Διχασμένες Πολιτείες Αμερικής: Μήπως μετάλλαξε ο «Ηγεμόνας» Ντόναλντ Τραμπ το DNA της Αμερικής;

Υποστηρικτές του Δημοκρατικού υποψήφιου, Τζο Μπάιντεν, με ομοίωμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, διαδηλώνουν έξω από το Λευκό Οίκο, απαιτώντας να μετρήσουν όλες οι ψήφοι. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΑΤΑΝΟΥ

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτός ο όρος, αλλά η δεύτερη. Το κοινό και στις δύο περιπτώσεις είναι το όνομα που βρίσκεται πίσω από το διχασμό: Donald Trump

Ο Νικολό Μακιαβέλι, ο συγγραφέας του κυνικού οδηγού κάθε εξουσιομανή, Ο Ηγεμόνας, θα ήταν υπερήφανος για τη διαχρονικότητα των συμβουλών του. Το δόγμα του «Διαίρει και Βασίλευε» βρήκε την πιο θαυμαστή εφαρμογή του στα χρόνια της διακυβέρνησης του Donald Trump.

Χρησιμοποιώντας με χειρουργική ακρίβεια της μέθοδο που προτείνει ο Ιταλός πολιτικός σύμβουλος, ο απερχόμενος -από ό, τι φαίνεται, πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να εφαρμόσει το δόγμα, διαιρώντας τις ΗΠΑ, τους θεσμούς της, τη δημοκρατία της, το κόμμα του, τους πολίτες της, με σκοπό να παραμείνει στην εξουσία. Ακόμη και στην ίδια του την ομάδα προκαλούσε τη διχόνοια, με σκοπό να κερδίζει παροδικά οφέλη, αδιαφορώντας καθ’ όλη τη θητεία του για όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που παραδοσιακά πλέον θα πρέπει να διαθέτει ένας… πλανητάρχης.

  • Με συνομιλητές του αρχηγούς κρατών που θα μπορούσαν κομψά να χαρακτηριστούν ως «ιδιόρρυθμοι», αποσταθεροποιώντας ολόκληρες περιοχές (Μέση Ανατολή, Μεσόγειος), μη συμμετέχοντας στις παγκόσμιες διεργασίες για την «κλιματική αλλαγή», ο Trump, με σηκωμένα τα μανίκια, έψαχνε παντού πολιτικούς και χώρες για να τραμπουκίσει. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του ως προέδρου.

Θα περίμενε κανείς, όχι οι πιο αισιόδοξοι κατ’ ανάγκη, να «πέσει» με αξιοπρέπεια. Η κραυγή του «Σταματήστε την καταμέτρηση» είναι μια μαύρη στιγμή για τη δημοκρατία των ΗΠΑ, την «πιο παλιά σύγχρονη δημοκρατία» όπως καμαρώνουν οι ίδιοι. Ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος ζητά να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων.

Πολύ σουρεαλιστικό ακόμη και για σενάριο b-movie, αλλά να που ο σουρεαλισμός έγινε κανονικότητα στα χρόνια της διακυβέρνησης Trump. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι σύμβουλοί του προσπάθησαν να τον αποτρέψουν από το απονενοημένο διάβημά του. Η μικροπρέπειά του, η παντελής έλλειψη αξιοπρέπειας τον οδήγησαν στην ύβρη και την ήττα.

Το κακό που έχει προκαλέσει ο Τραμπισμός στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να επουλωθεί σύντομα. Οι ψηφοφόροι του, πολλοί και φανατικοί, θα βρίσκονται εκεί έξω αναζητώντας μια ανακουφιστική ρεβάνς. Στους κόλπους αυτής της επικίνδυνης αίρεσης μπορεί να βρει κανείς επικίνδυνα για τη δημοκρατία στοιχεία: Οπαδοί των Κου-Κλουξ-Κλαν, ακροδεξιούς, φασίστες, αρνητές του Ολοκαυτώματος.

Η κολυμπήθρα που έστησε ο Τραμπ κατάφερε να τους αναγεννήσει και από γραφικούς συνωμοσιολόγους να τους μετατρέψει σε εξαγνισμένους ρήτορες μιας δυστοπικής πραγματικότητας. Το θέαμα των super truck των οπαδών του Trump να παρελαύνουν σε έρημους δρόμους των ΗΠΑ μοιάζει με σκηνές μιας ταινίας μετά-Αποκάλυψης.

Άρα είναι αποφασιστικής σημασίας να ξεκινήσει άμεσα η επούλωση των πληγών. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να διεκδικήσουν το κόμμα τους πίσω. Το κόμμα του Abraham Lincoln δεν θα έπρεπε εξαρχής να πέσει στα χέρια ενός αδίστακτου και εμπρηστικού επιχειρηματία που μισεί το Κράτος και για αυτό δεν πληρώνει τους φόρους του.

  • Οι Ρεπουμπλικανοί είδαν το κόμμα τους να γλιστρά προς την ακροδεξιά, είδε έναν πρόεδρο να καταπατά και να εξαπατά τους ψηφοφόρους του, να αμφισβητεί τους θεσμούς και τις παραδόσεις όχι μόνο του κόμματος, αλλά και μιας χώρας της οποίας οι πολιτικοί τους πρόγονοι συν-οικοδόμησαν.

Ωστόσο, η απειλή/προειδοποίηση από τα παιδιά του Trump πως ο πατέρας τους μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές του 2024 είναι μια καλή ευκαιρία για την κινητοποίηση όλων των υγιώς σκεπτόμενων δημοκρατών. Οι ΗΠΑ είναι μια πολύ σημαντική χώρα για να μην ανησυχεί και ο τελευταίος πολίτης στη χειρότερη χώρα του κόσμου. Οι παρενέργειες των πολιτικών που εφαρμόζονται εκεί είναι αισθητές παντού στην υφήλιο.

Είναι βέβαιο πως το DNA των ΗΠΑ μολύνθηκαν από τον ιό του Trump. Τα φασιστικά αντανακλαστικά κάποιων απογόνων της Κου-Κλουξ-Κλαν ανταποκρίθηκαν ενστικτωδώς και είναι βέβαιο πως μια εκλογή του Biden δεν θα είναι πιο δραστικό από «ξεμάτιασμα» σε πονοκέφαλο. Χρειάζεται θέληση, συγκεκριμενοποίηση πολιτικών για να απομονωθεί ο ιός.

Η μεγαλύτερη πρόκληση από όλες, όμως, θα είναι να σπάσει αυτός ο πυρήνας των οπαδών του Trump, του White Suprematist («Λευκής Υπεροχής»), των συνομοσιολόγων, των αποκομμένων από την πραγματική ζωή. Φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο ρεύμα ανθρώπων με πολλά κοινά φασιστικά χαρακτηριστικά. Θεωρώ πως είναι όλοι εκείνοι που έχουν μείνει πίσω έπειτα από την ψηφιακή επανάσταση των 2000’s.

  • Είναι η δεύτερη ταχύτητα, που δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και παρακολουθούν από μακριά την ευημερία κάποιων «προνομιούχων». Παρακολουθούν επίσης, όπως όλοι μας, μια ανισομερή κατανομή του παγκόσμιου πλούτου, μια ροπή της ελίτ προς την ασυδοσία -για να το θέσω όσο πιο κομψά μπορώ.

Η λογική λέει πως θα εμφανιστούν πολλές καρικατούρες του Trump. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται το ενδεχόμενο ήττας του οδηγώντας ένα ολόκληρο έθνος στο σκοτάδι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: