Γιατί άραγε ο κ. Τραμπ “βγήκε” απέναντι στον Ερντογάν για τη Λιβύη; Τα συμφέροντα πάνω απ’ όλα…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου. EPA, Chris Kleponis / POOL




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Εν μέσω της πανδημίας, που συγκλονίζει την Αμερική, και άλλων εσωτερικών προβλημάτων, που επηρεάζουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τη ψυχολογία του, ο Λευκός Οίκος εξέπληξε με την απόφαση να ξεκαθαρίσει την πολιτική του για τον εμφύλιο στη Λιβύη.

Ακολούθησε κατά βήμα τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επέλεξε τον ρόλο του “ουδέτερου” με κριτική διάθεση για τις χώρες που ενισχύουν τις αντίπαλες παρατάξεις: την Τουρκία και τη Ρωσία.

Γνωρίζουμε πλέον την επίσημη θέση του Λευκού Οίκου για τη Λιβύη. Τελικά επικράτησε η σύνεση και δεν υποστηρίχθηκε η τουρκική θέση.

Να θυμίσουμε ότι ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν ζητούσε από τον πρόεδρο Τραμπ να αφεθεί ανενόχλητη η κατοχική δύναμη, να ελέγξει τη Λιβύη με την υποστήριξη της Αμερικής. Δεν τα κατάφερε και έχει τη σημασία της η απόφαση του Λευκού Οίκου.

  • Μερικοί διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον έχουν εντοπίσει μία «παύση» στις τηλεφωνικές επικοινωνίες των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, εκτός εάν γίνονται και δεν ανακοινώνονται. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η αμερικανική πρωτεύουσα είναι ένα …χωριό, και δεν μένει τίποτα κρυφό.

Την επίσημη  θέση του Λευκού Οίκου εξέφρασε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ομπράιαν, το δεξί χέρι του προέδρου Τραμπ.

Ως ανεξάρτητος παράγοντας, όπως τονίζεται στη γραπτή ανακοίνωση, η Αμερική κατέθεσε τις προτάσεις της. Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα τις επιβάλει.

Καλούμε όλα τα μέρη, αναφέρει ο κ. Ομπράιαν, τόσο εκείνα που είναι υπεύθυνα για την τρέχουσα κλιμάκωση (εννοεί την Τουρκία και τη Ρωσία)  όσο και εκείνα που εργάζονται να την τερματίσουν (βασικά εννοεί την Αίγυπτο) να επιτρέψουν στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου να συνεχίσει το ζωτικό έργο της, με πλήρη διαφάνεια και να εφαρμοστεί μια λύση αποστρατικοποίησης για τη Σύρτη και την αλ – Τζούφρα.

Επίσης, ο Λευκός Οίκος απαιτεί να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η οριστικοποίηση της εκεχειρίας στο πλαίσιο των στρατιωτικών συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη βάση των 5+5.

Είναι φανερό ότι η Αμερική αποφάσισε να έχει αυτή το πάνω χέρι στην πολύπαθη χώρα χωρίς αναγκαστικά αυτό να σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική ισχύ της. Θα χρησιμοποιήσει όμως τη διπλωματική ισχύ της, και άλλα μέσα που έχει στη διάθεσή της, όπως οι κυρώσεις. Ήδη στο Κογκρέσο συζητείται μία τροπολογία για κυρώσεις στην Τουρκία και τη Ρωσία ειδικά για την ακραία επιθετικότητά τους στη Λιβύη.

  • Στη δήλωση του ο κ. Ομπράιαν καταφέρεται εναντίον των ξένων δυνάμεων που «εκμεταλλεύονται την σύγκρουση», υπονοώντας προφανώς την Τουρκία και τη Ρωσία.

Και εγκαλεί όσες δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν «μόνιμη στρατιωτική παρουσία ή να ελέγξουν τους πόρους που ανήκουν στο λαό της Λιβύης». Και στο σημείο αυτό η αναφορά είναι για την Τουρκία και τη Ρωσία, οι οποίες συνεργάζονται στη Συρία, αλλά βρίσκονται σε αντίθετα στρατόπεδα στη Λιβύη και στο Νακόρνο Καραμπάχ.

Πρόκειται για ερμαφρόδιτη κατάσταση, που πιστεύεται ότι θα «σκάσει» και η Μόσχα και η Άγκυρα θα ξαναγίνουν εχθρικές χώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει και επιστροφή της Τουρκίας στη Δύση. Ο Ταγίπ Ερντογάν ονειρεύεται ότι η Τουρκία είναι ήδη μία μεγάλη δύναμη, που στηρίζεται όμως σε πήλινα πόδια. Η οικονομία της είναι σε πορεία μεγάλης κατάρρευσης…

Ο Λευκός Οίκος ομιλεί για τις δυνάμεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά στον εμφύλιο της Λιβύης, και οι οποίες «υπονομεύουν τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και των εταίρων μας στην περιοχή της Μεσογείου». Η αναφορά σε συμμάχους και εταίρους εικάζεται ότι γίνεται για τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής.

  • Η αναφορά στα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής και των συμμάχων της στη Μεσόγειο θεωρείται εξαιρετικά σημαντική. Απλά να αναφέρω ότι ο κ. Ομπράιαν, πριν από δύο εβδομάδες, ταξίδευσε στο Παρίσι, όπου συζήτησε τη διαμάχη της Τουρκίας και της Γαλλίας για τη Λιβύη. Και έλαβε θέση υπέρ της Γαλλίας για το επεισόδιο που προκάλεσε το τουρκικό ναυτικό εναντίον της γαλλικής φρεγάτας.

ΟΛΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΕΔΩ

Η τοποθέτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας ίσως να σημαίνει την πρώτη -μετά από καιρό- διαφωνία του προέδρου Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πολλές φορές ότι ο Αμερικανός Πλανητάρχης συμφώνησε με τον Ερντογάν για τη Λιβύη. Όμως η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, άλλα λέει. Τονίζει, ανάμεσα στα άλλα, ότι παραμένει ουδέτερος παίκτης στον εμφύλιο της Λιβύης και οι απόψεις που καταθέτει είναι διαμετρικά αντίθετες από τις τουρκικές θέσεις.

Ομιλεί ειδικά για την Τουρκία, όταν αναφέρεται στη χώρα που δημιουργεί μόνιμη στρατιωτική παρουσία και για τη Ρωσία, όταν αναφέρεται στη δύναμη που θέλει να ελέγξει τους πόρους που ανήκουν στο λαό της Λιβύης.

Και αφήνει στο απυρόβλητο την Αίγυπτο όταν αναφέρεται στα μέρη εκείνα που εργάζονται για να τερματίσουν τον εμφύλιο.

Η πιο σημαντική, όμως, τοποθέτηση αφορά τους εταίρους της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι η Τουρκία και η Ρωσία απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια και υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες (της Μόσχας και της Άγκυρας στη Λιβύη), «υπονομεύουν τα συλλογικά συμφέροντα ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και των εταίρων μας στην περιοχή της Μεσογείου».

Το μήνυμα εστάλη, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι ότι ελήφθη από τον Ταγίπ ερντογάν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ερώτημα που μένει ακόμα αναπάντητο είναι αυτό: Πως θα επιβάλει η Αμερική όλα όσα αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ο κ. Τραμπ “αγάπησε” ξανά τους Κούρδους: Συμφωνία κορυφής για τα πετρέλαια της Συρίας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: