Οι δυνητικά δραματικές επιπτώσεις του Covid-19:  Συρρίκνωση των πόλεων και λιγότερες γεννήσεις

η Σιγκαπούρη έχει δει τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το 2003 λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας και των ταξιδιωτικών περιορισμών




Η έξοδος των εργαζομένων από τις μεγάλες πόλεις και οι οικογένειες που επιλέγουν να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιών λόγω του κορωναϊού μπορεί να πυροδοτήσουν μια δημογραφική αλλαγή σε ορισμένες χώρες, δίνοντας στις αρχές την ευκαιρία να αποκαταστήσουν την ισορροπία στις οικονομίες τους.

Σύμφωνα με ειδικούς lockdowns και οι ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της τηλεργασίας σε όλο τον κόσμο και μαζί με αυτή τη μετακίνηση από μεγάλα αστικά κέντρα στα προάστια και σε μικρότερες πόλεις.

Έως και 23 εκατ. Αμερικανοί –ή περίπου το 12% των νοικοκυριών— σχεδιάζουν να μετεγκατασταθούν, με τις μεγάλες πόλεις να είναι αυτές όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού προς άλλες περιοχές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες από την πλατφόρμα αυτοαπασχολούμενων Upwork με έδρα την Καλιφόρνια.

«Η τηλεργασία αντιπροσωπεύει μια πιθανή λύση για αυτούς που αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν το υψηλό κόστος στέγασης μιας μεγάλης πόλης», δήλωσε ο Άνταμ Οζιμεκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Upwork. Αυτή είναι μια πρώτη ένδειξη του πόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο μπορεί να έχει η τηλεργασία στην «εξάπλωση των ευκαιριών», πρόσθεσε.

Πάνω από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού προβλέπεται ότι θα ζουν σε αστικές περιοχές έως το 2050 –συγκριτικά με το 56% σήμερα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Αλλά η σύσταση αυτού του πληθυσμού μπορεί να αλλάξει λόγω του κορωναϊού.

Στην Ινδία, όπου μεγάλες πόλεις όπως το Δελχί και το Μουμπάι εμφανίστηκαν ως εστίες του κορωναϊού, υπάρχει «κάποιου είδους αντίθετη μετανάστευση» προς τις μικρότερες πόλεις, δήλωσε ο Ανούτζ Πούρι, πρόεδρος της εταιρίας συμβούλων για ακίνητα ANAROCK.

«Τα ακίνητα είναι φθηνότερα εκεί. Οι μικρότερες πόλεις θεωρούνται επίσης ασφαλέστερες από τις μητροπόλεις από την άποψη της πανδημίας», πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι από αυτούς που εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις θα τείνουν να είναι άνθρωποι που μπορούν να εργαστούν από απόσταση, ενώ αυτοί που έρχονται ίσως να είναι μετανάστες από άλλες πολιτείες ή χώρες, καθώς και νέοι απόφοιτοι, δήλωσε ο Τόνι Μάθιουζ από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ της Αυστραλίας.

Η τάση αυτή είναι κάτι «που αλλάζει τα δεδομένα», δήλωσε ο Μάθιουζ που είναι επίκουρος καθηγητής στον αστικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν τις μικρότερες πόλεις και να δώσουν ώθηση σε νέες οικονομίες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειωθούν οι συνεχείς πληθυσμιακές πιέσεις σε παλαιότερες, μεγάλες πόλεις», δήλωσε ο ίδιος στο Thomson Reuters Foundation.

Ήδη, η Σιγκαπούρη έχει δει τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το 2003 λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας και των ταξιδιωτικών περιορισμών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές προσφέρουν έκτακτη επιδότηση ύψους 3.000 δολαρίων Σιγκαπούρης (2.198 δολαρίων ΗΠΑ) για παιδιά που γεννιούνται μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2020 και 30 Σεπτεμβρίου του 2022 προκειμένου να βοηθήσουν να «καλυφθούν το κόστος ανατροφής παιδιών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς». Το μπόνους για τα μωρά ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα αφού 3 στους 10 συμμετέχοντες σε έρευνα δήλωσαν ότι πιθανόν θα ήθελαν να καθυστερήσουν τα σχέδιά τους για γάμο ή απόκτηση παιδιού λόγω της COVID-19.

Είναι μια επιλογή για κάθε χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με αντίστοιχη δυσκολία, καθώς η επαρκής παροχή εργαζομένων –και κατά συνέπεια παιδιών—είναι κρίσιμη για μια υγιή οικονομία, δήλωσε ο Μάθιουζ.

«Ένα χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, που επιδεινώνεται από τον κορωναϊό που αναγκάζει τις οικογένειες να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιών, μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις διαχρονικά», δήλωσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από  Thomson Reuters Foundation  μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΥΓΕΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΟΗΕ: Οι πανδημίες θα πολλαπλασιαστούν και θα γίνουν πιο φονικές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: