Θύμωσε ο Πομπέο για τη σχέση του Ερντογάν με τους Κινέζους: Απειλείται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department photo by Ron Przysucha




Η αυξανόμενη εξάρτηση της Τουρκίας από την Huawei και άλλες κινεζικές εταιρείες θα μπορούσε να περιπλέξει τη στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την ταραχοποιό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μίλησε στην ιστοσελίδα Washington Examiner και φαίνεται να εκφράζει μία μεγάλη ανησυχία για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κίνα.

«Το καθιστούν πιο δύσκολο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στην ιστοσελίδα. «Το γεγονός ότι (οι Κινέζοι) διαθέτουν σημαντικό αριθμό δεδομένων στην Τουρκία τώρα, στα χέρια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε όλο και πιο προσεκτικοί».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Huawei και η ZTE έχουν εμφανιστεί ως βαρέων βαρών εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν ο κ. Πομπέο προειδοποίησε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι τέτοιες εταιρικές σχέσεις θα μπορούσαν να αναγκάσουν τα αμερικανικά στρατεύματα να αποσυρθούν αντί να τεθούν σε κίνδυνο από τις εταιρείες που συνδέονται με τις υπηρεσίες κατασκοπείας του Πεκίνου.

Η επέκτασή των Κινέζων στην Τουρκία έχει προσθέσει ακόμα ένα πρόβλημα στις στρατιωτικές σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας, που έχουν ήδη επιδεινωθεί από τις διαφωνίες του Ταγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής με την Ουάσιγκτον.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα δίκτυά μας είναι ασφαλή – δηλαδή, τα δίκτυα άμυνας μας, τα δίκτυα ασφαλείας μας», δήλωσε ο κ. Πομπέο. «Από κινέζικα δίκτυα δεν θα επηρεαστούν μόνο τα στρατιωτικά δίκτυα και τα δίκτυα ασφαλείας από την αύξηση της δραστηριότητας (της Κίνας) εντός της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Θα διασφαλίσουμε και θα προστατεύσουμε τα αμερικανικά δεδομένα.”

Η αμερικανική κυβέρνηση, ως γνωστό, έχει ήδη εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, λόγω της αφοράς του ρωσικού συστήματος S-400.

Η προειδοποίηση του κ. Πομπέο για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο γερουσιαστής του Ουισκόνσιν Ρον Τζόνσον, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην υποεπιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων για την Ευρώπη, αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί στρατηγοί ετοιμάζονται για πιθανή απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βάση Ινσιρλίκ. «Ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται ο Ερντογάν δεν είναι καλός», είπε ο Τζόνσον. «Η παρουσία μας, ειλικρινά, στην Τουρκία, απειλείται σίγουρα».

«Υπάρχει πραγματικό κόστος, όχι αρχικό κόστος, αλλά πραγματικό κόστος αποδοχής αυτών των πόρων από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», δήλωσε ο Πομπέο. «Και οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα είναι σε χειρότερη θέση ως αποτέλεσμα… Αυτό ισχύει όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Ασία και την Τουρκία, αλλά ισχύει και για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η ιστοσελίδα μας καταθέτει στο Παρακαταθηκών και Δανείων 10.000 ευρώ για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: