Γιατί αποφάσισε ο Πρωθυπουργός να μιλήσει στον ελληνικό λαό; Δραματική τροπή της κατάστασης…

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (Α). ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




ΣΧΟΛΙΟ DEFENCE POINT

Την εντύπωση ότι η τουρκική στάση δεν αφήνει άλλη επιλογή στην Ελλάδα παρά να απαντήσει στρατιωτικά, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το διάγγελμα για τα ελληνοτουρκικά, που είχε όμως δραματικούς τόνους.

Ο πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή στην Τουρκία, ότι το ατύχημα καραδοκεί και εάν συμβεί η Ελλάδα δεν θα έχει την ευθύνη.

Η γλώσσα του σώματος του πρωθυπουργού έδειχνε έναν άνθρωπο υπό πίεση, κάτι το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί εάν κανείς αναλογιστεί ότι ως πολιτικός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν πάντα απόλυτα προσηλωμένος στη διπλωματική διαδικασία και την ειρηνική – διπλωματική διευθέτηση των διενέξεων.

Σε ένα βαθμό, την στρατιωτική εμπλοκή τη θεωρούσε κυριολεκτικά αδιανόητη, για να διαπιστώσει πλέον στην πράξη τι ακριβώς σημαίνει το να έχεις γείτονα τον Τούρκο.

Η αναφορά του πρωθυπουργού σε ατύχημα αποτελεί προειδοποίηση προς όλες τις πλευρές. Σαφέστατα προς την Τουρκία, που επεδίωξε να διαβιβάσει το μήνυμα ότι με τη συμπεριφορά της δεν του δίνουν άλλη δυνατότητα από το να αντιδράσει δυναμικά. Το ίδιο μήνυμα διαβιβάζεται και προς τη διεθνή κοινότητα, καθώς όποιος επιθυμεί να αποφύγει στρατιωτική εμπλοκή πρέπει να το κάνει άμεσα, διότι ο χρόνος τελειώνει.

  • Τα “επιμέρους” του μηνύματος του πρωθυπουργού

Το πιο βασικό χαρακτηριστικό της παρέμβασης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ελληνοτουρκική κρίση, με αφορμή τις “βόλτες” του ερευνητικού σκάφους “Ορούτς Ρέις” στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η ελάχιστα διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησε για την περιγραφή της Τουρκίας. Εν ολίγοις, την περιέγραψε όπως ακριβώς είναι και αυτό έχει τη σημασία του…

Η Τουρκία είναι ένα κράτος που συμπεριφέρεται με όρους άλλων εποχών, ένα κράτος που στηρίζεται στον στρατιωτικό καταναγκασμό για να επιτύχει στόχους μη συμβατούς με το διεθνές δίκαιο, αρνούμενη να αναθέσει σε αναγνωρισμένους διεθνείς δικαιοδοτικούς θεσμούς να κρίνουν το κατά πόσον όσα υποστηρίζει είναι σύννομα ή όχι. Η δε “στρατιωτικοποίηση” της κατάστασης από την Τουρκία, αποτελεί ουσιαστικά παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων

Ο πρωθυπουργός δεν έκανε εκπτώσεις στην περιγραφή της γειτονικής χώρας, κάνοντας λόγο για ελεγχόμενα Μέσα Ενημέρωσης που παίζουν τον ρόλο τους στην στήριξη των παρανόμων και προκλητικών ενεργειών της τουρκικής ηγεσίας. Έκανε λόγο μάλιστα για “εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης”.

  • Η Τουρκία είναι μια χώρα που χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την υπογραφή απόλυτα νόμιμων συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών πριν καν καλά καλά ξεκινήσουν. Έκανε μάλιστα αναφορά και στο παράνομο τουρκλυβικό μνημόνιο, κάνοντας λόγο για τη “διοίκηση της Τρίπολης” όταν μίλησε για τον αντισυμβαλλόμενο της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα αμφισβήτησε ευθέως το αν και κατά πόσον το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποίησε έρευνες στον πλου του εντός ελληνικής θαλάσσιας ζώνης. Θύμισε ταυτόχρονα ότι οι ελληνικές θαλάσσιες ζώνες είναι την ίδια στιγμή και ευρωπαϊκές θαλάσσιες ζώνες.

Εν κατακλείδι, το μήνυμα του πρωθυπουργού δίνει έναν δραματικό τόνο στην ελληνοτουρκική κρίση. Το τι θα γίνει θα καθοριστεί από την αποτελεσματικότητα της διεθνούς παρέμβασης για την αποφυγή πολεμικής εμπλοκής, κάτι το οποίο εάν ξεκινήσει, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πότε και που θα σταματήσει. Το πιο σημαντικό είναι όμως, ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι μόνο ελληνικά συμφέροντα “στη σέντρα”…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφαιρέσει από το τραπέζι τη “στρατιωτική επιλογή” με την Τουρκία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: