Η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη από σήμερα στο «κόκκινο»: Όλοι πρέπει να φορούν μάσκες…

File Photo: Πολίτες περιμένουν σε ουρά για να κάνουν δωρεάν rapid τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Επικαιροποιήθηκε ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την λοίμωξη Covid-19 έπειτα από την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας για τον χάρτη επιτροπής των επιδημιολόγων.

Από σήμερα στις 6:00 το πρωί 14 περιφερειακές ενότητες της χώρας αλλάζουν επίπεδο συναγερμού. Συγκεκριμένα οι περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης περνούν στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).

Ακόμη, στο «πορτοκαλί», δηλαδή επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) ανεβαίνουν από τις 06:00 της Παρασκευής οι περιφερειακές ενότητες: Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας , Πιερίας και Χαλκιδικής, ενώ στο «κίτρινο», επίπεδο 2 (Επιτήρησης) περνούν οι περιφερειακές ενότητες, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

  • Όσον αφορά τις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης, από σήμερα ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση , το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.

Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Ωστόσο, στις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Επιπλέον από σήμερα προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι: – Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

– Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

– Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

-Κινηματογραφικές προβολές

-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης

– Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

– Μουσικές σκηνές

– Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

-Παιδότοποι

– Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)

-Γυμναστήρια

– Συνέδρια / Εκθέσεις

-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

-Εμποροπανηγύρεις

-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Σχετικά με τις περιφερειακές ενότητες της Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας και Χαλκιδικής που πέρασαν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 δηλαδή (Αυξημένης Επιτήρησης), από σήμερα στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς επίσης και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 12μιση τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο 4 βρίσκονται αυτή την στιγμή οι εξής περιφερειακές ενότητες : Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Σέρρες.

Στο επίπεδο 3 βρίσκεται μεταξύ άλλων και η Περιφερειακή Ενότητα Αττικής.

  • Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΑ

‘Εκκληση προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να «δείξουν ξανά αίσθηση ευθύνης» ώστε να ξεπεραστεί και το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού απηύθυνε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Ο κ.Ζέρβας, με αφορμή τις ανακοινώσεις για μετάβαση της πόλης στο «κόκκινο» και για τοπικό lockdown, εξέφρασε την ελπίδα πως «οι δημότες θα δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε στο τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας να μπορέσουμε να βρεθούμε όλοι μαζί στους δρόμους», αναγνωρίζοντας ωστόσο την «κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία».

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή και όλοι οφείλουμε να ακολουθήσουμε νέες οδηγίες και κανόνες. Αναγνωρίζω ότι οι περισσότεροι έχουν κουραστεί. Ακόμη περισσότεροι έχουν δει τα εισοδήματα τους να μειώνονται, τα μαγαζιά τους να υπολειτουργούν και τον τρόπο της ζωής τους να έχει αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Υπογράμμισε πως τα μέτρα που λαμβάνονται λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη τα αποφασίζουν οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές και αναφέρθηκε στις κινήσεις που έγιναν από πλευράς δήμου για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Όπως είπε, τα πρώτα τέσσερα λεωφορεία, από τα συνολικά 50, που αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λειψία της Γερμανίας ταξινομήθηκαν και βγαίνουν στους δρόμους, εκτιμώντας πως στο τέλος του 2020 σε κυκλοφορία θα βρίσκονται συνολικά 500 οχήματα και «η πόλη θα έχει τη συγκοινωνία που της αξίζει».

Στάθηκε ακόμη, μεταξύ άλλων, στη διάθεση επιπλέον χώρου προς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα, στα κτίρια που διατέθηκαν προς τον ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού, στη νέα μείωση των δημοτικών τελών κατά 12,5% και στο «βάρος» που σηκώνει τους τελευταίους μήνες η δημοτική αστυνομία.

  • Η θέση της αντιπολίτευσης

Κριτική στον δήμαρχο ότι δεν απηύθυνε κάλεσμα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ώστε να καταθέσουν προτάσεις και να συστρατευτούν όλοι από κοινού στη μάχη απέναντι στον κορονοϊό άσκησαν η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Γιώργος Ορφανός.

«Δεν πέρασε ούτε μήνας από τότε που η Θεσσαλονίκη παρουσιάζονταν ως πρότυπο διαχείρισης της πανδημίας και σπεύδατε να οικειοποιηθείτε την κατάσταση. Και φτάσαμε στο lockdown. Δεν είναι όλα επικοινωνία κ.Ζέρβα και δεν μπορείτε μόνος. Η υπεροψία είναι κακός σύμβουλος όταν έχετε να διαχειριστείτε το καλό της πόλης. Η αντιπολίτευση σας ζητά να συστρατευτούμε όλοι στη μάχη απέναντι στον κορονοϊό», ανέφερε η κ.Νοτοπούλου.

Από την πλευρά του ο κ.Ορφανός είπε πως «ο δήμαρχος δεν μας κάλεσε για να πούμε προτάσεις και να συστρατευτούμε όλοι μαζί στο θέμα του κορονοϊού. Την ώρα που η πόλη καίγεται, εκείνος κοιτάει τον εαυτό του και πως θα στήσει ενιαία παράταξη. Δεν τον νοιάζει η πόλη αλλά πως ο ίδιος θα επωφεληθεί από την πόλη. Καλή δύναμη στη Θεσσαλονίκη εγώ πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο Βασίλης Γάκης, εκ μέρους της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», υποστήριξε ότι «αυτές οι καταστάσεις είναι δύσκολες για την πόλη μας και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι στιγμή ενότητας, μέτρων, στρατηγικής και σοβαρότητας και όχι για να εντυπωσιάσουμε».

«Είναι μια δραματική ημέρα για την πόλη σήμερα και μία δραματική συνεδρίαση με την έννοια της έντασης και της ανησυχίας που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Σπύρος Βούγιας. Πρόσθεσε, δε, πως «δεν μας δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να συμμετάσχουμε και αυτό μπορεί να αποκατασταθεί τώρα. Ολοι έχουμε την ίδια αγωνία για το τι συμβαίνει στην πόλη μας».

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο επικεφαλής, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο είπε πως τα λεωφορεία της Λειψίας «δεν είναι μια βοήθεια αλλά ήταν το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ», ενώ μίλησε για «εγκληματική κυβερνητική ευθύνη» καθώς δεν αξιοποιήθηκε ο προηγούμενος χρόνος για να παρθούν μέτρα για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Ιωάννα Καρδάρα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χαρδαλιάς: Στο «κόκκινο» από σήμερα στις 6 το πρωί

Στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) πέρασαν από σήμερα στις 6 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης, όπως ανακοίνωσε σε έκτακτη δήλωση του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς όπως είπε το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εξαιρετική επιδημιολογική έξαρση σε αυτές τις περιφερειακές ενότητες.

Από σήμερα λοιπόν στις 6:00 ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση , σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.

Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Ωστόσο, στις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στην Π.Ε Θεσσαλονίκης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1.955 κρούσματα και 4.399 στενές επαφές που βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει ανέβει τις τελευταίες μέρες σε 35,2 έτη. Την ίδια στιγμή στη Λάρισα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 343 ενεργά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη υπάρχουν 217 ενεργά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη ενώ οι στενές επαφές των κρουσμάτων που έχουν προκύψει από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης είναι 488.

«Η απόφαση να ανέβουν επίπεδο συναγερμού η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη βασίζεται στα δεδομένα, στις μετρήσεις και στα κριτήρια που αφορούν στην αξιολόγηση της κατάστασης των τελευταίων ημερών, τα οποία επιβάλλουν να τεθούν οι περιοχές αυτές στο ‘’κόκκινο” επίπεδο αυξημένου συναγερμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Παράλληλα τόνισε ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων καθώς και οι αναλυτικές αναφορές της καθημερινής ιχνηλάτησης δείχνει ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις, γεγονός που επίσης αξιολογείται από τους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση και έχει ληφθεί ως σημαντική παράμετρος στην επεξεργασία των νέων μέτρων που εξετάζονται αυτή τη στιγμή.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι έπειτα από σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας για τον χάρτη επιτροπής των επιδημιολόγων αποφασίστηκε ότι από αύριο το πρωί στις 6:00, ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 3, πορτοκαλί, οι περιφερειακές ενότητες, Πέλλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας και Ημαθίας. Επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Π.Ε Μεσσηνίας και Αρκαδίας οι οποίες από το, επίπεδο 1, ‘’πράσινο” περνούν στο επίπεδο 2, ‘’κίτρινο”.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ακόμη ότι η αντιμετώπιση και του δεύτερου κύματος της πανδημίας απαιτεί ετοιμότητα, επαγρύπνηση, άμεσα αντανακλαστικά, ενώ προσέθεσε ότι ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που τα δεδομένα διαφοροποιούνται διαρκώς και τα κρούσματα αυξάνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα «είναι απαραίτητο και η στρατηγική μας να προσαρμόζεται αντίστοιχα».

«Υιοθετούμε δυναμικά μέτρα και κάθε μέρα ακόμα και αυτή τη στιγμή αξιολογούμε τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση και κάθε απόφαση υπαγορεύεται από την ανησυχία και την επιθυμία της κυβέρνησης, των επιδημιολόγων μας αλλά και όλων των ανθρώπων της πρώτης γραμμής να μειώσουμε τη διασπορά, να στεγανοποιήσουμε τους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές, να προστατεύσουμε από την πίεση το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, να προστατεύσουμε δηλαδή τους συμπολίτες μας, τους συνανθρώπους μας , τους γύρω μας», σημείωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ακόμη ότι «για να γίνει πραγματικότητα το καλό σενάριο και πάλι για να συνεχίσει να αποτελεί η χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση χρειάζεται η συμμετοχή όλων».

«Γιατί έτσι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την πανδημία , την άνοιξη, και ενωμένοι θα μπορέσουμε να φρενάρουμε και το δεύτερο κύμα. Οι επόμενες ημέρες είναι πραγματικά κρίσιμες. Μπορούμε, επιβάλλεται, πρέπει να κάνουμε και πάλι τη διαφορά», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς..

Η λίστα του κορωναϊού ανά περιφέρεια στην Ελλάδα: Αττική 335, Θεσσσαλονίκη 275

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: