Υπάρχει και δεύτερος σοβαρά ασθενής από το εμβόλιο της Οξφδόρδης; Τι αναφέρει έγκυρο ρεπορτάζ των NYT

File Photo: Ενα από τα πολλά εργαστήρια όπου αναπτύσσονται πειραματικά εμβόλια για τον κορωναϊό. Το συγκεκριμένο είναι στην Ισπανία. EPA, SALVADOR SAS




Ανησυχίες ότι εταιρία που παράγει το εμβόλιο της Οξφόρδης δεν ήταν ιδιαίτερα ανοιχτή σχετικά με τους δύο εθελοντές που νόησαν σοβαρά μετά τη λήψη του πειραματικού εμβολίου, σημειώνουν σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, οι οι Νew York Times.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται και η περίπτωση δεύτερου ασθενούς από τη λήψη εμβολίου κάτι που η AstraZeneca δεν έχει αποκρύψει αλλά δεν φαίνεται να συσχετίζει άμεσα με το εμβόλιο.

H εταιρία δημοσίευσε το Σάββατο κάποιες πληροφορίες για τις δύο περιπτώσεις που νόησαν σοβαρά κατά τη δοκιμή.

Ο πρώτος εθελοντής έλαβε μία δόση του εμβολίου προτού αναπτύξει φλεγμονή στον νωτιαίο μυελό, γνωστή ως εγκάρσια μυελίτιδα, σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες που δημοσίευσε η AstraZeneca για τον ασθενή. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στα χέρια και τα πόδια, παράλυση, πόνο καθώς και προβλήματα στο έντερο και την κύστη.

Εκπρόσωπος της εταιρίας ωστόσο ανέφερε στους ΝΥΤ ότι αργότερα βρέθηκε ότι ο εθελοντής έπασχε από μία πολλαπλή σκλήρωση που δεν είχε διαγνωστεί, άσχετη με το εμβόλιο και ότι η δοκιμή συνεχίστηκε αμέσως μετά.

Η εταιρία επίσης ανέφερε ότι δεν έχει επιβεβαιώσει μία διάγνωση για την δεύτερη περίπτωση, ενός εθελοντή που ασθένησε μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ωστόσο, άνθρωπος με γνώση της κατάστασης που μίλησε ανωνύμως στους NYT ανέφερε ότι η ασθένεια του ατόμου υπεδείχθη ως εγκάρσια μυελίτιδα. Οι δοκιμές σταμάτησαν ξανά στις 6 Σεπτεμβρίου αφότου η συγκεκριμένη γυναίκα αρρώστησε.

Η κατάσταση είναι σπάνια  αλλά σοβαρή και οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και η εύρεση μίας τέτοιας περίπτωσης σε χιλιάδες εθελοντές μπορεί να προκαλέσει «απαγορευτικό». Πολλές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, λένε οι ίδιοι θα ήταν αρκετές  για να σταματήσουν εντελώς το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Εάν υπάρχουν δύο περιπτώσεις, τότε αυτό αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο», δηλώνει στην ίδια εφημερίδα ο Mark Slifka, ειδικός επί των εμβολίων στο Oregon Health and Science University. «Εάν υπάρξει και τρίτη νευρολογική ασθένεια μέσα στους πληθυσμό των δοκιμών, τότε το εμβόλιο θα έχει τελειώσει».

Στο εσωτερικό πληροφοριακό δελτίο για τον εθελοντή που δημοσιεύθηκε στις  11 Σεπτεμβρίου  , η AstraZeneca άθροισε τις δύο περιπτώσεις των εθελοντών, σημειώνοντας ότι η ασθένεια «είναι απίθανο να συσχετίζεται με το εμβόλιο, ή ότι υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία  για να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι η ασθένεια συσχετίζεται ή όχι με το εμβόλιο«, βάσει ασφαλών μελετών. Την επόμενη ημέρα η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι επανεκκίνησε τις δοκιμές στη Βρετανία.

Με πληροφορίες από Νew Υork Times: Τίτλος πρωτότυπου άρθρου: AstraZeneca, Under Fire for Vaccine Safety, Releases Trial Blueprints

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Ναυτοσύνη αιώνων: Πώς οι Αρχαίοι Ελληνες συνέτριψαν τους Πέρσες στη Σαλαμίνα αξιοποιώντας μία «λαβίδα άνεμου»

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: