Τα 9 κυβερνητικά μέτρα για τους πληγέντες του Ιανού: Στην Καρδίτσα ο Μητσοτάκης

Αυτοκίνητα σε πλημμυρισμένο δρόμο στην Καρδίτσα, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ




«Η κυβέρνηση εκφράζει βαθιά θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα που έπληξε περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση εκφράζει επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας που με αυτοθυσία πολλές φορές απεγκλώβισαν και έσωσαν πολλούς συνανθρώπους μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για τους πληγέντες

  1. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.
  2. Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
  3. Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.
  4. Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.
  5. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
  6. Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
  7. Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
  8. Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
  9. Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής».

Προτού δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανακοινώνοντας το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τις επόμενες μέρες: «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, στην Καρδίτσα. Στις συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης.

Αστεροσκοπείο: Ακραίες οι βροχές του «Ιανού», από το 1969 είχε να εμφανιστεί τέτοιος κυκλώνας [χάρτης]

Οι ανακοινώσεις του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Στα συγκεκριμένα μέτρα, που λαμβάνει η κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τραγικής καταστροφής στη Θεσσαλία αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση χθες μέσω του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε εννέα πολύ συγκεκριμένα μέτρα και επισήμανε ότι μία άμεση λύση, που θα δώσει γρήγορα ανακούφιση στους πληγέντες, αφορά σε ένα πρωτοποριακό μέτρο, που εφαρμόστηκε και στην Εύβοια: Με μία απλή δήλωση, είτε στο ΚΕΠ, είτε ψηφιακά στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μπορούν οι πληγέντες να λάβουν αποζημίωση για τα κτίρια που έχουν υποστεί καταστροφές, ύψους 5.000 ευρώ για τα σπίτια και 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει μετά έλεγχος και εάν ο έλεγχος αποδείξει ότι αυτός που έχει κάνει αίτηση να πάρει αυτά τα λεφτά, δεν έχει υποστεί ζημιές, θα υπάρχουν συνέπειες στο δεκαπλάσιο, επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις πως τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές ενδέχεται να ξεπερνούν κατά πολύ τα 5.000. Προσέθεσε ότι μεγάλη καταστροφή έχουν υποστεί τα αγροτεμάχια σε μία αμιγώς αγροτική περιοχή. Η τρίτη κατηγορία καταστροφών, επισήμανε, αφορά υποδομές και όχι μόνο στο οδικό δίκτυο, αλλά και στο σιδηροδρομικό, καθώς έχει διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθήνας – Θεσσαλονίκης, διότι έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές στο Λιανοκλάδι. Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τα συνεργεία, που από χθες βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και εργάζονται ώστε στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες να αποκατασταθεί έστω μερικώς η επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης μέσω του σιδηροδρόμου.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν καταρρεύσει γέφυρες και έχουν σημειωθεί τεράστιες ζημιές σε δρόμους και σε υποδομές και για αυτό το λόγο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα δώσει άμεσα ένα εκατομμύριο ευρώ στους δήμους για να μπορέσουν να κάνουν τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα ανακούφισης όλων των πληγέντων και ένα σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών.

HJ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Κραυγή αγωνίας από την Καρδίτσα για τα χιλιάδες πλημμυρισμένα σπίτια – Δεκάδες εγκλωβισμένοι στην Οξυά

Σκληρές εικόνες από την Κεφαλονιά: Δύο videoς αποκαλύπτουν το χτύπημα στο Φισκάρδο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: