ΣΥΡΙΖΑ: Έπεσαν οι τόνοι μετά το “επεισόδιο” με Τσακαλώτο-Οι αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου

File Photo: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η φθορά της κυβέρνησης και η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια να πάρει προοδευτικό και αριστερό πρόσημο, κάτι που δεν συμβαίνει αυτόματα και μηχανικά, αλλά προϋποθέτει τη δική μας πολιτική και κοινωνική εγρήγορση».

Αυτό, μεταξύ άλλων, τονίζεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που συνεδρίασε την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα για να αποτιμήσει τις πολιτικές εξελίξεις και να καθορίσει τα επόμενα βήματα του κόμματος.

Όπως γράφει η Βούλγα Κεχαγιά στο ethnos.gr, κατά τη συνεδρίαση του οργάνου, αποφασίστηκε τελικώς να συγκροτηθεί ένα όργανο δεοντολογίας, κάτι που είχε συζητηθεί στον «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου, το οποίο, ωστόσο, δεν θα αποτελείται από τέσσερα μέλη, όπως αρχικώς είχε προταθεί αλλά από τον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, και τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη.

  • Κατά τις πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες είχαν διατυπωθεί κάποιες επιφυλάξεις από βουλευτές ότι δεν θα ήταν σωστό να «κρίνονται» από εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Σε ό,τι αφορά το θέμα που προέκυψε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ανάρτησή του που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ο ίδιος φέρεται να αναγνώρισε ότι ίσως να μην ήταν σωστό το timing, ωστόσο επέμεινε στην ανάδειξη του πολιτικού πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην απόφαση του οργάνου τονίζεται ότι οι κοινοί κανόνες και οι σαφείς διαδικασίες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις προς τον σκοπό της υποστήριξης των συλλογικών αποφάσεων με την επισήμανση πως πρέπει να τηρούνται από όλους.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ζήτησε ενιαίο και συνεκτικό λόγο από τα στελέχη του κόμματος σε μία περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση λόγω των χειρισμών της στην πανδημία του κορονοϊού, τα ελληνοτουρκικά και την οικονομία σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να διευκολύνονται εξωτερικοί παράγοντες και ορισμένα ΜΜΕ να παρεμβαίνουν στον εσωτερικό διάλογο.

Συζήτηση έγινε και για τις νέες νομαρχιακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε σχέση με το ποσοστό εκπροσώπησης των νέων μελών που κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να είναι 20%, άλλοι, 30% και άλλοι 50%, όμως δεν ελήφθη κάποια τελική απόφαση.

Ο πρόεδρος του κόμματος έκανε μία συμβιβαστική πρόταση που καλύπτει τις επιμέρους πλευρές.

Στο κείμενο της απόφασης επισημαίνεται ότι οι οργανώσεις του κόμματος θα ολοκληρώσουν νομαρχιακές συνδιασκέψεις έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2020, ώστε να συζητηθούν τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα και να προκύψουν νέες ενιαίες νομαρχιακές επιτροπές σε όλη την Ελλάδα. Θα υπάρξει μέριμνα για την ενισχυμένη εκπροσώπηση των νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις συνδιασκέψεις αλλά και τα νέα όργανα που θα προκύψουν.

Επίσης το κείμενο απόφασης αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντικούς τους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται σε παιδεία, υγεία και πολιτισμό αλλά και τους ελπιδοφόρους αγώνες αμφισβήτησης και τα κινήματα κυρίως της νεολαίας απέναντι στην καταστολή, την ακροδεξιά, τον φασισμό και τις διακρίσεις για την διαμόρφωση ενός κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος που θα αμφισβητεί στον πυρήνα της την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Βαρβιτσιώτης στο Bloomberg: Υπάρχει πλέον σταθερό μήνυμα προς Άγκυρα από ΗΠΑ και ΕΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: