Ο κ. Τραμπ ξεχνά ότι όταν χρειάζονται βοήθεια οι ΗΠΑ εισπράττει “όχι” από την Τουρκία και “ναι” από την Ελλάδα και την Κύπρο…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χειροκροτεί τον …εαυτό του, λίγο πριν εκφωνήσει ομιλία στο Council for National Policy Meeting στο ξενοδοχείο Ριτζ Καρλσον, στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. EPA, TASOS KATOPODIS / POOL




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, νομίζει ότι τα πάντα είναι μία …πλάκα. Αποδεικνύει συνέχεια ότι δεν παίρνει τίποτα στα σοβαρά.

Δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στα πρόθυρα του πολέμου, με ευθύνη του φίλου του, Ταγίπ Ερντογάν και αυτός συνεχίζει να υποθάλπτει την παράνομη δράση του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή που ο κ. Τραμπ τηρεί αυτή την απαράδεκτη στάση, η αμερικανική διπλωματία, από κοινού με τη Γερμανία και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για την επιβολή της ειρήνης, συνεχίζει να συμμετέχει στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου.

Οι αμερικανικές θέσεις είναι γνωστές και έχουμε αναφερθεί σ’ αυτές από τούτη την ιστοσελίδα.

Υπενθυμίζω ότι η αμερικανική διπλωματία απορρίπτει τον πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων της Αμερικής και επιμένει σε διάλογο ως το μόνο τρόπο και δρόμο για να επιλυθούν οι διαφορές. Και όταν λέμε διαφορές εννοούμε τις απαράδεκτες απαιτήσεις της Τουρκίας στα ελληνικά ύδατα του Καστελόριζου.

Πιστεύεται ευρύτατα ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έλαβε το μήνυμα από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και το μετέφερε στον Ερντογάν. Όμως υπάρχουν δύο προβλήματα κατά τη γνώμη μου, που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία…

  • Το ένα είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας. Λέμε συχνά ότι δεν ακούει κανένα. Στην πραγματικότητα νοιώθει άτρωτος αν και πλέον λαμβάνει υπόψη τις ικανότητες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Γι’ αυτό υπάρχουν αποδείξεις. Όμως, αντί να τον συνεφέρει αυτή η κατάσταση, τον μετατρέπει σε θηρίο ανήμερο…

Από τα μικρά αλλά και από κάποια μεγάλα επεισόδια στο Αιγαίο, έχει αντιληφθεί ότι εκτός των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων έχει να αντιμετωπίσει και μία αποφασιστικότητα που δείχνει η ελληνική πολιτική ηγεσία.

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι ούτε πίσω μπορεί να κάνει, ούτε να παραδώσει ελληνικό έδαφος.

  • Το δεύτερο πρόβλημα είναι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Δυστυχώς είναι αλλοπρόσαλλος, όχι μόνο στα εσωτερικά θέματα αλλά και στα εξωτερικά.

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο είπε στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, στη Βιέννη ότι θα τον ενημερώσει τον κ. Τραμπ για την κατάσταση στο Καστελόριζο και θα του ζητήσει να λάβει θέση, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δείχνει να έχει «πιάσει» κάποιο μήνυμα. Εκτός αν τηλεφώνησε στην Άγκυρα και δεν το δημοσιοποίησε… Κάτι που δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Θα το είχε κάνει ήδη βούκινο…

Προχθες, ο κ. Πομπέο βρισκόταν στο Λευκό Οίκο, αλλά δεν γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή εάν βρήκαν χρόνο για να μιλήσουν για τη δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργεί η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας.

Αλλά, έχει σημασία ότι το απόγευμα της ίδιας μέρας πήγε στην πολιτεία της Πελσιλβάνια για προεκλογική ομιλία και δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί ξανά στον Ταγίπ Ερντογάν. Δυστυχώς, ο κ. Τραμπ δεν καταλαβαίνει ότι όλες αυτές οι θετικές αναφορές στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας υποθάλπτουν την προκλητικότητα και την επιθετικότητά του.

Αφηγήθηκε στους οπαδούς του πάλι τη γνωστή ιστορία: Είπε ότι του τηλεφώνησε ένας ξένος ηγέτης. Προφανώς αναφέρεται ή στον Εμανουέλ Μακρόν ή στον πρόεδρο της Αιγύπτου, αλ Σίσι με τους οποίους μίλησε και οι οποίοι κατάγγειλαν τον Ερντογάν.

  • Αναφέρθηκε, λοιπόν, σε γνωστό ξένο ηγέτη χωρίς να τον κατονομάσει ο οποίος του ζήτησε να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν, με τον οποίο τα βρίσκει πολύ καλά, όπως ανακοίνωσε στους οπαδούς του.
  • Ο ξένος ηγέτης που του τηλεφώνησε, σύμφωνα με τον κ. Τραμπ, του ζήτησε μία χάρη. Τηλεφώνησε, του ζήτησε,στον Ερντογάν. Είσαι ο μόνος που σέβεται, δήλωσε ο κ. Τραμπ ότι τον παρακάλεσε ο ξένος ηγέτης.

Οι οπαδοί του τον χειροκρότησαν χλιαρά! Ούτε κατάλαβαν σε τι αναφερόταν…

Δεν γνωρίζουμε πόσο πραγματικά σέβεται ο Ερντογάν τον κ. Τραμπ. Διότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι απλά τον χρησιμοποιεί και βεβαίως τον κοροϊδεύει.

Ο κ. Τραμπ, ως ο ηγέτης του «ελεύθερου κόσμου», όπως συνήθιζαν να λένε παλαιότερα οι αναλυτές, δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει ευθύνες για την προστασία των συμμάχων της Αμερικής.

Δυστυχώς επιτρέπει στην Τουρκία να διατηρεί υπό κατοχή την Κύπρο και να απειλεί την Ελλάδα. Ξεχνά ότι ο Ερντογάν έχει «δοθεί» στη Ρωσία την οποία εξυπηρετεί διαλύοντας τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ… Ξεχνά ότι όποτε έχουν ανάγκη βάσεων και διευκολύνσεων οι Αμερικανοί, ζητούν βοήθεια από την Αθήνα και τη Λευκωσία, που μονίμως απαντούν θετικά…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Το Ισραήλ ηγείται του μετώπου εναντίον της Τουρκίας: Ο Ντόναλντ Τραμπ τάσσεται με όλους…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: