Ο δικηγόρος του Μιχαλολιάκου έβρισε τους διαδηλωτές: “Μάχη” για τα ελαφρυντικά των μελών της Χ.Α.

FILE PHOTO: Διαδηλωτές του αντι-φασιστικού κινήματος πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Εφετείο στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εισαγγελική πρόταση για τη Χρυσή Αυγή, Αθήνα Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, το πρωί θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών των κατηγορουμένων για την υπόθεση της εγκληματικής και ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον παρουσιάζoυν τα τεκταινόμενα εντός της αίθουσας του δικαστηρίου στη δίκη των μελών της ναζιστικής οργάνωσης.

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης η πρόεδρος ρώτησε την Εισαγγελέα αν είναι έτοιμη για την πρότασή της επί των ποινών.

Όταν η κ. Αδαμαντία Οικονόμου απάντησε αρνητικά, η κ. Μαρία Λεπενιώτη προχώρησε σε διακοπή της διαδικασίας για τη Δευτέρα στις 10 το πρωί.

  • Απαράδεκτος ο συνήγορος του Μιχαλολιάκου

Ακραίους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε στην αγόρευσή του ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, επιτιθέμενος τόσο στους πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης επί των ενοχών, όσο και σε πολιτικούς που έκαναν δηλώσεις ενόψει της ετυμηγορίας.

Ο συνήγορος χαρακτήρισε «ξυπόλυτους» τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Εφετείο και «γραφικούς και αστείους» τους βουλευτές που έκαναν δηλώσεις με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι».

Μάλιστα αναφερόμενος στους πολιτικούς είπε: «Διεξήχθη μια δίκη ήρεμη και μετά βλέπεις γραφικούς βουλευτές να λένε ”δεν είναι αθώοι”. Μα πόσο γελοίοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Να σας δίνουν εντολές αν είναι ένοχοι ή αθώοι».

Κατά τα λοιπά ο συνήγορος εκθείασε τον εντολέα του για το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν όσα συμβαίνουν εντός της αίθουσας του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπου τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, αναμένεται να γίνουν γνωστές οι αποφάσεις για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων, που ως γνωστόν κρίθηκαν ένοχοι στην ιστορική απόφασης της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του Open TV, το κλίμα ανάμεσα στην πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη και την εισαγγελέα, Αδαμαντία Οικονόμου, είναι περίεργο. Η συγκεκριμένη αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι κοινή από όλο το ακροατήριο, και από τις δύο πλευρές μάλιστα, τους συνηγόρους υπεράσπισης αλλά και της πολιτικής αγωγής. Όλα ξεκίνησαν μετά την απόφαση να κηρυχθούν ένοχοι οι 50 κατηγορούμενοι.

Μάλιστα το περίεργο αυτό κλίμα μεταξύ των δύο γυναικών αποτυπώνεται και στις αποφάσεις που κρίνουν τον ρυθμό με τον οποίο προχωράει η δίκη. Αν και σήμερα (9/10) αναμένονταν η απόφαση επί των ελαφρυντικών, τελικά όταν ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις η κυρία Λεπενιώτη ζήτησε να αποσυρθεί το δικαστήριο για διάσκεψη, όμως η Εισαγγελέας ζήτησε διακοπή λόγω κόπωσης. Παράλληλα με αφορμή την σημερινή τοποθέτηση, η εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής παραμένει σταθερά στο επίκεντρο εδώ και μήνες, από όταν τον περασμένο Δεκέμβριο πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι εναλλαγές στις αποφάσεις της έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Σήμερα μάλιστα η Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε τον λόγο, προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με την αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρόταση της επί των ελαφρυντικών. Η εισαγγελική λειτουργός ένιωσε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις στους συνηγόρους των κατηγορουμένων σχετικά με ότι δεν πρότεινε κανένα ελαφρυντικό, πλην μιας ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται από το ίδιο το άρθρο για το οποίο καταδικάστηκαν.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας, ανεξάρτητα της προτάσής του, οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση», ανέφερε. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αντιδράσεις των συνηγόρων, η εισαγγελέας της έδρας άλλαξε την πρότασή της, προτείνοντας την ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 187 παρ 6, σε όλους του κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν κατηγορούνται για άλλο κακούργημα.

  • Παπαδάκης: Η μάχη των ελαφρυντικών συνεχίζεται

Αμέσως μετά την διακοπή του Δικαστηρίου το απόγευμα της Παρασκευής, ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης σχολίασε την «παράξενη» κίνηση της εισαγγελέως να «απολογηθεί» στους συνηγόρους υπεράσπισης κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας «γιατί στην πρώτη της τοποθέτηση δεν ζήτησε ελαφρυντικά, κάνοντάς τους να αισθάνονται ότι έχασαν έναν πολύτιμο σύμμαχο». «Η μάχη των ελαφρυντικών συνεχίζεται» σχολίασε ο κ. Παπαδάκης, τονίζοντας ότι κατά τη γνώμη του «δεν συντρέχουν οι λόγοι τους οποίους επικαλούνται οι συνήγοροι υπεράσπισης» και παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις του, οι οποίες όπως είπε «δεν έχουν διαψευστεί».

«Η δίκη κινδυνεύει να ξεχειλώσει και να πάει σε μια χρονική παρέκταση. Όλες αυτές οι διακοπές δεν έχουν συγκεκριμένη αιτιολόγηση και, εν πάση περιπτώσει, τείνω την προσοχή σας στο ότι η δίκη εξακολουθεί, έχει πολλά και κρίσιμα στάδια μέχρι να φτάσει στο τέλος. Θα είμαστε εδώ μέχρι την τελευταία στιγμή» υπογράμμισε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.

Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους της επιμήκυνσης της διαδικασίας, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι ευθύνονται «οι επανειλημμένες και αντιφατικές εισαγγελικές τοποθετήσεις, οι οποίες πυροδότησαν πολλούς γύρους τοποθετήσεων των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ουσιαστικά επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια».

«Το ελαφρυντικό της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων αφορά τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων οι οποίες δεν έχουν δραστηριοποιηθεί. Προκύπτει από την διατύπωση του νόμου, από την αιτιολογική έκθεση και από όλη τη φιλοσοφία του νόμου, όχι να διακρίνει ανάμεσα σε μέλη εγκληματικών οργανώσεων αλλά να διακρίνει ανάμεσα σε εγκληματικές οργανώσεις που δεν έχουν περάσει στο στάδιο της υλοποίησης» σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

Σχετικά με το ελαφρυντικό της μη εύλογης διαρκείας της δίκης, ο συνήγορος των Αιγυπτίων ψαράδων υπογράμμισε ότι «δεν ευσταθεί διότι η διάρκεια της δίκης για τα ελληνικά δεδομένα υπήρξε εύλογη» αλλά και διότι για τη μεγάλη διάρκεια ευθύνονται και οι κατηγορούμενοι «με τις κωλυσιεργίες, την άσκοπη ανάγνωση εγγράφων κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και τις καθυστερήσεις σε απολογίες και αγορεύσεις με αποτέλεσμα να χαθούν δικάσιμοι».

«Το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου δεν υπάρχει πουθενά νομολογημένο ότι είναι υποχρεωτικό όπου υπάρχει λευκό ποινικό μητρώο να παρέχεται το αντίστοιχο ελαφρυντικό» είπε ο κ. Παπαδάκης και συμπλήρωσε: «Κατά συνέπεια θεωρώ ότι το δικαστήριο έχει όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσει, προφανώς και θα το κάνει. Η δίκη πρέπει να συνεχιστεί χωρίς άλλες διακοπές και να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Η προσπάθεια να πέσουν στα μαλακά δεν πρόκειται να έχει καμία απόδοση».

Γεννηματά : «Να τελειώνει η υποκρισία της κυβέρνησης. Να φέρει τώρα ρύθμιση για να μην έχει πολιτικά δικαιώματα η Χρυσή Αυγή”

Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να φέρει άμεσα ρύθμιση για να μην έχει πολιτικά δικαιώματα η Χρυσή Αυγή μετά την δικαστική απόφαση ότι λειτούργησε ως εγκληματική οργάνωση.

«Κύριε Μητσοτάκη αρνηθήκατε χθες να αποδεχθείτε την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής, για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης ρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν στερούσε τα πολιτικά δικαιώματα από τη Χρυσή Αυγή και τα στελέχη της.

Αποδεχθείτε, έστω και τώρα, τη σχετική τροπολογία μας ή φέρτε άμεσα σχετική ρύθμιση. Αυτός είναι ο δρόμος αλλιώς η υποκρισία θα περισσεύει», τόνισε η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε πως «μετά την ιστορική απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, εκείνο που προέχει είναι να τελειώνουμε οριστικά με τους νεοναζί».

ΚΚΕ: Η αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Κοντονή να μη λειτουργήσει ως «πλυντήριο» της ανοχής που υπήρξε από το αστικό πολιτικό σύστημα στη Χρυσή Αυγή

«Η πολιτική αντιπαράθεση γύρω απ’ τις δηλώσεις Κοντονή δεν πρέπει να λειτουργήσει ως ένα ακόμη “πλυντήριο” για την ανοχή που υπήρξε απ’ το αστικό πολιτικό σύστημα στη Χρυσή Αυγή», υπογραμμίζει, σε σχόλιό του, το ΚΚΕ.

«Ο κ. Κοντονής επιβεβαίωσε αυτό που απ’ την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -τόσο ως προς το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής για την εγκληματική οργάνωση όσο και ως προς το ζήτημα της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων- δημιουργούσε προϋποθέσεις για ευνοϊκότερη ποινική αντιμετώπιση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ. Μάλιστα, το αρχικό σχέδιο του Ποινικού Κώδικα ήταν ακόμη χειρότερο και μετριάστηκε κάτω απ’ τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν εκείνη την περίοδο», τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει: «Φυσικά αυτός ο Ποινικός Κώδικας “υιοθετήθηκε” στη συνέχεια κι απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ, γεγονός που μπορεί να μην είχε άμεση νομική συνέπεια για την υπόθεση της ΧΑ, είχε όμως τη δική της πολιτική σημασία».

«Αρκετά, λοιπόν, με την υποκρισία και τον όψιμο “αντιφασισμό” ορισμένων. Δεν φτάνει που ως κυβερνήσεις ευθύνονται για την καθυστέρηση της δίκης, δίνοντας -εκτός των άλλων- πάτημα στους Χρυσαυγίτες εγκληματίες προκλητικά να ζητάνε, μέσα από νομικά τερτίπια, ελαφρυντικά, τώρα προσπαθούν να “ξεπλυθούν” και για τις αλλαγές που ουσιαστικά από κοινού προώθησαν στον Ποινικό Κώδικα», καταλήγει, στο σχολιό του, το ΚΚΕ.

Επίθεση στα γραφεία του Πρύτανη στην Πολυτεχνειούπολη: Πληροφορίες ότι χειροδίκησαν κατά καθηγητών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: