Το Ισραήλ ηγείται του μετώπου εναντίον της Τουρκίας: Ο Ντόναλντ Τραμπ τάσσεται με όλους…

File photo:Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Photo by Kobi Gideon, GPO




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Συμβαίνουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα στο διπλωματικό επίπεδο και κυρίως στο επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή, που αφορούν την Τουρκία και το Ιράν, το οποίο όμως φαίνεται ότι χάνει τα ηνία της πιο επικίνδυνης χώρας στην περιοχή.

Τα πρωτεία τα παίρνει η κατοχική δύναμη μετά την άκρατη επιθετικότατη που επιδεικνύει ο Ταγίπ Ερντογάν από τη Συρία και το Ιράκ μέχρι την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Λιβύη…

Για το Ισραήλ και τους νέους συμμάχους του, η Τουρκία στρέφεται πλέον εναντίον του Εβραϊκού Κράτους και των Αράβων αντιπάλων του Ιράν. Αυτοί είναι οι πραγματικοί στόχοι του Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα…

  • Πρόκειται για μία διαπίστωση που προκαλεί ανατριχίλα, καθώς το Ισραήλ δεν είναι …Ελλάδα και Κύπρος που προτιμούν την ειρήνη για πολλούς καλούς λόγους. Το Εβραϊκό Κράτος προστατεύει με φωτιά και τσεκούρι την εθνική του ασφάλεια και κυριαρχία. Άλλωστε το έχει αποδείξει στα πεδία των μαχών.

Χθες αναφερθήκαμε στη στήλη αυτή στη διαπίστωση του αρχηγού της Μοσάντ, της μυστικής υπηρεσίας του Ισράηλ, του ανθρώπου που σχεδίασε το αντιτουρκικό μέτωπο. Και στο οποίο ήδη συμμετέχουν χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και άλλες χώρες.

Και αν πιστέψουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα ακολουθήσει η Σαουδική Αραβία σύντομα. Και προφανώς θα προχωρήσει σε συμφωνία με το Ισραήλ πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, στην προσπάθεια των βασιλιάδων και των εμίρηδων να βοηθήσουν τον κ. Τραμπ να κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση με τον κ. Τζο Μπάιντεν.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος, ως γνωστό, είναι υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας. Άρα οι αυταρχικοί Εμίρηδες και οι βασιλιάδες προτιμούν τον κ. Τραμπ.

Την ίδια στιγμή συμβαίνουν και πολλά περίεργα, που είναι δύσκολο να αναλυθούν. Πίσω από τη συμφωνία του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βρίσκεται η Ουάσιγκτον και προσωπικά ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ. Ο περίφημος Τζάρεντ Κούσνερ.

  • Αρχικά το μέτωπο είχε στόχο το Ιράν, αλλά οι Ισραηλινοί φέρεται να έπεισαν τις αραβικές χώρες ότι η Τεχεράνη είναι μία εύκολη υπόθεση πια, ιδιαίτερα μετά την πανδημία του κορωναϊού, και ο μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται στην Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή ο κ. Τραμπ συνεχίζει τη φιλία του -μπορεί να είναι και λυκοφιλία- με τον Ταγίπ Ερντογάν. Και στην καθιερωμένη συνέντεξη Τύπου στο Λευκό Οίκο αφιέρωσε καλά λόγια στον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας.

Όμως καλά λόγια έχει να πει και για τη συμμαχία του Εβραϊκού Κράτους με αραβικές χώρες και μάλιστα έχει θέσει στη διάθεση τους όλο τον αμερικανικό μηχανισμό. Ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει αυτό το μέτωπο εναντίον του Ιράν. Αλλά το μέτωπο ή ο πόλος αν θέλετε γύρω από το Ισράηλ έχει μετατραπεί σε αντιτουρκική συμμαχία.

Σε όλο αυτό το σκηνικό, το ερώτημα είναι που βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος; Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κ. Κωνσταντίνος Φλώρος μίλησε με τους ομολόγους του αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Συνομιλεί συχνά με τον Ισραηλινό ομολόγό του. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου συνομιλούν με τους ομολόγους τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Χωρίς φανφάρες -και αυτό δείχνει πάνω απ’ όλα λογική και σοβαρότητα- η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με την Ιερουσαλήμ, ανταλλάσσουν πληροφορίες και γενικά υπάρχει η αλληλοϋποστήριξη που εκνευρίζει την Τουρκία.

Ο ηγέτης της Μοσάντ, ο περίφημος Γιόσι Κοέν, υποστηρίζει ότι η «ιρανική ισχύς είναι εύθραυστη, και η πραγματική απειλή είναι από την Τουρκία». Και αυτό αναγκάζει το Ισράηλ να προετοιμάζεται γι’ αυτή την πραγματική απειλή. Διότι ο πόλεμος του Ερντογάν είναι πάνω απ’ όλα θρησκευτικός. Είναι ισλαμο-εθνικιστικός.

Η μόνιμη απορία των πολιτών είναι γιατί δεν αντιδρούν οι χώρες της Μεσογείου, ενώ ο Ερντογάν απειλεί τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Η θεωρία που υπερισχύει είναι ότι πίστευαν πως κάποια στιγμή θα αντιλαμβανόταν το αδιέξοδο αυτού του πολέμου. Δυστυχώς, δικαιώθηκαν όσοι φώναζαν πως ο Ερντογάν υλοποιεί ότι σχεδιάζει… Οπότε, πρέπει να ληφθεί η απόφαση να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Προσπαθούν για αποκλιμάκωση ΗΠΑ και άλλες χώρες αλλά ο Ερντογάν δεν ακούει: Η πολιτική “αυτοκτονία”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: