Πρωτοφανές περιστατικό: Στέλνουν Κύπριο να εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα λόγω υπερπληθυσμού στις φυλακές

File Photo:Η περίπτωση του Χρήστου Τ., 59 ετών, φέρνει στο προσκήνιο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και άλλοι κρατούμενοι που θέλουν να έρθουν από φυλακές του εξωτερικού στην Κύπρο. Φωτογραφία, πηγή, ΚΥΠΕ




Πρωτοφανές. Στέλνουν Κύπριο πολίτη να εκτίσει ποινή στην Ελλάδα χωρίζοντάς τον από την οικογένειά του, επικαλούμενοι τον… υπερπληθυσμό στις Κεντρικές Φυλακές.

Την ίδια ώρα μάλιστα που αρκετοί Ελλαδίτες κατάδικοι στις κυπριακές φυλακές αναμένουν να μεταφερθούν σε ελληνικές φυλακές για να ενωθούν με τους δικούς τους, χωρίς αποτέλεσμα, οι οποίες ελληνικές φυλακές μάλιστα είναι ήδη υπερκορεσμένες.

Όπως γράφει ο Μιχάλης Χατζηβασίλης στον “Φιλελεύθερο”, η περίπτωση του Χρήστου Τ., 59 ετών, φέρνει στο προσκήνιο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και άλλοι κρατούμενοι που θέλουν να έρθουν από φυλακές του εξωτερικού στην Κύπρο.

Παράλληλα, συγκλονίζει η κόρη του 59χρονου, Γιώτα Τ., η οποία με επιστολή της προς την υπουργό Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, της ζητά να δει το θέμα ανθρωπιστικά, «να κρατηθούν οι δεσμοί της οικογένειας γεροί. Δεν ζητούμε να κλείσετε τα μάτια στο λάθος που έκανε, ζητάμε να τον αφήσετε να βλέπει τα εγγονάκια του…».

  • Ο Χρήστος ήρθε στην Κύπρο από τη Συρία πριν 30 χρόνια. Το 2000 πολιτογραφήθηκε Κύπριος και τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του και τα έξι τους παιδιά βαφτίστηκαν χριστιανοί ορθόδοξοι. Θεωρούν πλέον την Κύπρο ως την πατρίδα τους, τα παιδιά του μιλούν κυπριακά και φοιτούν σε ελληνικό σχολείο.

Η περιπέτειά του άρχισε όταν λόγω οικονομικών προβλημάτων μετέβη στην Ελλάδα και συνελήφθη να μεταφέρει δύο Σομαλούς στο αυτοκίνητο. Κατηγορήθηκε για υποβοήθηση παράνομης εισόδου ξένων στη χώρα. Αυτός ισχυρίστηκε πως του έκαναν ώτο-στοπ.

Επειδή η δικαιοσύνη ως γνωστό είναι πολύ αργή, ήρθε πίσω στην Κύπρο που ήταν η οικογένεια και η δουλειά του. Δικάστηκε ερήμην το 2014 σε 5 χρόνια φυλάκιση και η Ελλάδα ζήτησε την έκδοση του με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Από τον περασμένο Ιούλιο άρχισε διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για την έκδοσή του.

  • Αύριο η υπόθεση είναι ορισμένη στο δικαστήριο, προκειμένου να δηλώσει αν δίνει τη συγκατάθεσή του να εκδοθεί στην Ελλάδα. Αυτός θα απαντήσει αρνητικά, αφού θέλει να εκτίσει την ποινή του στην Κύπρο όπου διαθέτει δεσμούς, ενώ παράλληλα θα προσβάλει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.

Η δικηγόρος του, Χρύσα Ματθαίου, ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης όπως ο πελάτης της παραμείνει στην Κύπρο και εκτίσει την ποινή του στις κυπριακές φυλακές, αφού δεν έχει στην Ελλάδα κανέναν δικό του, ενώ εδώ δραστηριοποιείται επαγγελματικά, διαθέτοντας μικρή εργοληπτική εταιρεία στην οποία απασχολούνται τέσσερα πρόσωπα.

  • Το υπουργείο Δικαιοσύνης, με επιστολή του ημερομηνίας 1 Σεπτεμβρίου 2020, απάντησε αρνητικά στο αίτημα επικαλούμενο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «κατόπιν μελέτης του αιτήματος του εκζητούμενου πελάτη σας, η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές, δεν προτίθεται να αναλάβει την υποχρέωση για έκτιση στην Κύπρο της ποινής που του επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σε σχέση με την υπ’ αριθμόν απόφαση 352/26-28/2/2014».

Μετά την εξέλιξη αυτή, η οικογένεια του 59χρονου θα ζητήσει επανεξέταση της υπόθεσης, ενώ μελετά και άλλα βήματα.

Απευθυνόμενη με επιστολή της προς την υπουργό Δικαιοσύνης, η κόρη του αιτητή, Γιώτα Τ., έγραψε:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Παίρνω το θάρρος να γράψω αυτή την επιστολή προσωπικά και εκ μέρους όλης της οικογένειάς μου. Ονομάζομαι Γιώτα Τ., αν και έχω ρίζες ξένες δεν νιώθω τίποτε άλλο παρά Κύπρια πολίτης. Μεγάλωσα, έζησα, πήγα σχολείο και σπούδασα στην Κύπρο. Οι γονείς μου κατάγονται από τη Συρία, ήρθαν εδώ το 1990 και το 2000 πήραν την κυπριακή υπηκοότητα και βαφτίστηκαν χριστιανοί ορθόδοξοι. Όπως και όλοι στην οικογένεια. Έχω άλλα πέντε αδέλφια και οι γονείς μου έχουν δύο εγγονάκια ανήλικα σήμερα, το ένα ενός ετών τέκνο της αδερφής μου και το άλλο τριών ετών, το δικό μου παιδάκι. Είμαι σίγουρη πως έχετε λάβει ήδη την επιστολή της δικηγόρου του πατέρα μου Χρίστου Τ. που έχει ως αίτημά του να δώσετε την άδεια σας να παραμείνει ο πατέρας μου στην Κύπρο και να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο στην Ελλάδα (έχει οριστεί και για ακρόαση η υπόθεση στις 3 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσουν αν θα τον στείλουν στην Ελλάδα).

Έντιμη κυρία Υπουργέ, δεν είναι κακός άνθρωπος ο πατέρας μου, αφελής ήταν, τότε το 2011, δεν είχε χρήματα να υπερασπιστεί τη θέση του και να διορίσει δικηγόρο να τον εκπροσωπήσει και όταν επέστρεψε στην Κύπρο δεν ήθελε να συζητούμε γι’ αυτό το θέμα, μέχρι τον Ιούλιο που ήρθαν με το ευρωπαϊκό ένταλμα. Η ποινή έχει όμως επιβληθεί, δεν αλλάζει κάτι. Θα αλλάξει όμως αν τον στείλετε στην Ελλάδα να την εκτίσει. Τα εγγονάκια του που θα τον ψάχνουν, ειδικά το μικρό, το δικό μου που στα τρία του χρόνια δεν ξέρω τον τρόπο να του εξηγήσω πώς έχει η κατάσταση. Η μαμά μας που θα μείνει πίσω μόνη με τόσα προβλήματα υγείας, εμείς τα παιδιά του, η δουλειά του που άρχισε να πηγαίνει καλύτερα… Ποιος θα τον επισκεφθεί αν τον στείλετε Ελλάδα; Δεν είμαστε εύπορη οικογένεια για να πηγαίνουμε εκεί, παλεύουμε και εμείς για το καλύτερο. Σας θερμοπαρακαλούμε όλοι μας να του δώσετε την ευκαιρία να μείνει στη δική μας πατρίδα και να εκτίσει την όποια ποινή του επιβληθεί από το κυπριακό δικαστήριο. Δεν ζητάμε να μην τιμωρηθεί, δεν ζητάμε να κλείσετε τα μάτια στο λάθος που έκανε και δεν έμεινε να το αντιμετωπίσει και να υπερασπιστεί τη θέση του. Ζητάμε απλά να τον έχουμε εδώ κοντά μας, να μπορούμε να πηγαίνουμε να τον βλέπουμε, να μπορούν τα εγγονάκια του να τον βλέπουν. Να μας δίνει έστω και λίγο οδηγίες για τη δουλειά του στην οποία σημειωτέον εργοδοτεί υπαλλήλους.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, δέστε λίγο ανθρώπινα την επιστολή μου, βοηθήστε μας και εσείς να κρατήσουμε τους δεσμούς της οικογένειας μου γερούς, η έκδοση του πατέρα μας στα 59 του χρόνια στην Ελλάδα θα μας κλονίσει αμετάκλητα και σε ψυχολογικό επίπεδο. Είμαστε όλοι και πάντα θα είμαστε νομοταγείς πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ποτέ δεν πειράξαμε, δεν ενοχλήσαμε και δεν παρανομήσαμε. Βοηθήστε μας να κρατήσουμε τον πατέρα μου εδώ να μπορούμε να τον βλέπουμε, να μαθαίνουμε πως είναι καλά, και είμαι σίγουρη πως ο χρόνος εδώ θα περάσει πιο γρήγορα».

 

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΥΠΡΟΣ 

Πέντε νέα κρούσματα κορωναϊού στο 24ωρο στην Κύπρο: Συνολικά στις 1.495 οι μολύνσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: