Μετά την Αγία Σοφία η θάλασσα: Ο Ερντογάν δεν μπορεί να χάσει το παιγνίδι, αλλά δεν είναι εύκολο…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




«Ο Σουλτάνος: “Η Αθήνα δεν έχει ναυτικά δικαιώματα”. Καμία συμφωνία για την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Μετά την Αγία Σοφία η θάλασσα”, γράφει στην ιταλική il giornale.it ο Francesco de Palo. 

Προσθέτει τα εξής:

Το σπαθί του Ερντογάν, με τον οποίο μπήκε ο μουεζίνης για την πρώτη προσευχή στο «νέο» τζαμί της Κωνσταντινούπολης, στοχεύει επίσης στο Αιγαίο, όπου οι Έλληνες σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο «δεν θα είχαν ναυτικά δικαιώματα».

  • Η Άγκυρα αμφισβητεί τη νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και ανακοινώνει την επανέναρξη των δραστηριοτήτων γεώτρησης με το πλοίο της Barbaros, το ίδιο που λειτουργούσε παράνομα στα ύδατα της Κύπρου.

Ακόμη μια άλλη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με μοναδικό σκοπό την ένταξη στο ενεργειακό παιχνίδι για την κυριαρχία του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο επιτρέπει στον Ερντογάν να στραφεί σε μια χώρα-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ: «Δεν υπάρχει ανάγκη για μια συζήτηση με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά στις θαλάσσιες περιοχές », είπε για τους Έλληνες. (Κούνια που τον κούναγε…).

…Με μια σκληρή ανακοίνωση, η Άγκυρα αντέδρασε στις ειδήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μιλώντας για “ανύπαρκτη συμφωνία”. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι “παραβιάζει τα θαλάσσια δικαιώματα της Λιβύης”. (Ενώ στην πραγματικότητα είναι η Τουρκία που δεν έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη).

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών απείλησε το Κάιρο, ισχυριζόμενος ότι το 2003 είχε εκκενώσει έκταση 11.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπογράφηκε με την Κύπρο. Έτσι, η νέα συμφωνία με την Ελλάδα θα τους έκανε να χάσουν τις θαλάσσιες περιοχές. “Προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Λιβύης”, επαναλαμβάνει η Άγκυρα.

Αλλά πίσω από τη ρήξη βρίσκεται η τουρκική στρατηγική, ένα παιχνίδι που ο Ερντογάν δεν μπορεί να χάσει, επειδή η κατάσταση της οικονομίας του σε κωματώδη κατάσταση δεν του επιτρέπει παρά μόνο ελπίδα για αέριο.

Η ισορροπία σε ολόκληρη την περιοχή από την ανατολική Μεσόγειο στα Βαλκάνια έχει αλλάξει το δέρμα της: η Ελλάδα έχει γίνει στρατηγικός κόμβος λόγω της ταυτόχρονης διέλευσης τριών αγωγών φυσικού αερίου στο έδαφος της.

Για αυτόν τον λόγο επίσης, οι ΗΠΑ ιδιωτικοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έναν νέο κόμβο ενέργειας, αγαθών και στρατιωτικών. Και η Άγκυρα, βλέποντας ότι κινδυνεύει να παραμείνει (νόμιμα) από αυτές τις δυναμικές, κινείται άγρια.»

ΠΗΓΗ: Erdogan fa ripartire le trivelle ignorando l’intesa Grecia-Egitto

Με στολή παραλλαγής στο Μαξίμου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ: “Όλα θα πάνε καλά”, δήλωσε ο Φλώρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: