Πότε επιτέλους θα σταματήσουν οι Αμερικανοί να ρεζιλεύονται από τους Τούρκους; Η υπόθεση των S-400…

Δοκιμή του πυραυλικού συστήματος S-400 από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας στην Ashuluk, στην περιοχή του Astrakhan. EPA, MAXIM SHIPENKOV




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Στην Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα στο Κογκρέσο, η φράση που ακούγεται όλο και πιο έντονα, αλλά και αποφασιστικά, είναι ότι «έφτασε η ώρα των κυρώσεων» εναντίον της απειλητικής και παραβατικής Τουρκίας.

Ακόμα και οι φανατικοί υποστηρικτές της κατοχικής δύναμης, που στο παρελθόν υποστήριζαν όλες τις παρανομίες της, έχουν στραφεί εναντίον της. Προκαλούν μεγάλη εντύπωση οι επιθέσεις εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν πολύ γνωστών και σημαντικών αναλυτών.

Ο Τούρκος ισλαμο-εθνικιστής πρόεδρος, έχει από καιρό περάσει την κόκκινη γραμμή που έθεσαν οι Αμερικανοί, και σώθηκε μόνο λόγω της άρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει τους αμερικανικούς νόμους. Η στάση του Αμερικανού πλανητάρχη είναι απαράδεκτη. Πρόκειται για τον πλέον φιλότουρκο Πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως θυμούνται οι αναγνώστες μας, πρώην συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου, με πρώτο τον Τζον Μπόλτον, υποστήριξαν ότι δεν επέβαλε τις κυρώσεις για προσωπικούς επιχειρηματικούς λόγους. Με απλά λόγια: Τα λεφτά είναι πολλά.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν αρχικά ανακοινώσει ότι οι κυρώσεις θα επιβάλλονταν όταν η Τουρκία θα αγόραζε το ρωσικό σύστημα S-400.
  • Στη συνέχεια είπαν ότι θα τιμωρούσαν την κατοχική δύναμη όταν παραλάμβανε τους S-400. Και αργότερα μας ενημέρωσαν ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν όταν οι Τούρκοι θέσουν σε λειτουργία το ρωσικό σύστημα.

Αυτό έγινε τον Αύγουστο για πρώτη φορά και μάλιστα εναντίον αμερικανικής κατασκευής μαχητικών F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Την Παρασκευή βεβαίως προχώρησαν σε ακόμα μία εξευτελιστική κίνηση εναντίον των Αμερικανών. Έκαναν το τελικό τεστ… Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η δοκιμή έχει επιβεβαιωθεί.

Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για την μεγαλύτερη πρόκληση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. Και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, εάν δεν πάρει δραστικά μέτρα η Ουάσιγκτον άμεσα, το παράδειγμα της Τουρκίας θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Θα αγοράζουν ρωσικό στρατιωτικό υλικό, αφού θα γνωρίζουν ότι δεν θα τιμωρηθούν.

Υποβάλαμε ερώτηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αυτή την αρνητική εξέλιξη. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, θα επαναλάβω ότι ο Ταγίπ Ερντογάν εξευτέλισε τους Αμερικανούς. Τους έφτυσε στα μούτρα. Τους είπε ότι δεν τους υπολογίζει. Θα τους κάνει και χειρότερα…

Η εκπρόσωπος κ. Μόργκαν Ορτάγκους δήλωσε ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωρίζουν τις αναφορές (εννοεί για τη δοκιμή του ρωσικού συστήματος).

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε στην ιστοσελίδα μας, έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, στα ανώτατα επίπεδα, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι απαράδεκτη.

Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες για τις αμερικανικές προσδοκίες ότι το σύστημα S-400 δεν θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία. Έχουμε επίσης, είπε, ξεκαθαρίσει τις πιθανές σοβαρές συνέπειες για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο: Εάν επιβεβαιωθεί η δοκιμή του συστήματος S-400, θα καταδικάσουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο την εκτόξευση πυραύλων ως ασυμβίβαστη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου στο NATO και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Νομίζω ότι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης είναι «χλιαρό» αν και Αμερικανοί συνάδελφοι φαίνεται να πιστεύουν ότι πρόκειται για μία κίνηση πριν την ανακοίνωση των κυρώσεων. Δεν συμφωνώ, και εύχομαι να είναι οι συνάδελφοι σωστοί και εγώ λάθος.

Απ’ εκεί και πέρα έχουμε τα εξής: Ασκείται μεγάλη πίεση προς το Λευκό Οίκο, ακόμα και από φίλους του Ντόναλντ Τραμπ, για να ανακοινώσει κυρώσεις και να σεβαστεί τους νόμους του αμερικανικού κράτους.

  • Θα έλεγα ότι οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές υποστηρίζουν μαζικά τις κυρώσεις και ζητούν από τον πρόεδρο να αντιμετωπίσει επιτέλους την τουρκική ανυπακοή. Εκφράζεται δε ο φόβος ότι μετά τις ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα απωλέσει τις ψήφους των ομογενών και των Αρμενίων.

Υπάρχει πραγματικό «τσουνάμι» αντιδράσεων στο Κογκρέσο για την Τουρκία. Πότε επιτέλους ο Λευκός Οίκος θα σταματήσει το ρεζίλεμα της Αμερικής από τους Τούρκους;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα φτάσει τα πράγματα με την Ελλάδα μέχρι το τέρμα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει και ο καθένας το καταλαβαίνει. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανησυχεί πολύ και όλες οι κινήσεις του το δείχνουν. Διεμήνυσε στους Τούρκους ότι η Αμερική δεν θα επιτρέψει ένα ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι απαντήσεις από την Άγκυρα είναι προσβλητικές για την υπερδύναμη. Η Τουρκία την αγνοεί και απειλεί τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στη Μεσόγειο. Τα πράγματα από στιγμή σε στιγμή φτάνουν στο απροχώρητο. Αν επιτεθεί η Τουρκία στην Ελλάδα, η Αμερική θα τον σταματήσει; Πρέπει. Είναι και υποχρεωμένη να το πράξει…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Μετά την Αμμόχωστο, πάλι στοχεύει το Καστελόριζο ο Ερντογάν: Η δειλία των Ευρωπαίων τον υποθάλπει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: