Εθνικό Έγκλημα ή έλλειψη Εθνικής Στρατηγικής; Ξεχάσαμε την υφαλοκρηπίδα και αγαπήσαμε την ΑΟΖ;

Η ελληνική σημαία κυματίζει πάνω από το λιμάνι στο Αγαθονήσι. “Ο τελευταίος Ανέγγιχτος Παράδεισος στο Αιγαίο”, που εποφθαλμιά η Τουρκία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ*

-Ιστορική η συμφωνία με την Αίγυπτο κατά την κυβέρνηση.
-Στρατηγική ήττα της χώρας η συμφωνία με την Αίγυπτο κατά την αντιπολίτευση.
-Απεμπολήσαμε κυριαρχικά δικαιώματα υπέρ της Αιγύπτου και αφήνουμε παράθυρο ανοικτό στη Τουρκία.

Αυτά ακούγονται, αυτά γράφονται και στο σημείο αυτό μπαίνει το μεγάλο ερώτημα:

Ο Λαός τί να καταλάβει και ποιόν θα πιστέψει για ένα τόσο σοβαρό Εθνικό θέμα;

Την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, ή  τους διάφορους αναλυτές που με το αζημίωτο ο καθένας προσεγγίζει το θέμα σύμφωνα με τις δικές του γνώσεις και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.

Προσωπικά ως απλός πολίτης διαβάζοντας τα πέντε άρθρα της συμφωνίας και τον χάρτη, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν, προσπαθώντας  να αξιολογήσω και τις διάφορες δηλώσεις και αντιδράσεις έχω να παρατηρήσω τα εξής:

  • Η αντίδραση του Ερντογάν υπήρξε βίαιη. Γιατί;
  • Η δήλωση του Αιγύπτιου Υπουργού των Εξωτερικών αξιολογώντας τις αντιδράσεις της Τουρκίας , απευθυνόμενος στον Ερντογάν είπε: Ας διαβάσει καλά τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Αυτή η δήλωση αφήνει πολλά περιθώρια δεύτερων και τρίτων σκέψεων.

  • Εγκαταλείψαμε τελικά της έννοια της υφαλοκρηπίδας και ξαφνικά ανακαλύψαμε την Α.Ο.Ζ;

Σε κάθε περίπτωση προσωπικά εγώ ερμηνεύοντας τον χάρτη που δημοσιεύθηκε και τα πέντε άρθρα της συμφωνίας, θα προσπεράσω τις διάφορες παρατηρήσεις που θα μπορούσα να κάνω, γιατί θα περιμένω να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία της συμφωνίας, τώρα όμως μόνο μια ερώτηση πιστεύω ότι πρέπει να απαντηθεί που έχει σχέση με τα ποσοστά που προκύπτουν μέσα από αυτή την συμφωνία.

Πως μετρήθηκαν οι επιφάνειες;

  • Με αφετηρία τις γραμμές βάσης τις οποίες ακόμα η Ελλάδα δεν έχει χαράξει;
  • Με αφετηρία τα χωρικά ύδατα που για τη χώρα μας είναι 6ν.μ., ενώ της Αιγύπτου τα χωρικά ύδατα είναι 12ν.μ.;

Γι’ αυτό για να μην μιλούμε για Εθνική επιτυχία ή στρατηγική ήττα της χώρας ας περιμένουμε το κείμενο της συμφωνίας με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.

Η χάραξη της Α.Ο.Ζ. με την Ιταλία, η μερική χάραξη της Α.Ο.Ζ. με την Αίγυπτο και η μη χάραξη της  Α.Ο.Ζ. με τη Κύπρο, με τον δημόσιο διάλογο όπως γίνεται για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνουν μονοσήμαντα ότι η στρατηγική ήττα της χώρας διαχρονικά είναι η έλλειψη χάραξης Εθνικής Στρατηγικής.

Διότι εάν υπήρχε Εθνική στρατηγική που θα προσαρμοζόταν ανάλογα με την συγκυρία, δεν θα ακούγαμε όσα ακούμε πάλι μετά την συμφωνία με την Αίγυπτο.

Ας σκεφθεί ο κάθε πολιτικός ότι μέχρι χθες μιλούσαμε για υφαλοκρηπίδα και εξορκίζαμε την  λέξη Α.Ο.Ζ. και τώρα υπογράφουμε τη συμφωνία με την Αίγυπτο και εξαφανίσαμε την λέξη υφαλοκρηπίδα από το κείμενο που υπογράψαμε.

Πόσο δίκιο τελικά έχει ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης ο οποίος τις 3 τελευταίες δεκαετίες μιλά και φωνάζει μόνο για Α.Ο.Ζ. και τη σπουδαιότητά της και δυστυχώς το πολιτικό σύστημα της χώρας σφύριζε αδιάφορα.

Εάν υπήρχε Εθνική στρατηγική δεν θα ακούγαμε τα τελευταία ευτράπελα ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο Κράτος και βρίσκεται μακράν και δεν μπορούμε να την υπερασπισθούμε, ξεχνώντας προκλητικά ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη.

Γι΄ αυτό ας αναλάβει ο Πρωθυπουργός την πρωτοβουλία σχεδίου χάραξης Εθνικής στρατηγικής εδώ και τώρα γιατί αποτελεί αναγκαιότητα για την επιβίωση του Ελληνισμού.

Είναι η ώρα να καθίσουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου στο ίδιο τραπέζι και να αποφασίσουν:

  • 1) Ότι η Κύπρος δεν κείται μακράν.
  • 2) Για την επιβίωση του Ελληνισμού επιβάλλεται η ουσιαστική αναβίωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας- Κύπρου.
  • 3) Επί τέλους πρέπει να επεκταθούν τα χωρικά μας ύδατα στα 12 Ναυτικά μίλια.
  • 4) Ότι άμεσα  πρέπει να χαραχθεί Α.Ο.Ζ με τη Κύπρο.
  • 5) Ότι απαιτείται επί τέλους η θεσμοθέτηση και λειτουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Αυτά όμως απαιτούν εδώ και τώρα  την ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας με τα οπλικά συστήματα που έχουν ανάγκη και δεν μπορεί το θέμα αυτό να μπαίνει στη κρησάρα των δυνατοτήτων της οικονομίας.

Ο Ελληνικός Λαός συμπεριλαμβανομένων και των πλούσιων Ελλήνων επιχειρηματιών εάν τους ζητηθούν χρήματα για της Ε.Δ. είναι βέβαιο ότι αγόγγυστα θα τα προσφέρουν και εάν οι κρατούντες  δεν βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη το κράτος έχει τους τρόπους να τους πείσει να τα δώσουν.

Στην αναγκαιότητα άμεσης χάραξης Εθνικής στρατηγικής πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι στη θεωρία του κατευνασμού που εφαρμόσαμε για πέντε δεκαετίες μόνο δεινά συσσωρεύτηκαν στη χώρα γι’ αυτό στον αναθεωρητισμό της πολιτικής της Τουρκίας πρέπει να αντιτάξουμε μόνο στρατιωτική ισχύ και ανάπτυξη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη επειδή πληθυσμιακά είμαστε μικρή χώρα.

Αυτές τις ώρες βιώνουμε για μια άλλη φορά τι σημαίνει Τουρκία.

Γι΄ αυτό μόνο η αποτρεπτική ικανότητα των Ε.Δ. της πατρίδας μας, με αποφασιστική όμως στάση της εκάστοτε κυβέρνησης, θα διασφαλίζει την σταθερότητα και την ειρήνη στη περιοχή αφού δυστυχώς βρίσκει εφαρμογή κάθε μέρα η σοφή λαϊκή παροιμία: Ο κακός χρόνος περνά, ο κακός γείτονας όχι.

*ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
Κάλυμνος, 11/8/2020

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Γιατί αποφάσισε ο Πρωθυπουργός να μιλήσει στον ελληνικό λαό; Δραματική τροπή της κατάστασης…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: