Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται το ενδεχόμενο ήττας του οδηγώντας ένα ολόκληρο έθνος στο σκοτάδι

Οπαδοί του Τραμπ διαμαρτύρονται έξω από το Phoenix City Hall στην Αριζόνα ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. EPA/Rick D’Elia




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Μπορεί το σλόγκαν του Αμερικανού προέδρου να είναι «Αμερική σπουδαία ξανά», ωστόσο τις τελευταίες ώρες βλέπουμε το άκρως αντίθετο.

Ο διχασμός της κοινωνίας βρίσκεται στο ζενίθ και οι δηλώσεις του πλανητάρχη περί προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο σε περίπτωση ήττας, μόνο προβληματισμό προκαλούν.

Αρχικά θέλω πω ένα μεγάλο μπράβο στους ψύχραιμους της κατάστασης, που μπόρεσαν να προβλέψουν την στάση του Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ των προεδρικών εκλογών. Δυστυχώς όλοι γνωρίζαμε ότι οι δημοσκόποι έκαναν το έργο μας πιο δύσκολο όσον αφορά την πολιτική ανάλυση καθώς τα συντριπτικά ποσοστά που έδιναν υπέρ του Μπάιντεν, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και το ξέραμε.

Οπότε όλοι εμείς, δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι και αναλυτές έπρεπε να βρούμε διαφορετικές μεθόδους μελέτης για να μην ζήσουμε τα ίδια όπως το 2016. Οι δημοσκόποι απέτυχαν παταγωδώς για ακόμα μια φορά, γεγονός που δυστυχώς ευνοεί τον Αμερικανό πρόεδρο και τους υποστηρικτές του, καθώς έχουν ένα ακόμη άλλοθι να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

  • Και αν ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης μας είχε προϊδεάσει για το πως θα κινούνταν το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί έδειξαν ότι έχουν πολύ αργά αντανακλαστικά και σε αυτό ευθύνη έχει η ηγεσία του κόμματος.

Ο Τζο Μπάιντεν πράγματι δεν έχει σκοπό να χαρίσει τις εκλογές στον αντίπαλό του, ωστόσο αν έδειχνε πριν ανοίξουν οι κάλπες την ίδια πυγμή που έδειξε μετά τις τραγικές δηλώσεις Τραμπ περί πρόωρης νίκης του, τώρα η διαφορά θα ήταν πολύ πιο μεγάλη. Η αδράνειά του ήταν εμφανής καιρό τώρα και μάλιστα σε ορισμένες πολιτείες κλειδιά έχασε μόνος του, όπως στην Φλόριντα.

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός πως ο Μπάιντεν σαν προσωπικότητα δεν έδειξε να τραβάει. Αν επικρατήσει στο Μίσιγκαν θα είναι χάρις τον παλιό του φίλο και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος επιστρατεύτηκε για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας και έδωσε τον καλύτερό του εαυτό.

Επίσης στην Πενσιλβάνια όπου τα πράγματα δείχνουν να συμμαζεύονται κάπως σε θέμα ποσοστών, είναι γιατί η Κάμαλα Χάρις έπαιξε καταλυτικό ρόλο μια μέρα πριν τις εκλογές, καθώς επισκέφθηκε την πολιτεία.

  • Δεν είναι κρυφό και το έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν ότι ο Μπάιντεν ήταν ένας συμβιβασμός προσώπων και τίποτε παραπάνω.

Θεωρώ πως το Δημοκρατικό κόμμα θα μπορούσε να κατεβάσει έναν πολιτικό με ιδεολογία, ταυτότητα και αληθινούς οπαδούς, όπως τον Μπέρνι Σάντερς, τον οποίο έπεσαν να τον φάνε οι ίδιοι που εξευτέλισαν το κόμμα το 2016. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ είχε μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό σε σχέση με τον Μπάιντεν και όλες οι μετρήσεις έδειχναν μεγαλύτερη υπεροχή με αντίπαλο τον Τραμπ. Συν τοις άλλοις ο ίδιος ο πλανητάρχης δήλωσε ότι ο Σάντερς είναι πολύ πιο σοβαρός αντίπαλος.

  • Τώρα η Αμερική είναι αναγκασμένη να ζήσει μέσα στην πολιτική αστάθεια εξαιτίας ενός αλαζονικού προέδρου που πάσχει από το σύνδρομο του παθητικού ψεύτη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα σκαρφιστεί ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην αφήσει την εξουσία. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα των πράξεών του. Η κοινωνία είναι έτοιμη να πάρει τα όπλα.

  • Ήδη σε πολλές πολιτείες γίνονται επεισόδια ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις. Είναι βέβαιο πως ένα ολόκληρο έθνος οδηγείται στο σκοτάδι όπου οι αρχές της Δημοκρατίας κινδυνεύουν πιο πολύ από ποτέ. Ευχή όλων μας είναι να δούμε ιστορικές ανατροπές υπέρ των Δημοκρατικών στις πολιτείες κλειδιά ώστε να μην δοθούν άλλα περιθώρια στον πρόεδρο Τραμπ να αμφισβητεί την ακεραιότητα της διαδικασίας και προ πάντων την λαϊκή βούληση.

Οι επιστολικές ψήφοι πρέπει να μετρηθούν μία προς μία μέχρι τέλους. Αν ο Μπάιντεν επιτρέψει να ακυρωθούν τότε σαφέστατα δεν αξίζει να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

(*) Opinion Writer

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το εκλογικό σύστημα διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες Τραμπ για επανεκλογή: Άξιοι της μοίρας τους οι Δημοκρατικοί αν χάσουν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: