Σε «σημείο μηδέν» τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας λέει η Moody’s

File photo: Συναλλαγή σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. EPA/ERDEM SAHIN
Κοντά στο σημείο μηδέν βρίσκονται τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας σύμφωνα με ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Moody’s

Η Μoody’s βλέπει τους σημαντικούς κινδύνους της στρατηγικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπερασπιστεί την αξία της τουρκικής λίραςs, καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν μηδενιστεί, το έλλειμμα μεγαλώνει και το εξωτερικό χρέος διογκώνεται.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης, η Τουκία ποτέ δεν είχε ιδιαίτερα ισχυρά συναλλαγματικά αποθέματα, ωστόσο σήμερα – και εξαιρουμένου του χρυσού – τα συνολικά της διαθέσιμα διαμορφώνονται 46,7 δις. δολάρια και αν εξαιρεθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών, τότε τα καθαρά αποθέματα δεν ξεπερνούν τα 3 δις. δολάρια.

Δεδομένου δε, ότι οι βραχυπρόθεσμες θέσεις σε swaps συναλλάγματος βρίσκονταν στα 54 δις. δολάρια στα τέλη Ιουνίου, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι σε ιδιαίτερα αδύναμη θέση.

Η Moody’ s τονίζει ότι η Τουρκία έχει βρεθεί ξανά σε τόσο δύσκολη θέση, όταν το 2018 βίωσε μία νομισματική κρίση.

Τότε ο Ερντογάν προχώρησε σε μία σειρά σημαντικών αυξήσεων των επιτοκίων και στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να αποκατασταθεί η σταθερότητα. Τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν στο ακέραιο, ωστόσο η Τουρκία ξεπέρασε την κρίση.

Σήμερα, η Moody’ s εκτιμά ότι ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να προχωρήσει σε πολύ πιο γενναίες αποφάσεις για να… σώσει την παρτίδα διότι τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος είναι περιορισμένα και η οικονομία βιώνει ήδη μεγάλες αναταράξεις εξαιτίας της πανδημίας.

Η συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας, σημειώνει ο οίκος, θα αποδυναμώσει περαιτέρω την οικονομία λόγω των σημαντικών εισαγωγών και της υπερχρέωσης του ιδιωτικού τομέα σε ξένο νόμισμα. Θα περιορίσει επίσης την ευελιξία της τουρκικής κυβέρνησης σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, δεδομένου του υψηλού χρέους σε ξένο νόμισμα.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Με πληροφορίες από Liberal

Ασταμάτητη στον κατήφορό της η τουρκική λίρα: Κακή η κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal