Η ανησυχία και η αγωνία στο κατακόρυφο: Ο Τραμπ μπορεί να οδηγήσει την Αμερική σε ακυβερνησία…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ομιλεί σε σθγκέντρωση οπαδών του στην πολιτεία του Μίσιγκαν. EPA, JEFFREY SAUGER




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ενώ βαίνουμε τις τελευταίες ώρες της προεκλογικής εκστρατείας στην Αμερική, η αγωνία, και η ανησυχία για την επόμενη μέρα έχει φτάσει στο ζενίθ. Το κλίμα είναι «εμφυλιοπολεμικό» και εάν δεν επικρατήσει η λογική το βράδυ των εκλογών και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα γίνουμε μάρτυρες πολύ δυσάρεστων καταστάσεων.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη ένα μαραθώνιο 48 ωρών, ελπίζοντας να αλλάξουν τη γνώμη των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, δίνουν την πολιτική μάχη της ζωής τους.

Προκαλεί, πάντως, εντύπωση ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι ασθένησε με τον ιό, δείχνει μία άνευ προηγουμένου για τον ίδιο αποφασιστικότητα αλλά και δύναμη στην προσπάθεια του να επανεκλεγεί. Το επιτελείο του, την Κυριακή το μεσημέρι, πρόβλεψε ότι θα νικήσει και η νίκη του θα είναι τόσο μεγάλη που δεν θα μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς.

  • Βεβαίως, μπορεί να λένε ότι επιθυμούν οι άνθρωποι του Προέδρου, τις τελευταίες 48 ώρες πριν αποφασίσουν οι ψηφοφόροι, αλλά είναι εντυπωσιακό ότι πιστεύουν πως ο κ. Τραμπ θα κερδίσει μία ξεκάθαρη νίκη. Επειδή ακόμα και οι δικές τους δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Από το άλλο στρατόπεδο, των Δημοκρατικών, η αισιοδοξία είναι δεδομένη λόγω ακριβώς των δημοσκοπήσεων. Όπως και να αναλυθούν οι δημοσκοπήσεις, εφόσον αντικατοπτρίζουν την πραγματική γνώμη των ψηφοφόρων, δεν μπορούν να ανατραπούν. Και είναι χαρακτηριστική και η δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού FOX, η οποία και αυτή δίνει προβάδισμα στον Τζο Μπάιντεν.

Θα έλεγα, πάντως, ότι οι σοβαροί άνθρωποι σε τούτη τη χώρα ανησυχούν πολύ από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της χώρας, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται αποφασισμένος να μην δεχθεί το αποτέλεσμα. Άλλωστε, ούτε ο ίδιος το κρύβει στις δηλώσεις του.

Ακόμα και την Κυριακή, όταν ρώτησε πόσοι οπαδοί του ψήφισαν ήδη, και απάντησαν αρκετοί με ένα «ναι», έδειξε την απογοήτευση του! Διότι τους ζητά όλο το προηγούμενο διάστημα να ψηφίσουν στις κάλπες. Ώστε να παίξει το παιγνίδι του: Πως στις κάλπες κέρδισε και με τις επιστολικές ψήφους, που δεν αναγνωρίζει, έχασε…

Τι θα σημαίνει αυτό, όμως, πέραν της αμφισβήτησης της ετυμηγορίας των πολιτών; Ότι θα μπορούσαν οι εξτρεμιστές οπαδοί του, οι οποίοι είναι οπλισμένοι, να κατέβουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν στη βάση του όποιου μηνύματος αποφασίσει να τους στείλει ο κ. Τραμπ.

Το γεγονός αυτό έχει τρομοκρατήσει όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τις αρχές ασφαλείας, οι οποίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις μαζικές διαδηλώσεις των αντιπάλων του Αμερικανού προέδρου. Δόθηκε εντολή να κλείσουν την Τρίτη όλα τα καταστήματα και το ένα μετά το άλλο τοποθετούν προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Ήδη, οι ηγέτες των διαδηλώσεων εναντίον του ρατσισμού, που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, κάλεσαν τα μέλη τους να συγκεντρωθούν στην αμερικανική πρωτεύουσα, και στις μεγάλες πόλεις.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα είναι διπλό: Πραγματοποίηση διαδηλώσεων εάν ο κ. Τραμπ χάσει τις εκλογές και προσβάλει το αποτέλεσμα. Ή πανηγυρισμοί εάν ο Μπάιντεν κερδίσει και ο Αμερικανός πρόεδρος αποδεχθεί το αποτέλεσμα.

Όπως έχουμε σημειώσει και τις προηγούμενες μέρες, με τα σημερινά δεδομένα, θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Δείχνει αποφασισμένος. Διακινείται ήδη μία πληροφορία ότι το βράδυ της Τρίτης, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα κηρύξει τη νίκη του.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Μπάιντεν θα μπορούσε να νικήσει με μία διαφορά πάνω από 4 με 5 εκατομμύρια ψήφους. Αλλά, να μην ξεχνάμε ότι δεν μετρά ποιος θα κερδίσει τους περισσότερους ψήφους, αλλά τους πιο πολλούς εκλέκτορες. Και εδώ -εκφράζοντας προσωπική γνώμη- μπορεί να χρειαστεί να αποφασίσουν τα δικαστήρια. Ο Αμερικανός πρόεδρος ομιλεί καθαρά, πρέπει να τον ακούσουμε διότι δείχνει τις προθέσεις του: Πιστεύει ότι με την επιστολική ψήφο θα γίνει νοθεία.

Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έκριναν το αποτέλεσμα η οικονομία, και τα σκάνδαλα που στην περίπτωση του κ. Τραμπ είναι πολλά, ανάμεσα στα οποία και οι σχέσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Έχει μείνει στην ιστορία η φράση «είναι η οικονομία βλάκα», που είχε πει ο περίφημος Κάρβιλ, σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον.

  • Σε τούτες τις εκλογές το αποτέλεσμα θα το κρίνει ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του νίκησε τον κορωναϊό, θέτοντας σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τους οπαδούς του. Βεβαίως πρόκειται για ψέμα, διότι ο ιός είναι εδώ και έχει καταστεί πιο επικίνδυνος. Και ο κ. Μπάιντεν, με τη βοήθεια και του Μπάρακ Ομπάμα, επιμένει ότι τα χειρότερα έρχονται.

Το απόγευμα της Κυριακής, η εκστρατεία του κ. Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι το βράδυ των εκλογών ο Δημοκρατικός υποψήφιος θα απευθυνθεί στους Αμερικανούς πολίτες από την πολιτεία του Ντέλαγουεάρ. Πολλές οι ερμηνείες, αλλά νομίζω δείχνει και την αισιοδοξία του επιτελείου του για το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν θα εκμεταλλευθεί τη “διπλωματία των σεισμών” για να γλιτώσει τις κυρώσεις τον Δεκέμβριο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: