Οι τουριστικές εισπράξεις της Ελλάδας καταρρέουν: Η πιο άσχημη τουριστική σεζόν για τη χώρα

FILE PHOTO: The highest temperatures this week are expected on Tuesday, as in central and southern parts of the mainland they are expected to reach 40 degrees Celsius, while for the remainder of the week they may climb as high as 36-38C on both the mainland and the eastern Aegean islands. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Ρεπορτάζ της Alexias Kefalas, ανταποκρίτριας της εφημερίδας Le Figaro στην Αθήνα, σχετικά με την άσχημη τουριστική σεζόν στη χώρα, που μπορεί, κατά τη γνώμη της, να οδηγήσει σε νέα ύφεση οικονομική ύφεση.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην Αθήνα, αναφέρει:

«Στη σκιά της μπουκαμβίλιας, στο λαβύρινθο των δρόμων που συνδέονται με σκάλες, τα μικρά καφενεία και οι ταβέρνες από τις οποίες ξεφεύγουν οι νότες του μπουζουκιού, είναι ασυνήθιστα ήρεμες. Στους πρόποδες της Ακρόπολης, η Πλάκα,  μια γειτονιά που συνήθως είναι γεμάτη από ορδές τουριστών. Όλα είναι έτοιμα και οι χειρονομίες φραγμού γίνονται σεβαστές: οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ ανθρώπων, το υδροαλκοολικό τζελ, οι καλυμμένοι σερβιτόροι, αλλά ο καταναλωτής ακόμα αναμένεται. Μερικοί όμως, όπως ο Yannick και ο Martine τολμούν. Αυτοί οι Γάλλοι τουρίστες από τη Βρετάνη, απολαμβάνουν αυτή την ασυνήθιστη ηρεμία”.

  • “Το να μην είμαστε σε μεγάλες ουρές, ειδικά μπροστά από αρχαιολογικούς χώρους, μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε μια πιο αυθεντική Ελλάδα, ακόμα κι αν είναι σίγουρα δύσκολο για τους Έλληνες”, παραδέχονται.

Πράγματι, το ηθικό των επαγγελματιών του τουρισμού είναι πεσμένο. «Ακόμα και κάτω από τη δικτατορία των συνταγματαρχών, μεταξύ 1967 και 1974, δεν το βιώσαμε. Ειδικά, επειδή τα νέα μέτρα που επιβάλλονται είναι πολύ πιο δραστικά, όπως το κλείσιμο των καταστημάτων μας τα μεσάνυχτα, με ποινή προστίμου που κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ», αναφέρει ο διευθυντής μιας από τις ταβέρνες, απέναντι από την αρχαία αγορά.

Με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, τις τελευταίες εβδομάδες και καθώς η χώρα κατάφερε να είναι ένας από τους καλύτερους «μαθητές» στην Ευρώπη, περιορίζοντας τον αριθμό των θυμάτων της σε 240, η Ελλάδα πήρε ξανά τον ταύρο από τα κέρατα. Επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 7 π.μ. για μπαρ και εστιατόρια και την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους δρόμους των δημοφιλών προορισμών.

Οι επαγγελματίες είναι τρομαγμένοι. Η μείωση των τουριστών είναι συγκλονιστική και υπερβαίνει τις ήδη απαισιόδοξες προβλέψεις. Τα αεροδρόμια παρουσιάζουν πτώση της κίνησης κατά 78% και σύμφωνα με την ΕΛΑΣΤΑΤ,  η ξενοδοχειακή βιομηχανία μόνο τον Ιούλιο σημείωσε πτώση 95,3% και τα εστιατόρια άνω του 59%.

Ακόμα κι αν τα έσοδα για τη σεζόν υπολογίζονται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τους επαγγελματίες, απέχουν πολύ από τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ της περασμένης σεζόν.

Σε εθνικό επίπεδο, πρόκειται για πτώση 7,5% του ΑΕΠ, καθώς ο τομέας είναι ο δεύτερος πυλώνας της οικονομίας της χώρας (πάνω από το 22% του ΑΕΠ), πίσω από το εμπορικό ναυτικό. Ορισμένα νησιά ζουν μόνο από τον τουρισμό.

Αυτή η ανησυχητική κατάσταση απειλεί να παρασύρει εκ νέου την  Ελλάδα σε μια σοβαρή ύφεση, καθώς η χώρα μόλις εξήλθε από μια μακρά οικονομική κρίση. Ο εφιάλτης μιας νέας κηδεμονίας ΕΕ και ΔΝΤ φοβίζει σήμερα τους Έλληνες, καθώς η ύφεση του ΑΕΠ θα μπορούσε να υπερβεί το 13%.

ΠΗΓΗ: Les recettes touristiques de la Grèce s’effondrent

Στον “πάγο” οι σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου: Η Γερμανία χαϊδεύει με προκλητικό τρόπο την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: