Τις διαθέσεις της Άγκυρας για τις επόμενες ημέρες εξετάζουν οι Ε.Δ.: Τα δυο σημαντικά γεγονότα…

File Photo: Το ερευνητικό Oruc Reis. EPA, TURKISH ENERGY MINISTRY




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Το μόνο σίγουρο, είναι ότι με περίπου 200 μέτρα καλώδια το ερευνητικό Oruc Reis δεν διεξάγει έρευνες.

Αυτό επιβεβαιώνουν πηγές του Ελληνικού Επιτελείου οι οποίες είναι σε θέση να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι ακριβώς πράττει το σεισμογραφικό εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η ανάπτυξη τόσων λίγων μέτρων καλωδίων αλλά και επιπλέον πληροφορίες που είναι σε θέση να έχει το Πολεμικό Ναυτικό, διαβεβαιώνουν πως καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του το ερευνητικό δεν έχει πραγματοποιήσει την παραμικρή έρευνα εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πάντως δυο είναι τα σημεία στα οποία στέκονται οι Επιτελείς και τα αξιολογούν τις τελευταίες ώρες, μετά τις έξι το απόγευμα της Τρίτης δηλαδή, ενώ διανύουμε το δεύτερο 24ωρο έντασης λόγω των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας.

  • Η αλλαγή πορείας του Oruc Reis

Το πρώτο σημείο είναι η αλλαγή πορείας του Oruc Reis, η οποία από το Επιτελείο αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό θεωρείται εύλογη διότι πριν αγγίξει τον 28ο Μεσημβρινό έστρεψε πορεία προς την ανατολή.

Στην περίπτωση που συνέχιζε την πορεία του θα περνούσε σε οριοθετημένα νερά της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου κι εκεί η Τουρκία καταλάβαινε πως άλλα ορίζονται από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Για το αν το ερευνητικό και η «πομπώδης» πολεμική του συνοδεία, έβαλαν ρότα προς το λιμάνι της Αττάλειας θα φανεί τις επόμενες ώρες.

Όπως εξηγούσαν Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού μένει να φανεί αν θα σηκώσει τα λίγες εκατοντάδες μέτρα καλώδια ώστε ν’ αναπτύξει ταχύτητα πέραν των πέντε κόμβων με τους οποίους πλέει κι αν θα διατηρήσει πορεία βόρεια- βορειοανατολική, γεγονός που θα δείχνει την πρόθεση μιας πιο γρήγορης μετάβασης στο νότιο λιμάνι της Τουρκίας.

Πάντως ακόμη κι αν συνεχίσει παράλληλη πορεία κανείς δεν θα εκπλαγεί διότι με αυτό τον τρόπο θα φανεί άμεσα ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις υποτιθέμενες έρευνες του, θέλοντας να καλύψει το φάσμα της θαλάσσιας περιοχής που περικλείει η παράνομη navtex της Τουρκίας. Επιπλέον το ερευνητικό θα πρέπει να κινηθεί και προς βορρά-νότο κι αντιστρόφως.

  • Η γενικότερη εικόνα στο Αρχιπέλαγος

Το δεύτερο σημείο πάντως στο οποίο στέκονται στο Επιτελείο είναι η γενικότερη εικόνα στο Αρχιπέλαγος, η οποία από νωρίς το απόγευμα δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το πρωί της Τρίτης.

Σχεδόν η πλειονότητα των τουρκικών πολεμικών πλοίων που είχαν εξέλθει από τα Δαρδανέλια και τους ναυστάθμους που βρίσκονται στα παράλια, κατευθύνθηκαν ολοένα και πιο ανατολικά προς της Τουρκικές ακτές, αφήνοντας τη μεγάλη μπλε σημαία που σχημάτιζαν τα ελληνικά πλοία να βρίσκεται σε όλο το μήκος του Αιγαίου.

Αν αυτό αποτελεί ένδειξη αποκλιμάκωσης ή αν τα πολεμικά πλοία μετέβησαν πιο ανατολικά προς τις ακτές της Τουρκίας λόγω των ανέμων που όπως λένε από το Πολεμικό Ναυτικό ο κυματισμός σε κάποια σημεία φτάνει και τα δυο μέτρα, θα φανεί κι αυτό τις επόμενες ώρες της Τετάρτης η οποία μάλλον εξελίσσεται σε μια κρίσιμη μέρα για το επίπεδο επιφυλακής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Συμβούλιο Άμυνας: Δεν μπορεί να υπάρξει ο παραμικρός εφησυχασμός,

Οι εικόνες αυτές αναλύθηκαν στο Συμβούλιο Άμυνας υπό το Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Αρχηγούς Πολεμικού Ναυτικού, Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Η πρώτη εκτίμηση που αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ότι προς το παρόν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει ο παραμικρός εφησυχασμός, αντιθέτως η διατήρηση στο 100% της εγρήγορσης απαιτείται τουλάχιστον μέχρις ότου το ερευνητικό απομακρυνθεί ή δέσει στην Αττάλεια.

Σε κάθε περίπτωση τα πληρώματα των Ελληνικών φρεγατών που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις το σεισμογραφικού ανά πάσα στιγμή δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για Άμυνα-Ενέργεια

Διαβάστε ΕΔΩ Γνώμες – Απόψεις

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Τα καλώδια της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας άπλωσε το Oruc Reis: Η επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: