Η Ελλάδα “αγόρασε” αποτροπή κατά την επίσκεψη του κ. Πομπέο: Δεν επιτρέπουν πόλεμο οι ΗΠΑ…

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ ΠΟμπέο και η σύζυγός του Σούζαν, στο αεροδρόμιο της Ρώμης. EPA, FABIO FRUSTACI




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκαναν τον απολογισμό της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Και πρόκειται για μία εξαιρετική αποτίμηση καθώς αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι πραγματικός στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μας, τόνισε ο ένας αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στο σύνολο των στρατηγικών θεμάτων και προβλημάτων.

Μίλησε για ένα επίπεδο εμπιστοσύνης που σπάνια έχει δει στη διπλωματική του καριέρα.

Μεγάλη κουβέντα, ιδιαίτερα όταν έρχεται από ένα διπλωμάτη, που υπηρέτησε σε αρκετές αμερικανικές πρεσβείες.

Η επίσκεψη είχε δύο σκέλη:

  • Το γεωστρατηγικό που αφορούσε και τη Θεσσαλονίκη, και την Κρήτη. Και,
  • Το οικονομικό, που αφορούσε βασικά τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη και που περιλαμβάνει τις επενδύσεις και τα ενεργειακά.

Στο δεύτερο σκέλος, όπως είπε ο κ. Πομπέο, αναμένονται δυνατές επενδύσεις από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, κυρίως τεχνολογικές, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρκετές θέσεις εργασίες για τους νέους ανθρώπους. Μακάρι να πραγματοποιηθούν διότι η Βόρεια Ελλάδα έχει πληγεί και από την δεκαετή οικονομική κρίση και από την πανδημία.

Ο στόχος των ΗΠΑ, είναι και εδώ στρατηγικός, διότι πρέπει να κερδίσουν ξανά τη Βαλκανική, η οποία άλλοτε αλληθωρίζει προς την Ουάσιγκτον, και άλλοτε προς τη Μόσχα. Εάν διασφαλίσουν τον στρατηγικό έλεγχο των Βαλκανίων, οι ΗΠΑ δηλώνουν πάλι ισχυρή παρουσία και σε αυτή τη μεριά της Ευρώπης. Όμως, κλειδί είναι η Θεσσαλονίκη, και βεβαίως και η Αλεξανδρούπολη.

Στο θέμα της Βορείου Ελλάδας οι Αμερικανοί ενέταξαν και την αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας, και μάλιστα οι αξιωματούχοι ανέφεραν τη ρωσική προσπάθεια, όπως υποστήριξαν, να επηρεάσει την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία.

Μίλησαν και για την απέλαση Ρώσων υπηκόων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και προκάλεσε εντύπωση μία αναφορά του ενός αξιωματούχου ότι για να φτάσουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε αυτό το σημείο βοήθησε σημαντικά η αριστερή -όπως την χαρακτήρισε- κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Και η αλήθεια είναι ότι στα θέματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων η στάση του πρώην πρωθυπουργού ήταν άψογη.

Στο στρατηγικό επίπεδο, είναι φανερό ότι οι Αμερικανοί επιλέγουν την Ελλάδα, η οποία -όπως τονίστηκε στην ενημέρωση αλλά και δημόσια- είναι πυλώνας σταθερότητας σε όλη την περιοχή. Σ’ αυτό το στάδιο της ολικής επαναφοράς τους στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, οι ΗΠΑ θα στηριχθούν στην Ελλάδα, και οι επενδύσεις στη Σούδα γίνονται γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Μετά την ανακοίνωση για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, ξεκίνησε μία συζήτηση για το αν η Σούδα θα αντικαταστήσει το Ινσιρλίκ στην περίπτωση που οι Αμερικανοί αποφασίσουν να αποχωρήσουν. Λογικό είναι να είναι η Σούδα στις βάσεις που θα αντικαταστήσουν το Ινσιρλίκ.

  • Πρώτα απ’ όλα υπογραμμίστηκε ότι η Σούδα είναι μία και μοναδική, ως βάση. Είναι μία εκ των καλύτερων στον κόσμο. Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, από τη Βιρτζίνια μέχρι τον Περσικό Κόλπο, είναι η μοναδική βάση που μπορεί να δεχθεί αεροπλανοφόρα.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, στο γεύμα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε την ανατολική Μεσόγειο.

Συζητήθηκαν σε βάθος οι συνεργασίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι νέες συμφωνίες του Εβραϊκού Κράτους με αραβικές χώρες και οι στρατηγικές αλλαγές που συμβαίνουν και αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Και αναφέρθηκε στις τριμερείς με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και στην τριμερή με τη συμμετοχή του κ. Πομπέο στην Ιερουσαλήμ, και μίλησε και για τη νέα σχέση της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μάλιστα είπε στους δημοσιογράφους, που συνόδευαν τον κ. Πομπέο, ότι τα πολεμικά αεροσκάφη που είδαν παραταγμένα στη Σούδα είχαν έρθει από τα Εμιράτα, θέλοντας να τονίσει ότι δεν δημιουργείται από τους Αμερικανούς ένα αντι-μουσουλμανικό μέτωπο εναντίον της Τουρκίας. Το απέκλεισε ο αξιωματούχος. Απλά οι συγκυρίες ανέδειξαν την άνευ προηγουμένου επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον των πάντων στη Μεσόγειο.

Σε ότι αφορά τις απειλές της κατοχικής δύναμης στο Αιγαίο, οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα κάνει συνέχεια βήματα αποκλιμάκωσης, και ο κ. Πομπέο κάλεσε μάλιστα την Άγκυρα να πράξει το ίδιο.

  • Εάν ρωτούσε κάποιος, τι αγόρασε η Ελλάδα -και αν αυτό είναι η «προστασία»- στη διάρκεια της επίσκεψης, η απάντηση είναι αυτή που έδωσε ο κ. Πομπέο: ότι αυτά τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών λύνονται μόνο με διάλογο, όχι με πόλεμο. Θα έλεγα ότι αυτό που αγόρασε η Ελλάδα είναι η αποτροπή. Αποτροπή της κάθε σκέψης του Ταγίπ Ερντογάν για στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα.

Ουδείς πλέον πιστεύει ότι η Αμερική θα επιτρέψει ένα ελληνοτουρκικό πόλεμο, διότι διακυβεύονται τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό είναι σίγουρο και το δείχνουν οι φανερές, αλλά περισσότερο οι κρυφές ενέργειες της Ουάσιγκτον.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη “γειτονιά” μας μέσω της Ελλάδας: Και “στοχεύουν” τη Ρωσία και την Κίνα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: