Ο κ. Τραμπ “αγάπησε” ξανά τους Κούρδους: Συμφωνία κορυφής για τα πετρέλαια της Συρίας…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανάμεσα σε συνεργάτες και οπαδούς του, στο Λευκό Οίκο. EPA, Chris Kleponis / POOL




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν πρέπει να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια διότι είναι αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη, και το πλέον σημαντικό αντιστρατεύεται τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρά τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αλλά και των στρατιωτικών που βλέπουν την Αμερική να αποδυναμώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Τραμπ επέβαλε την πολιτική της «αποχώρησης» από παντού, ακόμα και από περιοχές κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια της υπερδύναμης.

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία και η προδοσία των Κούρδων, που πολέμησαν στο πλευρό της Αμερικής, θα καταγραφεί ως το μεγαλύτερο ιστορικό λάθος της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ.

  • Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε μία εντυπωσιακή εξέλιξη και μάλιστα, όπως επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έχει την ευλογία της Αμερικής στο πιο υψηλό επίπεδο. Δηλαδή του ίδιου του κ. Τραμπ.

Και εδώ τίθεται το μείζον ζήτημα: Γιατί διέταξε τους Αμερικανούς στρατιώτες να φύγουν από τη Συρία; Γιατί έδωσε το πράσινο φως στον Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει στη βόρεια Συρία και να καταστρέψει τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ;

Είναι πραγματικά φοβερά όσα συμβαίνουν στο Λευκό Οίκο: Μετά από τις παλινωδίες του προέδρου Τραμπ και τα φρικτά λάθη της εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν, λοιπόν, στη Συρία και μάλιστα θα συνεργαστούν ξανά με τους Κούρδους του YPG. Αυτούς που η Τουρκία χαρακτηρίζει «δολοφόνους» και «τρομοκράτες».

Πρόκειται για τους μαχητές που βοήθησαν τον Αμερικανό πρόεδρο να κατατροπώσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και πρόσφεραν τη μεγαλύτερη στρατιωτική νίκη στον κ. Τραμπ, ο οποίος -όπως προαναφέραμε- τους πρόδωσε πέρυσι, επιτρέποντας στην Τουρκία να εισβάλει στη Βόρεια Συρία και να προκαλέσει πολλούς θανάτους και μεγάλες καταστροφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί επιστρέφουν και στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι τυχαίες κάποιες εξελίξεις, που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα και έχουν σχέση με την Κύπρο και τη Ρωσία. Φαίνεται ότι οι σχέσεις Μόσχας και Λευκωσίας θα τεθούν στον «πάγο» μετά τις δυσκολίες για την υπογραφή της οικονομικής-φορολογικής συμφωνίας.

Οι Αμερικανοί, λοιπόν, αναβαθμίζουν τη σχέση τους με τους Κούρδους, εκτός από το στρατιωτικό και στο οικονομικό επίπεδο. Στην ουσία και στο πλαίσιο της συνεργασίας, τους προσφέρουν και τις εγκαταστάσεις πετρελαίου στη βόρεια και την ανατολική Συρία, που ελέγχουν έτσι κι αλλιώς οι Κούρδοι.

  • Ο επικεφαλής των Κούρδων ανταρτών, ο στρατηγός Μαζλούμ, με προτροπή της Ουάσιγκτον υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία Delta Crescent Energy, η οποία έχει την έδρα της στην πολιτεία Ντελαγουέαρ.

Ο πρόεδρος Τραμπ έστειλε στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος βοήθησε για να υπογραφεί η συμφωνία. Αυτός έκανε και τη μεγάλη αποκάλυψη που εξόργισε τους Τούρκους.

Έχει μεγάλη σημασία ότι η Συρία βρίσκεται κάτω από σκληρές κυρώσεις, που επέβαλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσφατα. Παρ’ όλα αυτά, με ειδική απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ξεπεράστηκε το εμπόδιο, επειδή αυτή η συμφωνία εξυπηρετεί απόλυτα τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εξέλιξη αυτή αντιμετωπίστηκε με θυμό από την Άγκυρα και τη Δαμασκό, ενώ αναμένεται και η αρνητική αντίδραση της Μόσχας. Έχει σημασία βεβαίως ότι έστρεψαν τα βέλη τους περισσότερο εναντίον των Κούρδων της Συρίας, αν και η τουρκική κυβέρνηση επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα και εναντίον της Αμερικής.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρουν οι Τούρκοι, «παραβλέπουν το διεθνές δίκαιο, παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και την κυριαρχία της Συρίας, και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία».

Κοιτάξτε ποιοι μιλούν για το Διεθνές Δίκαιο… Πότε το σεβάστηκαν; Και ποιοι παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας; Και ποιοι συνεργάζονται αποδεδειγμένα με τους τρομοκράτες τους οποίους έκαναν και «εξαγωγή» στη Λιβύη; Μα οι Τούρκοι φυσικά…

Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει με ισχυρό τρόπο τον αγωγό EastMed, και τη συμμαχία μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας και αυτής μεταξύ του Καίρου, της Λευκωσίας και της Αθήνας.

  • Οι συμμαχίες αυτές, που θυμώνουν τον Ερντογάν καθώς πιστεύει ότι ο σκοπός τους είναι να πνίξουν την Τουρκία, θα ενισχυθούν από τους Αμερικανούς. Αυτή είναι η απόφαση.

Φαίνεται πως μετά από ένα διάστημα απόλυτου ελέγχου του Λευκού Οίκου από την Τουρκία, οι σύμβουλοι του κ. Τραμπ έβγαλαν τις τουρκικές παρωπίδες…

Γράφαμε στην αρχή αυτού του κειμένου ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια. Λάθος…

Μάλλον, πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα προς αποφυγή.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ο Αύγουστος δεν θα έχει “πολεμικά νέα”: Ο διάλογος Αθήνας-Άγκυρας έρχεται, η Κύπρος αγωνιά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: