Η τραγωδία της Αμερικής: Το μυστήριο της ανοσίας στον κορωναϊό και η επιστροφή στην κανονικότητα

Οι προσκεκλημένοι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Πρώτης Κυρίας στο Λευκό Οίκο, για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, δεν φορούσαν μάσκες ούτε τήρησαν τοα μέτρα ασφάλειας. EPA, Chris Kleponis / POOL




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η ανοσία στον κορωνοϊό παραμένει μυστήριο. Με βάση τις έως τώρα επιστημονικές μελέτες, ακόμα δεν έχει αποδειχθεί εάν τα άτομα που αναπτύσσουν αντισώματα, μετά την ανάρρωσή τους από το Covid-19, δεν μπορούν να προσβληθούν για δεύτερη φορά.

Επομένως, οι θεωρίες περί «ανοσίας της αγέλης» και για ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα με τους ανθρώπους που έχουν αποκτήσει ανοσία, φαίνεται να μην ισχύουν απόλυτα, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα επιστημονικά στοιχεία.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι μια λοίμωξη από κορωνοϊό δίδει στους ανθρώπους κάποιο επίπεδο ανοσίας. Αυτή τη στιγμή όμως, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα εάν τελικά όλοι που θα περάσουν τον ιό, με ήπια ή βαριά συμπτώματα, θα αναπτύξουν στη συνέχεια ανοσία ή ποιο επίπεδο αντισωμάτων είναι απαραίτητο για να προστατευτούν από μια νέα μόλυνση, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα, δηλαδή αν είναι βραχυπρόθεσμη ή μακροχρόνια η ανοσία. Επίσης, έχει αναφερθεί ότι η ύπαρξη ισχυρών αντισωμάτων σε έναν οργανισμό μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα σε περίπτωση μόλυνσης.

Γι’ αυτό, γίνονται έρευνες και για φάρμακα που καταστέλλουν μια υπερβολική ανταπόκριση του οργανισμού στον συγκεκριμένο ιό.

Καθώς λοιπόν ο κορωνοϊός «θερίζει» τον πλανήτη, το βασικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο αφορά την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων. Επειδή ο ιός είναι τόσο νέος, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ακριβής απάντηση.

  • «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να υποθέσουμε ότι η ανοσοαπόκριση θα ήταν σημαντικά διαφορετική από αυτή που παρατηρείται με άλλους ιούς», δήλωσε ενδεικτικά ο Nicolas Vabret, καθηγητής σε Ιατρική Σχολή (Icahn School of Medicine at Mount Sinai) της Νέας Υόρκης, συμπληρώνοντας όμως ότι «θα πρέπει να επιβεβαιωθεί».

Ακόμα και στην περίπτωση που η ανοσία λειτουργεί αποτελεσματικά, καμία χώρα δεν έχει μέχρι στιγμής επαρκή ποσοστά μόλυνσης από τον κορωνοϊό, ώστε να αποτρέψει ένα δεύτερο κύμα μετάδοσης του ιού, σύμφωνα με μελέτη του Imperial College του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Για να σταματήσει η εξάπλωση της λοίμωξης, όπως επισημάνθηκε από ειδικούς, θα πρέπει να μολυνθεί περίπου το 70% του πληθυσμού και να αναπτύξει ανοσία. Πάντως, η επιστημονική κοινότητα δεν φαίνεται να είναι σίγουρη αν για τον συγκεκριμένο ιό λειτουργεί η φυσική ανοσία και σε ποιο ποσοστό, προσφέροντας πρώιμη άμυνα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν προσφερθεί γη, θάλασσα και ουρανός, δήθεν προς όφελος της ειρήνης, θα είναι υποταγή σε ένα ισλαμοφασίστα

Η πόλη της Νέας Υόρκης πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα της πανδημίας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο. Ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τις 20 χιλιάδες (συνολικά στην πολιτεία είναι πάνω από 32 χιλιάδες). Αξιωματούχοι των αρμόδιων υπηρεσιών Υγείας εκτιμούν ότι οι αριθμοί μπορεί να είναι διπλάσιοι επειδή τις πρώτες εβδομάδες είχαν πεθάνει χιλιάδες άτομα στα σπίτια τους από καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά ή άλλες ασθένειες που είχαν όμως προσβληθεί από τον κορωνοϊό, χωρίς να καταγραφούν ως θύματα του ιού.

Η Νέα Υόρκη παρουσιάζει τώρα ενθαρρυντικά στοιχεία περιορισμού του αριθμού των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων, σε αντίθεση με άλλες πολιτείες της χώρας. Επειδή όμως πολλοί Νεοϋορκέζοι άρχισαν να παραβιάζουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και τα μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν, ο δήμαρχος και ο κυβερνήτης προειδοποίησαν ότι αν χρειαστεί θα αναγκαστούν να θέσουν ξανά περιορισμούς για να προλάβουν ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων.

  • Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές πολιτείες, ανάγκασε τις δημοτικές και πολιτειακές αρχές της Νέας Υόρκης να αναθεωρήσουν αποφάσεις που αφορούσαν την επαναλειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων. «Παρακολουθούμε τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας και ανησυχούμε όλοι βλέποντας ότι το να τρως στο εσωτερικό ενός εστιατορίου έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα» δήλωσε ενδεικτικά ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας γίνεται με διστακτικά βήματα, σε σχέση με άλλες πολιτείες που προχώρησαν σε πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων και τώρα πληρώνουν βαρύ τίμημα. Όλα τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ στο Μανχάταν δεν πρόκειται να ξανανοίξουν, τουλάχιστον πριν από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ έχουν ακυρωθεί οι συναυλίες και άλλου είδους μεγάλες εκδηλώσεις μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Ο κορωνοϊός κατάφερε να σκοτεινιάσει και την περιοχή που αποτελεί σύμβολο της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ.

Το αρχικό επιχείρημα του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, για την άρση των περιοριστικών μέτρων, στηριζόταν στην στρατηγική πραγματοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων ώστε όσοι κάτοικοι θα είχαν αποκτήσει αντισώματα να ήταν και οι πρώτοι που θα επέστρεφαν στους χώρους εργασίας, αποτελώντας ασπίδα προστασίας ώστε να μη μεταδίδεται εύκολα ο ιός σε επαγγελματικούς, ψυχαγωγικούς και θρησκευτικούς χώρους. Επειδή όμως διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν την ανοσία και ότι μάλλον χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα, η «στρατηγική της ανοσίας» φαίνεται ότι παραμερίστηκε για τώρα.

Έτσι, ο κ. Κουόμο (όπως και άλλοι κυβερνήτες στις ΗΠΑ, καθώς και ηγεσίες και αρμόδιες επιτροπές αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές χώρες) εφαρμόζει την τακτική του σταδιακού ανοίγματος, κυρίως σε τέσσερεις φάσεις, με διαφορετικές χρονικές εφαρμογές των φάσεων σε κάθε περιοχή, ανάλογα με τα τοπικά δεδομένα ελέγχου της πανδημίας και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε αρκετούς χώρους και στις δημόσιες συγκοινωνίες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία των ευάλωτων ομάδων κάθε ηλικίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι δεκάδες χιλιάδες άτομα στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πολιτείες πέθαναν από κορωνοϊό μέσα σε οίκους ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης, με τις τοπικές αρχές να φέρουν μεγάλη ευθύνη.

Η έλλειψη συγκροτημένης στρατηγικής σε πανεθνικό επίπεδο, η πολιτικοποίηση του θέματος εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, η πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε αρκετές πολιτείες, αλλά και η μη χρήση μάσκας από μεγάλη μερίδα πολιτών εξαιτίας μιας επικίνδυνης, αντιεπιστημονικής και υπεροπτικής αντίληψης που καλλιεργήθηκε κυρίως από τον πρόεδρο Τραμπ, συνέτειναν καταλυτικά ώστε να δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες συνθήκες στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις 130 χιλιάδες και σε αρκετές πολιτείες έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία με ασθενείς. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ανείπωτη τραγωδία. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), «ο ιός εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και ευρέως στις ΗΠΑ και αυτή είναι η αρχή».

  • Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών και σύμβουλος όλων των Αμερικανών προέδρων από τη δεκαετία του ’80, Άνθονι Φάουτσι, ανέφερε ότι από τα 40.000 νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, θα μπορούσαν να φθάσουν τα 100.000 νέα κρούσματα ημερησίως, εφόσον δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της πανδημίας και οι πολίτες δεν τηρούν τις οδηγίες περί κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήσης της μάσκας.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει χειρότερη τις επόμενες εβδομάδες. Η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τουλάχιστον, εάν κάποια στιγμή, επιλυθεί το μυστήριο της ανοσίας και αποδειχθεί ότι τελικά λειτουργεί αποτελεσματικά για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα, τότε θα είναι και η πρώτη ουσιαστική άμυνα στην πανδημία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο πλανήτης στα χέρια αδίστακτων ηγετών: Η 75χρονη επέτειος του ΟΗΕ και η υποκριτική στάση Γκουτέρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: