Στον “πάγο” οι σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου: Η Γερμανία χαϊδεύει με προκλητικό τρόπο την Τουρκία

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη. EPA, TOLGA BOZOGLU




Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Νektarias Stamouli στην ιστοσελίδα Politico, Έλληνες αξιωματούχοι είναι ενοχλημένοι, διότι δεν έλαβαν μεγαλύτερη υποστήριξη στη στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο από την Γερμανία, έτερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οικονομική δύναμη της Ευρώπης.

Η ένταση δεν είναι τόσο υψηλή όσο κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής κρίσης, κατά την οποία οργισμένοι Έλληνες κατηγορούσαν τον μεγαλύτερο πιστωτή τους για υπερβολική λιτότητα.

Έλληνας υψηλόβαθμος διπλωμάτης δήλωσε ότι:

  • «Εμείς και η Γερμανία έχουμε εντελώς διαφορετική προοπτική για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον γείτονά μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τους χαϊδεύουμε-η Τουρκία εγκατέλειψε μια για πάντα τις αξίες της Δύσης; η περίοδος κατευνασμού τελείωσε.»

Και πρόσθεσε: «Η Γερμανία έχει λαθεμένη αντίληψη για τις προθέσεις τις άλλης πλευράς». Ο διπλωμάτης επέμεινε ότι οι δύο πλευρές παραμένουν κοντά.

Αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και την Άγκυρα, μια επίσκεψη που το Βερολίνο ελπίζει να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θα μπορούσε να ξεκινήσει το νωρίτερο στα τέλη της άλλης εβδομάδας.

Το βάθος όμως της διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας είναι τέτοιο -μέχρι τώρα- που έχει επεκταθεί σε ένα άλλο πιεστικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.: την κρίση στη Λευκορωσία.

Στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., νωρίτερα τον Αύγουστο, η Αθήνα μπλόκαρε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για τη Λευκορωσία, διότι το Βερολίνο δεν δεχόταν την σκληρή γλώσσα που ήθελε για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και μια αναφορά στην συμφωνία  Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες της Ε.Ε.

Αντί για κοινό ανακοινωθέν των 27 Υπουργών Εξωτερικών, ο ΥΕΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Josep Borrell εξέδωσε δική του ανακοίνωση.

  • Ένα άλλο σημάδι της ελληνικής ενόχλησης προέρχεται από το tweet του Γερμανού Πρέσβη στην Αθήνα, Ernst Reichel για τον Οθωμανό Αλή Πασά : «Ο Αλή Πασά, Οθωμανός κυβερνήτης ή Λιοντάρι των Ιωαννίνων, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο κράτος στην Ήπειρο. Απέτυχε και σκοτώθηκε. Το ακέφαλο σώμα του θάφτηκε εκεί. Σε άλλη ιστορία αναφέρεται ότι παρθένες της περιοχής  18  πνίγηκαν, διότι αρνήθηκαν να μπουν στο χαρέμι του».

Εντός λίγων λεπτών, ο Reichel έλαβε εκατοντάδες απαντήσεις από Έλληνες που τον κατηγορούσαν για αναισθησία με δεδομένη την τρέχουσα αντιπαράθεση με την Τουρκία. H κριτική δεν φάνηκε να άγγιξε τον Πρέσβη, ο οποίος απάντησε με μάλλον μη διπλωματική γλώσσα:

«Αγαπητοί haters, τί σας αναστατώνει εδώ: ότι δείχνω συμπάθεια στον Αλή Πασά, ο οποίος επαναστάτησε κατά των Οθωμανών; Ή ότι δεν του δείχνω συμπάθεια; Και τι έχει να κάνει ο Αλή Πασάς με την σημερινή κατάσταση;»

Γερμανοί αξιωματούχοι και η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Αναφορά στην τουρκική κινητικότητα του Αυγούστου με την αποστολή του Oruc Reis για σεισμογραφικές έρευνες από τις 10 Αυγούστου σε περιοχή που Ελλάδα θεωρεί υφαλοκρηπίδα της, νοτίως του Καστελορίζου.

Δεκάδες ελληνικά και τουρκικά πλοία του πολεμικού ναυτικού αντιπαρατάχθηκαν στην περιοχή και διπλωμάτες φοβούνται ότι μια ηθελημένη -ή όχι- κλιμάκωση στην περιοχή, θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένη ανάφλεξη. Αναφορά στην επακούμβηση φρεγατών και στην Navtex που εξέδωσε η Τουρκία την Κυριακή (23 Αυγούστου) για παράταση των σεισμικών ερευνών στην περιοχή για τέσσερις ακόμη ημέρες, μέχρι την Πέμπτη.

Αναφορά και στην υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ  Ελλάδας-Αιγύπτου, λίγες ημέρες πριν την τουρκική κινητικότητα του Αυγούστου. Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε «άκυρη» από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ισχυριζόμενο ότι η περιοχή βρίσκεται εντός τουρκικές υφαλοκρηπίδας και ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της Λιβύης.

Τούρκοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν ότι η Ευρώπη έχει αποτύχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες της με την Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης του συμφώνου για το μεταναστευτικό του 2016, καθώς και τις υποσχέσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και την απελευθέρωση της visa για τους Τούρκους πολίτες.

Η Γερμανία έπαιξε ένα ρόλο, προσπαθώντας να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, με την Angela Merkel να βοηθά στα τέλη του προηγούμενου μήνα στην αποτροπή πιθανής σύγκρουσης, καλώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Erdogan.

  • Με τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου, η Άγκυρα δήλωσε ότι θα αναστείλει τα σχέδια για έρευνα στα ανοιχτά του Καστελόριζου υπέρ διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Οι διερευνητικές συζητήσεις αναμένονταν να ξεκινήσουν στις αρχές του μήνα, αλλά μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ, ο Erdogan τις ματαίωσε, ισχυριζόμενος ότι «οι Έλληνες δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους».

Η συμφωνία αυτή φαίνεται να έπιασε απροετοίμαστο το Βερολίνο και η υποδοχή από τη Γερμανία ήταν αδιαμφισβήτητα «παγωμένη». Οι Γερμανοί εκνευρίστηκαν με το timing της υπογραφής που έγινε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι Αθήνα και Άγκυρα θα ξεκινούσαν τις συζητήσεις, σύμφωνα με αρκετούς Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση «σημείωσε» την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά απέφυγε να την σχολιάσει, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό Ελλάδα και Τουρκία να δεσμευθούν σε απευθείας συνομιλίες και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμακώσεις. Έλληνες αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν τη συμφωνία με την Αίγυπτο, λέγοντας ότι όλοι γνώριζαν ότι θα γίνει. Αναγνώρισαν ότι το timing ίσως να αποτελούσε έκπληξη, αλλά έπρεπε να τηρηθεί μυστική για να εμποδιστούν προσπάθειες της Τουρκίας να την ανακόψουν.

Αναφορά στην ενίσχυση της γαλλικής  στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και στην επικοινωνία του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γερμανίδα ομόλογό του Annegret Kramp-Karrenbaurer την περασμένη Τρίτη κατά την οποία ειπώθηκε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Τουρκία, μόλις το σεισμογραφικό αποσυρθεί από την περιοχή.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι Έλληνες πολιτικοί δεν πρέπει να εκπλαγούν με το ότι η Γερμανία επιδιώκει τα ικανοποιήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή. Το Βερολίνο έχει ισχυρά συμφέροντα να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Άγκυρα, τουλάχιστον για το προσφυγικό και την σχετική συμφωνία με την Τουρκία που σημαίνει ότι πολλοί μετανάστες θα παραμείνουν εκεί, αντί να κατευθυνθούν στην Γερμανία.

ΠΗΓΗ: Greece irked by Germany in standoff with Turkey

Θεωρείται και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των Κούρδων: Πώς θα αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν τον Ερντογάν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: