Συνεχής ενημέρωση: Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ κοντά στη Σάμο – Έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα [video, photo]




Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σάμου 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Καρλόβασι στις 13:51, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σεισμολογικό ινστιτούτο.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 2  χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι κατέρρευσαν παλαιές οικίες και η οροφή μίας εκκλησίας στο Καρλόβασι, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή άλλες καταστροφές.

Ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και αλυσίδα μικρότερων μετασεισμών μεταξύ Δωδεκανήσων και παραλίων της Τουρκίας.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη Σάμο επικράτησε πανικός και οι κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους. Οι πρώτες εικόνες δείχνουν και μικρής έκτασης τσουνάμι με τη θάλασσα να ρέει προς την ξηρά. Η Πολιτική Προστασία  έστειλε μήνυμα στους κατοίκους του νησιού για προειδοποίηση για τσουνάμι.

Το μήνυμα απευθύνεται στους κατοίκους όλων τω νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία- Κω – Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία το ύψος του νερού που εισέβαλε στη στεριά ήταν περίπου 30 πόντοι. Ήδη τα νερά έχουν αποτραβηχτεί και άρα υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουν τα νερά με υψηλότερο κύμα. Ήδη βάρκες και αλιευτικά έχουν ανοιχτεί στο πέλαγος ώστε να μην παρασυρθούν από ενδεχόμενο τσουνάμι στη στεριά.

 

 

 

 

 

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλα τα νησιά αλλά και σε μεγάλη απόσταση από την Κρήτη μέχρι την Αθήνα και τη Θεσσαλία.

Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές στα νοτιόχωρα της Χίου ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές.

Ζημιές προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί στη Λέσβο.

Το Γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών δίνει μέγεθος 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ το ευρωπαϊκό αναπροσάρμοσε την τιμή στα 7 Ρίχτερ, ένα μέγεθος που θεωρείται εντελώς ασυνήθιστο για τα μεσογειακά δεδομένα.

 

Μεγάλες καταστροφές στη Σμύρνη

Πανικός επικρατεί και στην Τουρκία, Ο σεισμός έγινε κοντά στα παράλια της Τουρκίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σμύρνη σκεπάστηκε από σύννεφο σκόνης ενώ οι πρώτες εικόνες δείχνουν κτίρια να έχουν καταρεύσει.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 20 μεγάλα κτίρια στη Σμύρνη όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Επίσης εκδηλώθηκε ισχυρό τσουνάμι που προχώρησε βαθιά στην ξηρά.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από emsc-csem.org, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ και άλλες πηγές

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Το χτύπημα των Ρίχτερ στη Σμύρνη: Εγκλωβισμένοι σε έξι κτίρια που κατέρρευσαν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: