Ασταμάτητη στον κατήφορό της η τουρκική λίρα: Κακή η κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας

FILE PHOTO: Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί της τουρκικής οικονομίας, με μία ακόμη υποχώρηση της λίρας. EPA, ERDEM SAHIN
Τη Δευτέρα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας πέρασε το όριο των 8,50 λιρών ανά ευρώ και σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό. Από τις αρχές Ιουλίου, το νόμισμα έχασε πάνω από το 10 % της αξίας του σε σχέση με το ευρώ, γράφει η γερμανική εφημερίδα HB (κείμενο Demircan Ozan, Mallien Jan).

Η πτωτική πορεία ξυπνάει μνήμες του 2018. Τότε, σε διάστημα δυο εβδομάδων η τουρκική λίρα είχε χάσει το 40% της ισοτιμίας της σε σχέση με το ευρώ.

Η Τουρκία για μικρό χρονικό διάστημα ήταν σαν να είχε αποκοπεί από τις αγορές. Την τρέχουσα χρονιά το τουρκικό νόμισμα έχει παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετικά σταθερό.

Σε περιόδους το Μάρτιο, όπου η λίρα βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση, οι μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας σταθεροποίησαν το νόμισμα. Και σε άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος και η Αίγυπτος, οι Κεντρικές Τράπεζες στήριξαν μαζικά τα νομίσματα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Όταν τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώνονται, τα νομίσματα παραδίδονται στις διαθέσεις των αγορών. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αντιστέκεται στην προοπτική υποτίμησης του νομίσματος. Ο φόβος του πληθωρισμού στη χώρα είναι μεγάλος.

Η κυβέρνηση κατέστησε τη λίρα μη ελκυστική επένδυση.Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης είναι αμφίβολο αν θα διαρκέσει επί μακρόν.  

ΠΗΓΗ: Türkische Lira, Libanesisches Pfund Gefährliche Interventionen am Devisenmarkt

Ενέκρινε η ΕΕ την ισχυρή κρατική χρηματοδότηση των αεροδρομίων της Γερμανίας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal