Η τιμωρία της Τουρκίας, που είναι μία δίκαιη πράξη, βρίσκεται πλέον στα χέρια του προέδρου Τραμπ…

File Photo: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς μάσκα, σε προεκλογική συγκέντρωση στην πολιτεία της Τζόρτζια. EPA, ERIK S. LESSER




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Με ισχυρό και σκληρό τρόπο αντέδρασε η Ουάσιγκτον, για τη δοκιμή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την κατοχική δύναμη Τουρκία. Και η αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο, που έδειξαν ότι δεν έπεσαν από τα σύννεφα μετά τα σχετικά δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, προειδοποίησα την τουρκική κυβέρνηση για τις συνέπειες.

Θα χρησιμοποιούσα τη λέξη κατακραυγή εναντίον της Άγκυρας για να περιγράψω τις αντιδράσεις, αν οι ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, ήταν λίγο πιο προχωρημένες. Διότι αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι ενώ ομιλούν για σοβαρές συνέπειες δεν κάνουν αναφορά στις κυρώσεις στη βάση του γνωστού νόμου CAATSA, όπως τις προηγούμενες φορές.

Πρόκειται για το νόμο που τιμωρεί τους εχθρούς της Αμερικής και ειδικά όσους αγοράζουν ρωσικό στρατιωτικό και άλλο πολεμικό υλικό. Και αυτή η μη αναφορά μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

  • Όμως, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, και των δύο κομμάτων -και οι Ρεπουμπλικάνοι, όχι μόνο οι Δημοκρατικοί- απαιτούν κυρώσεις, στη βάση του νόμου CAATSA.

Ούτε στο Πεντάγωνο έκρυψαν τα λόγια τους και εάν η προειδοποίηση ομιλούσε με σαφήνεια για κυρώσεις, η ανακοίνωση θα ήταν εξαιρετική:

“Εάν είναι ακριβείς (οι αναφορές)”, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, “το υπουργείο Άμυνας καταδικάζει έντονα τη δοκιμή αυτή” (της Τουρκίας).

Και σημειώνει τα εξής:

“Ήμασταν ξεκάθαροι: ένα σύστημα των S-400 σε λειτουργία δεν είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αντιτασσόμαστε στην αγορά του συστήματος από την Τουρκία και ανησυχούμε βαθιά με τις αναφορές ότι η Τουρκία το θέτει σε λειτουργία. Δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί. Κάτι τέτοιο κινδυνεύει να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση ασφαλείας μας (με την Τουρκία)”.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου: “Σε ότι αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία, έχει ήδη ανασταλεί το πρόγραμμα των F-35 και οι S-400 εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο της διμερούς μας σχέσης. ”

  • Τα ίδια περίπου είπε στην ιστοσελίδα μας και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους. Μίλησε για σοβαρές συνέπειες και ισχυρή καταδίκη. Αλλά απουσιάζει από την ανακοίνωση η γνωστή λέξη, που υπήρχε σε όλες τις προηγούμενες: Κυρώσεις…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε διαδικασία επιβεβαίωσης της δοκιμής των S-400 και επειδή αυτό απαιτεί ο σχετικός νόμος και επειδή παραμένει μία σοβαρή χώρα, ανεξάρτητα ποιος είναι ο Πρόεδρός της.

Όταν επιβεβαιωθεί η δοκιμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο θα κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις για τις εισηγήσεις τους προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτός θα αποφασίσει για τις κυρώσεις, οπότε με βάση την μέχρι τώρα δράση του αναφορικά με την Τουρκία, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι δεν θα πράξει τίποτα.

Δεν καταλαβαίνει ο άνθρωπος ότι έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα από τις αποκαλύψεις των συνεργατών του, που δεν άντεξαν στο Λευκό Οίκο και παραιτήθηκαν. Διότι όπως ισχυρίζονται τον εμποδίζουν τα προσωπικά επιχειρηματικά του συμφέροντα. Τίθενται σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα από την Τουρκία, αλλά ο κ. Τραμπ θέτει εμπόδια για την τιμωρία της.

  • Εάν ανακοίνωνεται τις κυρώσεις, όπως οφείλει και επιτάσσουν οι αμερικανικοί νόμο, πάρα πολλοί πολίτες της Αμερικής θα τον ψήφιζαν. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι καθόλου αγαπητό πρόσωπο στην Αμερική.
  • Αντίθετα. Θεωρώ ότι αρκετοί Αρμένιοι και ομογενείς πατριώτες θα του έδιναν τη ψήφο τους, έστω και αν είναι πικραμένοι μαζί του στον υπερθετικό βαθμό. Ο κ. Τραμπ ευθύνεται για την άνευ προηγουμένου παραβατικότητα και επιθετικότητα της κατοχικής δύναμης.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, συνεπής όπως πάντα στους ψηφοφόρους του, ζήτησε άμεσα κυρώσεις στην Τουρκία. Τόνισε ότι η δοκιμή είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι η Άγκυρα δεν αποθαρρύνεται από απλές παρακλήσεις, που προέρχονται από την κυβέρνηση του κ. Τραμπ. Ο Ερντογάν ανταποκρίνεται μόνο σε πράξεις, όχι σε λόγια, τόνισε.

Σημείωσε επίσης η αποτυχία του Προέδρου Τραμπ να σεβαστεί τους νόμους και η σχέση του με τον Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και για τους συμμάχους και τους εταίρους της Αμερικής στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Σε μήνυμα του προς τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλλεν, έγραψε:

Υπουργέ Πομπέο, έχετε επανειλημμένα τονίσει στον Ερντογάν ότι η δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι απαράδεκτη για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Τώρα, πάλι, χλευάζει εσάς και τον Πρόεδρο. Πότε θα σεβαστείτε τους νόμους και θα εφαρμόσετε τις κυρώσεις στη βάση του CATSAA;

Βαριές αλλά καθαρές κουβέντες…

Όπως σημειώσαμε στην αρχή, και οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες αντέδρασαν.

Είναι σημαντική  δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, του κ. Τζιμ Ριτς, ο οποίος έχει ιδία γνώμη για τον Ερντογάν, με τον οποίο, όταν συναντήθηκαν στο Όβαλ Όφις, του απέσπασε την υπόσχεση ότι δεν θα ενεργoποιήσει τους S-400. Και βεβαίως τον κορόϊδεψε όπως και τόσους άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ομιλεί ο γερουσιαστής για απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας και υπογραμμίζει:

Οι αμερικανικοί νόμοι απαιτούν κυρώσεις εναντίον χωρών που συνεχίζουν να εμβαθύνουν την αμυντική τους σχέση με τη Ρωσία και η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία. Ο Ερντογάν πρέπει να είναι υπόλογος για τις ενέργειές του.

Και καταλήγει:

“Η θέση μου επ’ αυτού δεν είναι νέα: ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να είναι υπόλογος για τις ενέργειές του τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή περαιτέρω δράση (εννοεί του Ερντογάν) ωχριά μπροστά στις προηγούμενες.”

Η τιμωρία της Τουρκίας, που είναι μία δίκαιη πράξη λόγω των αντιαμερικανικών και αντιδυτικών ενεργειών του, βρίσκεται στα χέρια του προέδρου Τραμπ. Όλοι ευχόμαστε να μας εκπλήξει και να φέρει τα πάνω-κάτω στην ευρύτερη γειτονιά μας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Πότε επιτέλους θα σταματήσουν οι Αμερικανοί να ρεζιλεύονται από τους Τούρκους; Η υπόθεση των S-400…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: