117 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

70 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

40 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

93 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

140 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

60 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

78 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

36 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

17 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

53 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

15 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

26 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

  • 6.000 παιδιά κάτω των 17 ετών έχουν νοσήσει στην Ελλάδα

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας αποδεικνύεται αμείλικτο καθημερινά, ενώ από το στόχαστρο του ιού δεν ξεφεύγει καμία ηλικιακή ομάδα. Αυτό γίνεται εμφανές όλο και πιο συχνά τελευταία, καθώς στις ΜΕΘ φτάνουν με την ανάγκη διασωλήνωσης όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, ακόμη και κάτω των 18 ετών.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, σύμφωνα με το OPEN TV, 11 ασθενείς, ηλικίας 18 έως 39 ετών, νοσηλεύονται σε εντατικές, επιβεβαιώνοντας με τον πιο σκληρό τρόπο ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Την ίδια ώρα, σχεδόν 6.000 παιδιά κάτω των 17 ετών έχουν νοσήσει στη χώρα μας. Μια 35χρονη μητέρα περιγράφει πώς νόσησε, κολλώντας μάλιστα τον ιό από το 18 μηνών βρέφος της.

  • Ιμπρίαλος: Σημαντική μείωση στον μέσο όρο ηλικίας των νοσηλευομένων

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο OPEN TV, ο Κώστας Ιμπρίαλος, παθολόγος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως έχει μειωθεί σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων ασθενών, με πολλούς από αυτούς να είναι γύρω στα 40 έτη, ενώ το τελευταίο διάστημα σε αυτούς έχουν προστεθεί και αρκετοί ασθενείς ηλικίας 30 ετών.

Αναφορικά με το αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποκείμενα νοσήματα, ο κ. Ιμπρίαλος τόνισε πως πλέον ένα ποσοστό της τάξεως του 30%-40% εξ αυτών δεν έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και παρόλ’ αυτά χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Εγκρίθηκε το φάρμακο που έσωσε τον Τραμπ: Η θεραπεία συνθετικών αντισωμάτων της Regeneron

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: