Αποτελεσματικότητα σχεδόν 95% για το εμβόλιό της ανακοίνωσε η αμερικανική Moderna

File photo: Μετά το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech τώρα η Moderna ανακοινώνει ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά κορωναϊού. Photo EPA via @amna_news




Το πειραματικό εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna κατά της Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 94,5% και μικρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Έτσι, τα καλά νέα από την επιστημονική άμιλλα για το πολυπόθητο εμβόλιο “διπλασιάζονται”, καθώς προ ολίγων ημερών είχε έρθει η είδηση πως το εμβόλιο της Pfizer σε συνεργασία με την BioNTech κατά του κορωναϊού έχει αποτελεσματικότητα 90%.

“Θα έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα μπορεί να σταματήσει τον COVID-19,” δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters ο πρόεδρος της Moderna,  Stephen Hoge.

Πριν από περίπου ένα μήνα οι δοκιμές του εμβολίου της Moderna κατά του κορωναϊού μπήκαν στην φάση 3 της δοκιμής COVE, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγγραφής υποψηφίων εθελοντών  για το εμβόλιο mRNA-1273 έναντι του COVID-19, όπως ανακοίνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Moderna.

  • Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στη Φάση 3 της κλινικής δοκιμής εγγράφηκαν  30.000 συμμετέχοντες που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός της μελέτης, που διεξάγεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων των ΗΠΑ.

Μια ενδιάμεση ανάλυση, που δημοσιεύθηκε σήμερα (Δευτέρα) και η οποία βασίστηκε σε 95 επιβεβαιωμένους ασθενείς της Covid-19, έδειξε ότι το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna έχει αποτελεσματικότητα 94,5%.

Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει τώρα να υποβάλει αίτηση στην αμερικανική εποπτική Αρχή, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, για έγκριση έκτακτης ανάγκης τις επόμενες εβδομάδες.

Στη δοκιμή, 90 από τους ασθενείς έλαβαν εικονικό φάρμακο, ενώ στους υπόλοιπους πέντε χορηγήθηκε το εμβόλιο.

Τα αποτελέσματα είναι τα τελευταία ενθαρρυντικά νέα από την παγκόσμια προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορωναϊού και ακολουθούν παρόμοια ενδιάμεση ανάλυση την περασμένη εβδομάδα από τις δοκιμές της Pfizer και της γερμανικής εταιρείας BioNTech, που έδειξαν ότι το εμβόλιο τους είναι κατά 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη ασθενειών.

  • Το εμβόλιο της Moderna δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο εκτός των ΗΠΑ έως το επόμενο έτος.

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα έχει 20 εκατομμύρια δόσεις έτοιμες να αποσταλούν στις ΗΠΑ πριν από το τέλος του 2020 και ελπίζει να παρασκευάσει από 500 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο δόσεις παγκοσμίως τον επόμενο χρόνο.

                           Δεν χρειάζεται βαθιά ψύξη το εμβόλιο της Moderna

Το εμβόλιο της Moderna βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία mRNA με εκείνο των Pfizer/BioNTech κι αναμένεται να αξιολογηθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων σε μια τελική ανάλυση 151 κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων σε δοκιμές που θα παρακολουθούνται κατά μέσο όρο για περισσότερο από δύο μήνες.

Εάν τα αποτελέσματα παραμείνουν τόσο εντυπωσιακά όσο συνεχίζεται η δοκιμή, το εμβόλιο της Moderna θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του εμβολίου Pfizer, που απαιτεί φύλαξη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες γύρω στους -75C κατά τη μεταφορά του από τις μονάδες παραγωγής μέχρι τον ασθενή.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι έχει βελτιώσει τη διάρκεια ζωής και τη σταθερότητα του δικού της εμβολίου, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε τυπικές θερμοκρασίες ψύξης από 2C έως 8C για 30 ημέρες και για έξι μήνες στους -20C για αποστολή και μακροχρόνια αποθήκευση.

                                                 Είναι όμως ακριβότερο

Αλλά με το κόστος του να υπολογίζεται μεταξύ 42 και 50 ευρώ για δύο δόσεις, το εμβόλιο της Moderna είναι ακριβότερα από εκείνα των ανταγωνιστριών της.

Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στοχεύουν να πουλήσουν το εμβόλιό τους ανά δόση γύρω στα 3,3 ευρώ, ενώ τα υποψήφια εμβόλια των Johnson & Johnson και εκείνο των Sanofi / GSK αναμένεται να κοστίζουν περίπου 9 ευρώ ανά δόση.

Αποτελεσματικό και σε ηλικιωμένους του εμβόλιο της Moderna

Tο εμβόλιο των δύο δόσεων της Moderna εγχέει στο σώμα γενετικό υλικό, που ονομάζεται mRNA , το οποίο χρησιμοποιούν στη συνέχεια τα κύτταρα για να μιμηθούν την πρωτεΐνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο κορωναϊός για να εισβάλει σ’ αυτά.

Η πρωτεΐνη ακίδα καλύπτει την επιφάνεια του ιού και είναι ένας από τους κύριους στόχους της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος για την εξάλειψη της λοίμωξης.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε ανάλυση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν εικονικά φάρμακα και εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο, ξεκινώντας δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Αναφορικά με το εμβόλιο της Pfizer παραμένει μετέωρο το ερωτηματικό κατά πόσον αποτρέπει βαριές μορφές της Covid-19, αλλά ως προς το σημείο αυτό τα αποτελέσματα της Moderna, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης της ασφάλειας δεδομένων, είναι ενθαρρυντικά καθώς από τους 11 εθελοντές που ανέπτυξαν σοβαρή μορφή της Covid-19 στη διάρκεια της δοκιμής, όλοι τους είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο κι όχι το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους και σε άτομα από διαφορετικό εθνικό υπόβαθρο.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, AFP

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Tον Ιούνιο του 2021 θα κυκλοφορήσει το γαλλικό εμβόλιο για το κορωναϊό αν είναι αποτελεσματικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: