Αθλιότητες των 5.000 μισθοφόρων του Ερντογάν στη Λιβύη: Κλοπές, σεξουαλικές επιθέσεις, τραμπουκισμοί

File Photo: Υποστηρικτές του καθεστώτος του αλ Σαρατζ της Λιβύης. EPA, STR




H παρουσία χιλιάδων Σύριων μισθοφόρων που εστάλησαν από την Τουρκία για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης φθείρει την ασφάλεια στην περιοχή και μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στον Λιβυκό λαό αναφέρει αμερικανική έκθεση  που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Όπως αναφέρει το Associated Press, η έκθεση του Department of Defense Inspector General, υπηρεσίας που εντάσσεται στο Αμερικανικό υπουργείο Αμύνης, εκδηλώνει επίσης ανησυχία και για την αυξανόμενη παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στην περιοχή.

Η έκθεση κάνει λόγο για 5.000 Σύριους μισθοφόρους απεσταλμένους από την Τουρκία.

Πρόκειται για μισθοφόρους που έχουν συνεργασττεί προηγουμένως στενά με την Αγκυρα, και στον εμφύλιο της Συρίας, σημειώνεται.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει επίσης εκατοντάδες άνδρες τακτικού στρατεύματος στην Λιβύη, μαζί με χειριστές και τεχνικούς συστημάτων αεράμυνας, αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Οι όλο και περισσότερες αναφορές για κλοπές, σεξουαλικές επιθέσεις και καταχρηστικές συμπεριφορές είναι πιθανόν να αυξήσουν την ανασφάλεια και να προκαλέσουν αντιδράσεις στον πληθυσμό».

Επιπλέον, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Associated Press, η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ στην Αφρική US. Africa Command ή AFRICOM, περιέγραψε τους Σύριους μισθοφόρους ως άπειρους, αγράμματους και με μόνο κίνητρο τον καλό μισθό.

«Την εκπαίδευση και επίβλεψη των μισθοφόρων έχει ο τουρκικός ιδιωτικός στρατιωτικός οργανισμός Sadat», αναφέρεται.

Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα του Associated Press

Την ίδια στιγμή, η μεταβατική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, η Στέφανι Ουίλιαμς, κατήγγειλε χθες Τετάρτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας τη συνέχιση των παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε το 2011 στη χώρα αυτή, λίγο καιρό αφότου έκθεση του οργανισμού ενέπλεξε ξανά τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ.

Από την πρώτη παρουσίαση της κατάστασης την 8η Ιουλίου, «περίπου 70 αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί σε αεροσκάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας προς υποστήριξη» του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ενώ «περίπου τριάντα αεροσκάφη εστάλησαν σε αεροδρόμια της δυτικής Λιβύης» προς υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), ανέφερε.

«Εννιά φορτηγά πλοία προσέγγισαν λιμάνια της δύσης προς υποστήριξη της ΚΕΣ ενώ τρία» πήγαν να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Χάφταρ, πρόσθεσε η Ουίλιαμς, χωρίς να δώσει καμία διευκρίνιση για το περιεχόμενο όλων αυτών των φορτίων.

Ξένες δυνάμεις που έχουν υποστηρικτικό ρόλο «ενισχύουν τις δυνατότητές τους στις κυριότερες λιβυκές αεροπορικές βάσεις σε ανατολή και δύση», συνόψιζε η Στέφανι Ουίλιαμς, καταγγέλλοντας την «κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης και του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, η εντολή της οποίας θα πρέπει να ανανεωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, «συνεχίζει να λαμβάνει πληροφορίες για την παρουσία σε μεγάλη κλίμακα μισθοφόρων και ξένων πρακτόρων» αναφέρεται και στην έκθεση της αποστολής.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Ασύστολα ψεύδη Ερντογάν: Θέλουμε λύση win-win με την Ελλάδα-Η οικονομία μας είναι μια χαρά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: