Γιόχανσον: Υποχρεωτικό για όλα τα κράτη-μέλη να βοηθήσουν την Ελλάδα στο μεταναστευτικό

File Photo: Η αρμόδια για το μεταναστευτικό Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον. EPA, OLIVIER HOSLET




Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον μίλησε στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα για την task force που θα σταλεί στη Λεσβο αλλά και για τον μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης.

  • Η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι «η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού υποχρεωτικής αλληλεγγύης διότι βρίσκεται υπό πίεση. Η Κομισιόν θα εκτιμήσει αν πρόκειται για τέτοια περίπτωση, σημειώνοντας ότι «είναι υποχρεωτικό για όλα τα κράτη-μέλη να βοηθήσουν».

Όπως είπε η κα Γιόχανσον έχει ήδη συζητήσει με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη για το πως θα πρέπει η Ε.Ε. να βοηθήσει την Ελλάδα τόσο με τη μετεγκατάσταση όσο και με τις «χορηγίες επιστροφής».

  • «Μία χώρα σαν την Ελλάδα μπορεί να ζητήσει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός υποχρεωτικής αλληλεγγύης διότι βρίσκεται υπό πίεση. Η Κομισιόν θα εκτιμήσει εάν πρόκειται για τέτοια περίπτωση. Είναι υποχρεωτικό για όλα τα κράτη μέλη να βοηθήσουν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης αυτών που πιθανόν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Ή αναλαμβάνοντας την ευθύνη της επιστροφής αυτών που έχουν αρνητική απόφαση για άσυλο και απόφαση επιστροφής. Αυτός είναι τρόπος για να βοηθηθεί μία χώρα που είναι υπό πίεση».

Αναφερόμενη στην task force που θα σταλεί στη Λεσβο, η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε:

«Είναι ένας πιλότος για το πώς θα εφαρμόσουμε αυτά που προτείνουμε στην Ελλάδα, μαζί με την Κομισιόν υπό τη διεύθυνσή μου και επίσης μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές και μαζί με διεθνείς οργανισμούς, καθώς και με άλλη κράτη-μέλη έτσι ώστε να τυπάρχει η διαβεβαίωση ότι θα δώσουμε μια αληθινή ευρωπαϊκή λύση ως πιλότο. Υπάρχουν ωστόσο χώρες, οι οποίες δεν είναι τόσο διατεθειμένες να δεχτούν περισσότερους μετανάστες, όπως είναι η Αυστρία.

Πιστεύω ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να διαβάσουν την πρόταση τώρα και βέβαια κανένα κράτος δε θα είναι απολύτως ευχαριστημένο με την πρόταση. Πιστεύω όμως ότι κάθε κράτος-μέλος θα δει ότι πρόκειται για ισορροπημένη πρόταση και τα κράτη-μέλη πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη, δεν είναι εθελοντικό, αλλά μπορούν να επιλεξουν εάν θα το κάνουν μέσω της μετεγκατάσταση ή μέσω των χορηγιών επιστροφής».

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της «ιστορικής» αβλεψίας (;) για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: