Η στιγμή της αλήθειας για την Αμερική και τον κόσμο: Τραμπ; Μπάιντεν; Ή το απόλυτο χάος;

Το φεγγάρι πάνω από τις αμερικανικές σημαίες στη συγκέντρωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο αεροδρόμιο Richard B. Russell στην πόλη Ρώμη της Ατλάντα. EPA, BRANDEN CAMP




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης αναμένουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, το οποίο θα επηρεάσει τις ζωές όλων των ανθρώπων.

Τη στιγμή της αναγγελίας του νικητή θα στείλει το μήνυμα για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθεί η αμερικανική υπερδύναμη. Οι σχολές είναι δύο. Και οι δύο έχουν πολλά κατά, και λιγότερα υπέρ. Δεν είναι αθώοι οι Δημοκρατικοί για τα δεινά αρκετών λαών, και στη δική μας περιοχή. Άλλωστε η …περίφημη «Αραβική Άνοιξη» ταλαιπωρεί ακόμα και σήμερα την Ανατολική Μεσόγειο.

Όλοι έχουμε αυτή την αίσθηση ότι βρισκόμαστε ενώπιον ιστορικών εξελίξεων και καταστάσεων, όποιος εκ των δύο μονομάχων νικήσει στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Το βασικό ερώτημα όλων των ανθρώπων, είναι αν θα ζήσουμε στιγμές του 2000, και αν θα αποφασίσουν τα δικαστήρια και τώρα, όπως τότε, όταν ο Τζόρτζ Μπους ο τζούνιορ νίκησε τον πρώην αντιπρόεδρο Αλ Γκορ. Οι επιτελείς του κ. Τραμπ είναι βέβαιοι ότι θα νικήσουν. Το ίδιο και συνεργάτες του Δημοκρατικού υποψήφιου.

Ας μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία: Αν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, ίσως και χειρότερη, και θα δούμε να υλοποιείται η τάση προς τον αυταρχισμό, αφού θα ξηλώσει τους πάντες και τα πάντα, ξεκινώντας από τις μυστικές υπηρεσίες.

  • Η διαρροή από το Λευκό Οίκο, αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «θα αποπέμψει αξιωματούχους σε θέσεις-κλειδιά και σε τομείς που σχετίζονται με την υγεία, αλλά και τις υπηρεσίες πληροφοριών και τους οποίους ο Τραμπ θεωρεί μη έμπιστους, αργούς στη δράση τους ή αρνητές της υλοποίησης των εντολών του», σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα POLITICO.

Αν εκλεγεί ο κ. Μπάιντεν, η υπερδύναμη θα επανέλθει στην κανονικότητα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Και απαιτείται μεγάλη προσοχή, διότι έχει αναπτυχθεί ένας επικίνδυνος εθνικισμός, που φοβάμαι ότι ήρθε για να μείνει, καθώς αν χάσει τις εκλογές ο κ. Τραμπ, θα προωθήσει τον γιό του, ως αρχηγό ενός νέου πατριωτικού κινήματος.

Το μεγάλο ερώτημα, βεβαίως, είναι αν ο πρόεδρος Τραμπ αποδεχθεί το αποτέλεσμα, στην περίπτωση που κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν. Μελετώντας κανείς τις ομιλίες και τις δηλώσεις του, είναι βέβαιος ότι θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για δηλώσεις με ισχυρό περιεχόμενο για το θέμα αυτό. Και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν λέει ποτέ τίποτα τυχαία.

Η αλήθεια είναι ότι πετάει και κουβέντες εδώ και εκεί. Και οι συνεργάτες του τρέχουν και δεν προλαβαίνουν. Αλλά και αυτές οι κουβέντες μετατρέπονται στη συνέχεια σε πολιτική. Είναι ανοικτό βιβλίο ο κ. Τραμπ.

Σε αυτό, λοιπόν, το βασικό ερώτημα, αν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα δεν έχουμε απάντηση. Στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μας είπε ότι στο τέλος θα υποχωρήσει και θα συμμορφωθεί. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έχει ήδη στείλει στις επίμαχες πολιτείες τους καλύτερους δικηγόρους για να υποστηρίξουν την αμφισβήτηση του αποτελέσματος.

Ευχή όλων είναι το αποτέλεσμα να είναι απόλυτο, υπέρ του ενός ή του άλλου, για να αποφευχθούν οδυνηρές καταστάσεις για την Αμερική, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Όμως, είχε διαρρεύσει και κάτι άλλο, το οποίο έσπευσε να διορθώσει την Κυριακή, πριν τα μεσάνυχτα. Όπως έγινε γνωστό, είχε αποφασίσει να ανακηρύξει τη νίκη του πριν ακόμα κλείσουν οι κάλπες. Παρανοϊκή απόφαση χωρίς αμφιβολία. Όμως, αναγκάστηκε να προσέλθει ο ίδιος στους δημοσιογράφους και να τους πει ότι δεν θα το πράξει και ότι επρόκειτο για ψέμα.

  • Αρκετοί στοιχηματίζουν ότι την Τρίτη το βράδυ θα πάρει φωτιά ο προσωπικός λογαριασμός του Προέδρου στο Τουίτερ. Συστήνω στους αναγνώστες να τον παρακολουθούν διότι εκεί θα αναρτήσει την ανακοίνωσή του, και την αντίδραση του, για το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι έτοιμος για όλες τις εκδοχές: Και της νίκης, και της ήττας. Και για κάθε εκδοχή, η αντίδραση του βεβαίως θα είναι διαφορετική.

Σε ότι αφορά την αποδοχή του αποτελέσματος, πληροφορηθήκαμε ότι στενοί συνεργάτες του κ. Τραμπ, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αντιδρούν με σφοδρότητα έστω και στην ελάχιστη πιθανότητα να μην παραδοθεί η εξουσία, εάν κερδίσει ο κ. Μπάιντεν. Ιδιαίτερα, αν πρόκειται για καθαρή νίκη. Και δεν είναι μόνο ο κ. Πομπέο, που δεν συμφωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Όλοι οι λίγοι σοβαροί συνεργάτες του, του λένε τα ίδια και τα αυτά.

Μόνο ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να απαντήσει την ερώτηση καθαρά και ξάστερα και αρνείται να το πράξει. Αφήνει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο της μη αποδοχής των αποτελεσμάτων, όπως κάνει και με ένα άλλο σοβαρό θέμα:

Αν θα καλέσει την Εθνοφρουρά στην περίπτωση κατά την οποία έχουμε βίαιες διαδηλώσεις, όπως προβλέπεται, παρά το γεγονός ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τις αρχές ασφαλείας να περιορίσουν το εύρος αυτών των διαδηλώσεων. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι έχει δικαίωμα να το πράξει, να καλέσει, δηλαδή, την Εθνοφρουρά.

Στην Ουάσιγκτον άρχισαν να καταφθάνουν διαδηλωτές του αριστερού χώρου, που συμμετείχαν και στις συγκεντρώσεις εναντίον του ρατσισμού, τον οποίο υποθάλπει ο πρόεδρος Τραμπ. Οι αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό στην αμερικανική πρωτεύουσα, και οι χώροι γύρω από τον Λευκό Οίκο έχουν κλείσει. Η προεδρική κατοικία είναι ένα φρούριο.

Ο Πρόεδρος Τραμπ θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από το Όβαλ Όφις. Ο κ. Μπάιντεν από το Ντέλαγουέαρ, την πολιτεία την οποία υπηρέτησε με αυταπάρνηση από τη δεκαετία του ‘70.

  • Η επιλογή του κ. Τραμπ, να παραμείνει στο Λευκό Οίκο, έχει μεγάλη σημασία. Όποια και αν είναι η ανακοίνωση του, ακόμα και η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων, θα γίνει από το προεδρικό γραφείο…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η Αμερική και ο κόσμος βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. Αρκετοί σοβαροί αναλυτές πιστεύουν ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οι άλλες χώρες μπορούν να αντέξουν ακόμα τέσσερα χρόνια στην εξουσία τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι επικίνδυνος απ’ όλες τις απόψεις. Η θεωρία ότι δεν έκανε πολέμους, αντίθετα σταμάτησε πολέμους, δεν είναι ορθή. Οι αποφάσεις του, και στα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο, ήταν κακές. Και αν παραμείνει στην εξουσία, το πρόβλημα για τον Ελληνισμό θα είναι τεράστιο…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Η ανησυχία και η αγωνία στο κατακόρυφο: Ο Τραμπ μπορεί να οδηγήσει την Αμερική σε ακυβερνησία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: