«Σύνταξη; Ας την ξοδέψουμε στην Ελλάδα»… Ένας νόμος μπορεί να προσελκύσει ξένους συνταξιούχους

File Photo: Στιγμιότυπο από το πανέμορφο Ναύπλιο. AΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Φορολογία στο 7% και φοροελαφρύνσεις για την αγορά σπιτιού. Όπως και η Λισαβόνα, η Αθήνα προσπαθεί κι αυτή να ξανασταθεί η οικονομία στα πόδια της προσελκύοντας ηλικιωμένους Ευρωπαίους. Και ομογενείς από το εξωτερικό.

Τα παραπάνω αναφέρει ανάλυση του Ettore Livini που δημοσιεύεται στο περιοδικό Venerdi που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα La Repubblica. Τίτλος: «Σύνταξη; Ας την ξοδέψουμε στην Ελλάδα».

Νέοι από την Ελλάδα – τουλάχιστον 500.000 – εγκατέλειψαν τη χώρα τα χρόνια λιτότητας για να αναζητήσουν εργασία και να κάνουν περιουσία στο εξωτερικό. Και η Αθήνα, προσπαθώντας να δώσει ανάσες στην αναιμική της ανάκαμψη που ήταν σύντομη λόγω του Covid-19, ξεκινά ξανά από την αντίθετη πλευρά της ηλικιακής κλίμακας: τους ηλικιωμένους.

Ο δημογραφικός και οικονομικός συλλογισμός είναι απλός: εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι baby boomers (σ.σ. άτομα που γεννήθηκαν μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν σημειώθηκε μια προσωρινή σημαντική αύξηση του ποσοστού γεννήσεων) με τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών μηδενικών έχουν φτάσει – ή πρόκειται να φτάσουν – σε ηλικία συνταξιοδότησης. Τα τρένα χαμηλού κόστους συνδέουν κάθε γωνιά της γηραιάς Ηπείρου όπως το μετρό σε εκπτωτικές τιμές.

  • «Και έχουν έναν απλό στόχο: να τους πείσουν να έρθουν και να ζήσουν εδώ» εξηγεί η αξιωματούχος σε θέματα φορολογίας του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, Αθηνά Καλύβα, χωρίς πολλά λόγια. Πώς θα γίνει αυτό; Χάρη σε έναν νέο νόμο που προορίζεται για έγκριση αμέσως μετά το καλοκαίρι , ο οποίος θα εγγυηθεί σε όσους μετακινούνται υπό τον Παρθενώνα ή τα νησιά του Αιγαίου, σταθερή φορολογία 7% για δέκα χρόνια. Όχι μόνο για την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και για όλα τα άλλα έσοδα, από ενοίκια έως μερίσματα.

Το κυνήγι του θησαυρού (και του πορτοφολιού) για τους άνω των 60 δεν είναι κάτι νέο. Η Πορτογαλία έχει κατακτήσει δεκάδες χιλιάδες δημοσιονομικούς μετανάστες τα τελευταία χρόνια – συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τριών χιλιάδων Ιταλών – με μια προσφορά που είναι δύσκολο να απορριφθεί: δέκα χρόνια χωρίς φόρους, σαν να λες ότι στην τσέπη σου – αντί του καθαρού ποσού της σύνταξης – μπαίνει το ακαθάριστο. Ένα «πακέτο» που αναθεωρήθηκε τους τελευταίους μήνες από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Antonio Costa μετά την πίεση της ΕΕ, η οποία ανάγκασε τη Λισαβόνα να επιβάλει κατ ‘αποκοπή φόρο 10%.

Ωστόσο, και η Ιταλία προσφέρει γενναιόδωρη ενίσχυση και εκπτώσεις φόρου (στο 7%) σε αλλοδαπούς που θα μείνουν σε μια περιοχή στο Νότο της χώρας με λιγότερους από 20.000 κατοίκους.

Η Ελλάδα, με την κεντροδεξιά τεχνοκρατική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει συνδυάσει μια σειρά «επιλογών». Μεταξύ άλλων, φορολογικές ελαφρύνσεις για την αγορά του σπιτιού, με σκοπό την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων. Ο τοπικός δημοτικός φόρος (Imu) έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω και οι φόροι επί της πώλησης έχουν σχεδόν εξαλειφθεί για τα επόμενα δύο χρόνια, εξαλείφοντας το 24% και αφήνοντας μόνο τον φόρο για την πράξη 3%.

Μια σειρά διευκολύνσεων που θα μπορούσαν να απογειώσουν οριστικά μια αγορά κατοικίας που τα τελευταία δύο χρόνια έχει ήδη αρχίσει να κινείται ξανά: οι τιμές των σπιτιών στα νησιά δεν έχουν πέσει ποτέ πολύ ακόμη και στα πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης και, από το Σεπτέμβριο του 2018 που η Τρόικα έφυγε από την Ελλάδα, τα μεσιτικά γραφεία από τη Μύκονο έως την Αμοργό γέμισαν αιτήματα για πληροφορίες.

Ακόμη και η Αθήνα – όπου ακόμα το 2015 υπήρχαν υπέροχα διαμερίσματα “προς πώληση” σε απόσταση αναπνοής από τον Παρθενώνα – άφησε πίσω τα σκληρότερα χρόνια της οικονομικής κρίσης: στο κέντρο, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 39% τα δύο τελευταία χρόνια, χάρη στις αγορές των μεγάλων χειριστών της Airbnb . Μόνο ο Covid-19 κατάφερε να σταματήσει την άνοδό τους, προς το παρόν.

  • Το στοίχημα του Μητσοτάκη για την άφιξη ξένων συνταξιούχων (“Έχουμε ένα φανταστικό κλίμα, μια όμορφη χώρα και μια υπέροχη θάλασσα. Γιατί δεν θα έπρεπε να έρθουν εδώ;” τονίζει δικαιολογημένα η Καλύβα) έχει επιταχύνει το ρυθμό μετά την εντυπωσιακή επιτυχία του σχεδίου του Golden Visa , η εγγυημένη προσφορά διαμονής – η οποία επηρεάζει κυρίως άτομα εκτός ΕΕ – για όσους πραγματοποιούν επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα για ποσό που υπερβαίνει τις 250 χιλιάδες ευρώ.

Αυτό το έργο δεν είναι επίσης αβέβαιο από τις Βρυξέλλες, οι οποίες φοβούνται μια ανεξέλεγκτη αγορά κατοικίας στην Ευρώπη. Αλλά λειτούργησε λίγο-πολύ το ίδιο: σε μερικά χρόνια εγγυήθηκε 2 δισεκατομμύρια έσοδα στη χώρα με μέγιστο αριθμό 3.800 αιτήσεων το 2019, εκ των οποίων το 75% προήλθε από Κινέζους πολίτες.

«Το ΑΕΠ μας πριν από την πανδημία αναμενόταν να αυξηθεί κατά 2-3% το 2020, ενώ τώρα πρόκειται να μειωθεί κατά 9%. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναζωογονήσουμε την ανάπτυξη» είναι το μήνυμα του υπουργού Οικονομίας Χρήστου Σταϊκούρα. Ο στόχος του φορολογικού θέλγητρου για τους αλλοδαπούς είναι σαφής: η μεταφορά της οικονομικής κινητήριας δύναμης της κατανάλωσής τους από τη χώρα καταγωγής του στην Ελλάδα.

Χωρίς να ενοχλεί τους αυτόχθονες κατοίκους, διότι οι συνταξιούχοι δεν είναι ανταγωνιστές σε μια αγορά εργασίας που εξακολουθεί να αγωνίζεται να βρει διέξοδο και όπου η ανεργία ταξιδεύει στο 17% (η ανεργία των νέων στο 33%), μακριά όμως από το δραματικό 28% κατά τη διάρκεια της λιτότητας του 2014. Η άφιξη των φορολογικών μεταναστών, επιπλέον, θα επέτρεπε την παράταση της τουριστικής περιόδου κατά λίγους μήνες, η οποία έχει γίνει μακράν το πιο σημαντικό στοιχείο του ΑΕΠ, που εγγυάται τώρα το 18% του εισοδήματος της χώρας.

Το πράσινο φως για την σούπερ προσφορά προς τους Ευρωπαίους baby boomers στην Ελλάδα αναμένεται να ανάψει τις επόμενες εβδομάδες. Οι κανόνες για την πρόσβαση δεν διαφέρουν πολύ από την πρόταση της Πορτογαλίας: αρκεί να μην είστε φορολογικοί κάτοικοι στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια, να ζείτε στη χώρα τουλάχιστον 183 ημέρες το χρόνο, να προέρχεστε από μια χώρα που έχει συνθήκη διπλής φορολογίας με την Ελλάδα, και έτσι έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε ένα σταθερό ποσοστό 7% για δέκα χρόνια για όλα τα έσοδα και τα κεφάλαια σας.

Ένα ευρύτερο φάσμα από αυτό που προσφέρει η Λισαβόνα και άλλοι ανταγωνιστές . Η αίτηση θα εξετάζεται από τις τοπικές αρχές και θα πρέπει να απαντηθεί μέσα σε 60 ημέρες. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται στις 31 Μαρτίου κάθε’ εκάστου οικονομικού έτους και η πληρωμή των οφειλόμενων φόρων θα πρέπει να διευθετείται με μία μόνο πληρωμή για να ελαχιστοποιείται η ταλαιπωρία των γραφειοκρατικών διατυπώσεων.

  • Ο Μητσοτάκης ελπίζει να επιτύχει διττό στόχο με αυτό το νόμο: όχι μόνο «κλοπή» εισοδήματος και εσόδων από χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου το κλίμα, οι τιμές και η ποιότητα ζωής είναι χειρότερα από τα ελληνικά, αλλά και για να πείσει την ελληνική διασπορά να εξετάσει μια επιστροφή στην πατρίδα .

Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό (συχνά με μεγάλη νοσταλγία) είναι πάνω από πέντε εκατομμύρια . Το νέο νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ισχύει επίσης και γι’ αυτούς. Και δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα, εκτός από το να κερδίσει τις καρδιές και το πορτοφόλι των αλλοδαπών φορολογικών μεταναστών, δεν θα είναι σε θέση να πείσει τους ’’ασωτους υιους’’ της που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από τη δραματική κρίση των τελευταίων ετών» .

Πληροφορίες από Ettore Livini που δημοσιεύεται στο περιοδικό Venerdi (La pensione? Spendiamola in Grecia)

Το τρίπτυχο του ΥΠΟΙΚ: Μειώσεις φόρων, στήριξη εργαζόμενων-επιχειρήσεων, ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: