Η ναυμαχία του Ναυαρίνου και ο Ταγίπ Ερντογάν: Κι όμως, η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί…

O Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Photo via Twitter, T.C. Cumhurbaşkanlığı @tcbestepe




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ (*)

Όταν ο Τούρκος δικτάτορας Ταγίπ Ερντογάν με οργίλο ύφος ωρύεται ενώπιον του φανατισμένου ακροατηρίου του ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας, εκτοξεύοντας απειλές κατά της Ελλάδος για μια νέα μικρασιατική καταστροφή (1922), γνωρίζει πολύ καλά πως η γη την οποία οι πρόγονοι των Οθωμανών και των νεοτούρκων κατέλαβαν διά πυρός και σιδήρου ήταν η χώρα των Ιώνων, ενός από τα τέσσερα αρχαία ελληνικά φύλα, που ήδη από τα μέσα του 11π.Χ. αιώνα εγκαταστάθηκαν στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας και αναπτύχθηκαν και δημιούργησαν έναν πολιτισμό που επηρεάζει μέχρι σήμερα την παγκόσμια διανόηση.

Γνωρίζει ο φιλόδοξος ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας ότι το συνονθύλευμα των τουρκοφώνων φυλών που αποτελούν τον τουρκικό λαό ζει σε κατακτημένη γη από τότε που οι Ογούζοι Τούρκοι και οι Σελτζούκοι, ορμώμενοι από τα Αλτάια οροπέδια της Κεντρικής Ασίας κατά τον 11μ.Χ αιώνα εισχώρησαν και εγκαταστάθηκαν στη Μικρά Ασία, καταπιέζοντας τους γηγενείς πληθυσμούς.

  • Ο Ερντογάν που γεννήθηκε στις φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης, γνωρίζει πολύ καλά πως οι πρόγονοι του ήταν εξισλαμισθέντες Έλληνες από την Ποταμιά της Ριζούντας του Πόντου. Ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής, τον οποίο τόσο θαυμάζει, ήταν αυτός που διά της βίας ανάγκασε σε εξισλαμισμό τους χριστιανούς του Πόντου.

Υπενθυμίζει ο Ταγίπ Ερντογάν συχνά τη μικρασιατική καταστροφή, τότε το 1922, που ο Μουσταφά Κεμαλ Ατατούρκ και οι νεότουρκοι κατέκαυσαν τις πόλεις και τα σπίτια των γηγενών Ελλήνων και τους «έθαψαν στο χώμα είτε τους έριξαν στη θάλασσα», για να τρομοκρατήσει τον ελληνισμό. Τότε είχε την ενθάρρυνση και υποστήριξη της Γερμανίας του Κάιζερ καθώς και του Στάλιν.

Αδίστακτος και επιθετικός όσο ποτέ προχωρεί ο αυταρχικός Τούρκος ηγέτης προς την εκπλήρωση των στόχων του, των στόχων του τουρκικού κατεστημένου, που είναι η επικράτηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο έλεγχος χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Συρία, η Λιβύη, το Ιράκ και τα Βαλκάνια.

Άς αναλογισθεί, όμως, πόσων άλλων παικτών της σκακιέρας επηρεάζονται τα συμφέροντα από την εξάπλωση της Τουρκίας.

Θα γνωρίζει, σίγουρα, για την περίφημη ναυμαχία του Ναυαρίνου, μεταξύ 8-20 Οκτωβρίου 1827, κατά την οποία οι στόλοι του Ηνωμένου Βασιλείου, του βασιλείου της Γαλλίας και της Ρωσικής αυτοκρατορίας, παρόλο που η τελευταία ήταν φίλη της Πύλης, κατατρόπωσαν το στόλο του Ιμπραήμ πασά και συνέβαλαν στην ίδρυση του Ελληνικού κράτους.

Η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί. Οι ηγεσίες της Ελλάδος και της Κύπρου θα πρέπει να παραμείνουν σταθερές στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

(*) Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Δεν στέκει η θέση ότι αν η Κύπρος είχε ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν θα είχε προβλήματα με την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: