Δεν θέλουν μέτρα κατά της Τουρκίας: Τι εισηγούνται οι οπαδοί της όποιας λύσης και του σχεδίου Ανάν;

File Photo: O Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης (Δ) με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμέντ Μπον, (Α) στο Υπουργείο Εξωτερικών, Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τι θα γινόταν, άραγε, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία συναινούσε σε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Λευκορωσίας, αφήνοντας «για αργότερα» την υιοθέτηση μέτρων σε βάρος της κατοχικής Τουρκίας;

Ένας χαμός θα προκαλείτο με κατηγορίες και επιθέσεις ότι, για παράδειγμα, αφέθηκε στο απυρόβλητο η Άγκυρα και ότι ο Ερντογάν δεν βρίσκει ούτε την αντίδραση της Λευκωσίας μπροστά του όταν προελαύνει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Χωρίς να προεξοφλείται ότι η Λευκωσία θα αντέξει τις πιέσεις μέχρι τέλους, είναι σαφές πως η επιμονή στην υιοθέτηση μέτρων είναι μονόδρομος όταν, μάλιστα υπάρχει και πολιτική συμφωνία μεταξύ των «27» κρατών-μελών.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως οι επιλογές της κυπριακής πλευράς δεν είναι πολλές και πρέπει να τις αξιοποιήσει στο έπακρο. Εάν κάνει πίσω χωρίς να εξασφαλίσει εκείνα που επιδιώκει θα χάσει όλα τα διπλωματικά χαρτιά που διαθέτει.

  • Η Κύπρος θα πρέπει να δώσει μάχες μέχρι τέλους για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αποτρεπτικά εργαλεία και να σταθεί απέναντι στην επιθετική Τουρκία.

Το τι έχει συμφωνηθεί στην Ε.Ε. και συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου, στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, στο Βερολίνο είναι σαφές. Μπορεί να εξηγήσει κάποιος, εντός και εκτός Ελλάδος και Κύπρου, γιατί θα πρέπει να παραβιαστεί η πολιτική συμφωνία; Επειδή ενοχλείται η κατοχική Τουρκία; Και γιατί να την παραβιάσουμε εμείς όταν είναι προς το συμφέρον μας η υλοποίησή της;

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέντ Μπον, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την Κύπρο και την Ελλάδα, σε δηλώσεις του στο «Πολίτικο», έδωσε απαντήσεις και σε όσους επιχειρούν να παρουσιάσουν την Κύπρο να βρίσκεται εν αδίκω.

Είπε ο κ. Μπον, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  •  «… Ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή ότι χρειαζόμαστε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Οπότε εάν χρειαζόμαστε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, πρέπει να τις υλοποιήσουμε …Πρέπει να πάμε εκεί που είναι το θέμα: η Κύπρος. Και τους είπαμε: Ας προχωρήσουμε γρήγορα. Ήμασταν ειλικρινείς και ξεκάθαροι… Το είπα και στους Κύπριους συναδέλφους. Αλλά καταλαβαίνουμε, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο, γιατί η Κύπρος το πράττει αυτό.

Μπούλιγκ στην Κύπρο επειδή …φταίει για όλα: Μαθήματα ευρωπαϊσμού με νεοθωμανικούς όρους

Και ο λόγος για τον οποίο η Κύπρος υιοθετεί αυτή τη στάση, είναι γιατί έχουν αμφιβολίες σχετικά με το επίπεδο υποστήριξης από την ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία. Θα ήταν εύκολο, αλλά και άδικο, να πούμε στην Κύπρο αποδεχθείτε τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και μετά βλέπουμε το δικό σας πρόβλημα. Όχι, εργαζόμαστε και για τα δύο».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο νησί και τα όσα συζήτησε εδώ ο Γάλλος αξιωματούχος είπε και τα εξής:

  •  «Δεν αρκεί η Τουρκία να δείξει κάποια θετικά βήματα προς την Ελλάδα αλλά και προς την Κύπρο. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, είναι ένα διαιρεμένο νησί και είναι αγχωμένοι από αυτή την κατάσταση. Πρέπει να το κατανοήσουμε. Φυσικά δεν θα τους απογοητεύσουμε. Αυτό ήταν το μήνυμά μου. Χρειάζονται κινήσεις προς την κατεύθυνση της Κύπρου. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση τις επόμενες μέρες…».

Πιο ξεκάθαρο μήνυμα δεν μπορούσε να υπάρξει. Μήνυμα που ακυρώνει το αφήγημα των οπαδών της όποιας λύσης, των εκφραστών του τουρκικού εθνικισμού σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι τελευταίοι δεν θέλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Τι εισηγούνται; Συνομιλίες; Σε ποια βάση και ποιο στόχο; Δεν ακούνε τι λένε οι Τούρκοι για τις αξιώσεις τους αλλά και το τι επιδιώκουν στο Κυπριακό; Αυτοί που επιτίθενται κατά της επιλογής των κυρώσεων, για να μην ενοχληθεί ο Ερντογάν, έχουν προφανώς και άλλους λόγους να φωνάζουν. Γι΄ αυτούς τους άλλους λόγους θα ασχοληθούμε προσεχώς καθώς τώρα προέχει η 1η Οκτωβρίου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για τον… ξεχασιάρη Πρωθυπουργό της Ελλάδας, που δεν ανέφερε λέξη για την Κύπρο στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αύριο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τι γράφει στην επιστολή του ο Ταγίπ Ερντογάν προς τους ηγέτες της Ε.Ε.: Η λίστα με τα “θέλω” του…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: