Έγιναν πολύ κουραστικοί οι Αμερικανοί για το θέμα των S-400: Και εξαιρετικά αναξιόπιστοι…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ομιλεί σε οπαδούς του στο αεροδρόμιο της πόλης Tucson, στην Αριζόνα. EPA, RICK D’ELIA




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ομολογώ, ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μας έχουν κουράσει με αυτή την ιστορία των κυρώσεων εναντίον της κατοχικής Τουρκίας για την αγορά και λειτουργία του ρωσικού συστήματος S-400.

Στο ζήτημα αυτό, όπως και άλλα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποβιβάσει την Αμερική σε χώρα δεύτερης κατηγορίας. Από δημοσιογραφικό καθήκον, λόγω της υποχρέωσης της ενημέρωσης των αναγνωστών μας, παρακολουθούμε το θέμα, ελπίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος θα σεβαστεί τους νόμους του κράτους. Και θα πράξει αυτό που πρέπει, όχι αυτό που εξυπηρετεί τα προσωπικά συμφέροντα του Αμερικανού Προέδρου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λοιπόν, ξεκαθάρισε τη θέση του για το ρωσικό σύστημα και τις πιθανές κυρώσεις, όπως προβλέπουν οι Αμερικανικοί νόμοι.

  • Και επέλεξε να το πράξει διότι στις ανακοινώσεις της Παρασκευής, με τις οποίες τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας καταδίκαζαν την δοκιμή των S-400 από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, είχε αφαιρεθεί η χαρακτηριστική φράση, που συνόδευε όλες τις δηλώσεις, για κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA.

Είναι ο νόμος, όπως ενημερώσαμε και στο παρελθόν, που τιμωρεί τις χώρες, οι οποίες επιλέγουν να αγοράσουν πολεμικό υλικό από τη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι κυρώσεις παραμένουν πάντα στο τραπέζι.

Συνεχίζουμε να τονίζουμε, δήλωσε, στο πιο υψηλό επίπεδο ότι η απόκτηση του συστήματος S-400 παραμένει ένα μεγάλο εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ. Η  Τουρκία, συνέχισε, παραμένει σε κίνδυνο κυρώσεων στο πλαίσιο του Νόμου περί Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω των κυρώσεων.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, η Αμερική επιβεβαίωσε μόνο ανεπίσημα ότι πραγματοποιήθηκε η δοκιμή των S-400 στη Σινώπη. Απ’ εκεί και πέρα βρισκόμαστε στο σκοτάδι και καταλαβαίνουμε τους λόγους.

  • Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκτεθεί, θα έλεγα ανεπανόρθωτα, στο θέμα αυτό. Πέραν του γεγονότος ότι παραβιάζονται οι νόμοι του κράτους, στέλνει και λάθος μηνύματα σε άλλες χώρες -υπονομεύοντας την αμερικανική πολεμική βιομηχανία-, ότι μπορούν να αγοράζουν οπλικά συστήματα από τους εχθρούς της Αμερικής, χωρίς να τιμωρούνται.

Αρκετοί Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές έχουν ανέβει κυριολεκτικά στα κάγκελα, διότι η στάση του προέδρου Τραμπ, να προστατεύσει ένα ηγέτη, όπως τον Ταγίπ Ερντογάν, υπονομεύει τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Οπότε με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένουμε μία εντυπωσιακή εξέλιξη, να επιβάλει, δηλαδή, ο Λευκός Οίκος κυρώσεις, αν και γίνεται μία προσπάθεια να αντιληφθεί επιτέλους ο κ. Τραμπ ότι η απεξάρτηση του από τον Ταγίπ Ερντογάν θα τον βοηθούσε και ίσως να επηρέαζε κάπως και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο μεταξύ, βρίσκεται στη φάση της επίλυσης διεθνών προβλημάτων για να βοηθήσει τον κ. Τραμπ στις εκλογές. Έτσι μπήκε σφήνα στους Ρώσους και κάλεσε στην Ουάσιγκτον τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με σκοπό να επιτύχει αυτός μία εκεχειρία με διάρκεια.

  • Ρώτησα διπλωματική πηγή αν υπάρχει περίπτωση να κληθούν προεκλογικά και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, πάντως, στην επιστολή του, ζητά από τον κ. Πομπέο να χρησιμοποιήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να σταματήσουν την Τουρκία. Το βασικό εργαλείο είναι η διπλωματία και ο διάλογος, διότι ουδείς περιμένει ότι η Ουάσιγκτον θα διατάξει τον Έκτο Στόλο να πλεύσει στην περιοχή του Καστελόριζου. Οπότε, μέχρι τις εκλογές θα μπορούσαν να συμβούν πολλά, διότι ο κ. Πομπέο προσπαθεί να εκλέξει πάση θυσία τον κ. Τραμπ.

Επίσης να θυμίσω ότι ο πρωθυπουργός έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αμερικανό υπουργό. Όποτε χρειαστεί επικοινωνούν, χωρίς να ανακοινώνεται…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μου προκάλεσε εντύπωση ότι οι Αμερικανοί «άδειασαν» τον νέο κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υποστηρίζει λύση διχοτόμησης ή δύο κρατών. Πρόκειται για καταστροφική εισήγηση, που πρέπει να απορριφθεί από τον πρόεδρο της Κύπρου.

Βεβαίως, οι Αμερικανοί είναι υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που επίσης είναι μία φιλοτουρκική λύση.

Μου έκανε επίσης εντύπωση ότι η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, απευθύνθηκε στον Τατάρ ως πρέπει. Ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και μόνο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Υπαρκτός ο φόβος να εκμεταλλευθεί ο Ερντογάν την “ακυβερνησία” στην Αμερική: Ο Τραμπ στον κόσμο του…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: