Η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν είναι …καθησυχαστικά οικεία: Ο Economist δεν ανησυχεί…

File photo: Ο Αντονι Μπλίνκεν είναι ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. EPA, J. J. GUILLEN




“Η Αμερική επιστρέφει, έτοιμη να ηγηθεί και όχι να υποχωρήσει από τον κόσμο” δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, μαζί με ολόκληρη την ομάδα του εθνικής ασφαλείας.

Τα παραπάνω αναφέρει σε κείμενο του το περιοδικό The Economist.

Οι επιλογές του αντανακλούν την μη κραυγαλέα τεχνογνωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλλιβαν, είναι βετεράνοι της διοίκησης του Μπάρακ Ομπάμα και έχουν καλή φήμη. Επίσης καθώς είναι φίλοι, δεν θα συγκρούονται μεταξύ τους, όπως συνέβαινε μεταξύ του Μάικ Πομπέο και του Τζον Μπόλτον.

Το αποτέλεσμα θα είναι επιστροφή στην προβλέψιμη εξωτερική πολιτική, την οποία ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες.

Ο Sullivan και ο Blinken αναμένεται ότι θα αναμειχθούν στα παγκόσμια προβλήματα, μέσω συμμαχιών και θεσμών.  Επίσης, η επιλογή ενός χαμηλού προφίλ υπουργού Εξωτερικών, ίσως σηματοδοτεί το ότι ο Μπάιντεν σκοπεύει να κάνει ο ίδιος διπλωματία σε ανώτατο επίπεδο.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Marco Rubio, έσπευσε να χαρακτηρίσει τη νέα διοίκηση, ως “μια ομάδα προνομιούχων, με καλές προθέσεις, που με ευγένεια θα διαχειριστούν την παρακμή της Αμερικής”.

Καθώς όμως τα προβλήματα παραμένουν ίδια -με την Κίνα και το Ιράν – η νέα εξωτερική πολιτική θα κινηθεί μεταξύ των επιλογών του Μπάρακ Ομπάμα και του Ντόναλντ Τραμπ.

ΠΗΓΗ: The Economist, Joe Biden unveils a reassuringly familiar national-security team

Όταν οι Γερμανοί πεζοναύτες ανέβηκαν στο τουρκικό πλοίο: Καλά κρατεί ο “καυγάς” Βερολίνου και Άγκυρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: