Αν προσφερθεί γη, θάλασσα και ουρανός, δήθεν προς όφελος της ειρήνης, θα είναι υποταγή σε ένα ισλαμοφασίστα

File Photo: Υποστηρικτές του κουρδικού κόμματος HDP φορώντας μάσκες διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη εναντίον της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν. EPA, SEDAT SUNA




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Δεν είναι μόνο η παραβατικότητα της Τουρκίας και οι επεκτατικοί σχεδιασμοί της εις βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών. Δεν είναι μόνο η διαχρονική πρακτική της να καταπατά το διεθνές δίκαιο και να παραχαράσσει την ιστορία.

Δεν είναι μόνο η στήριξη ή η ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις από μέρους μεγάλων δυνάμεων λόγω των δικών τους συμφερόντων και των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών. Δεν είναι μόνο η ανεπάρκεια και η αδυναμία των Ηνωμένων Εθνών που δεν λένε τα πράγματα με το όνομά τους.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι η έλλειψη σταθερής, συγκροτημένης εθνικής πολιτικής από μέρους του Ελληνισμού. Και δεν φτάνει που οι έως τώρα υπεύθυνες ηγεσίες δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να διαμορφώσουν ένα μόνιμο πλαίσιο υπεράσπισης και διεκδίκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά είναι και διάφοροι πολιτικοί παράγοντες σε Αθήνα και Λευκωσία, που, κατά διαστήματα, προσφέρουν άλλοθι στην Άγκυρα.

Ακόμα και πρώην πρωθυπουργοί ή πρώην υπουργοί Εξωτερικών επιμένουν να παρουσιάζουν περίεργες θέσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι για τα όσα πράττει η Τουρκία σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ευθύνονται σε κάποιο βαθμό η Αθήνα και η Λευκωσία επειδή δήθεν την προκάλεσαν με συμφωνίες και επιλογές, αγνοώντας τα δικαιώματά της στην περιοχή.

  • Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο. Όχι γιατί διατυπώνονται τέτοιες απόψεις, άλλωστε είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη, αλλά επειδή αυτοί που τα λένε διαχειρίστηκαν και ενδεχομένως μερικοί να συνεχίζουν να επηρεάζουν στη διαχείριση υποθέσεων που αφορούν την πολιτική έναντι της Τουρκίας.

Ένα άλλο επαναλαμβανόμενο επιχείρημα που παρουσιάζεται συχνά από πολιτικούς και κομματικούς ηγέτες της συγκεκριμένης «σχολής σκέψης» είναι «να πείσουμε την Τουρκία ότι θα είναι προς όφελός της η λύση του Κυπριακού και η διευθέτηση των ζητημάτων στο Αιγαίο».

Λες και οι τουρκικές ηγεσίες δεν μας έχουν δείξει όλες αυτές τις δεκαετίες πως λειτουργούν και τι επιδιώκουν να κλέψουν. Λες και περιμένουν τους Έλληνες να τους διδάξουν πως θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Εκτός, βέβαια, αν εννοούν ότι θα πρέπει απλόχερα (και ξεδιάντροπα) να αποδεχθούμε «τουρκικές λύσεις» σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Χρειάζεται μια συνολική συμφωνία με την Τουρκία» ακούστηκε ξανά να λέγεται πριν λίγες μέρες στην ελληνική πρωτεύουσα. Υπό τις παρούσες συνθήκες και το σημερινό διεθνές περιβάλλον, μπορούμε να καταλάβουμε προς ποια κατεύθυνση θα οδηγήσει μια «συνολική συμφωνία».

Στην κυπριακή πρωτεύουσα κάποιοι συνεχίζουν να λένε ότι «πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό», λες και η λύση εξαρτάται από τους Ελληνοκύπριους. Και η ειρωνεία είναι ότι οι περισσότεροι που λένε κάτι τέτοια είχαν άμεση εμπειρία της τουρκικής αδιαλλαξίας και σκοπιμότητας επειδή συμμετείχαν σε κυβερνήσεις και σε διαπραγματεύσεις με προέδρους της λεγόμενης «ρεαλιστικής σχολής».

Ακόμα και η πανδημία λειτούργησε ρατσιστικά: Ευκαιρία για τις ΗΠΑ να γυρίσουν για πάντα τις σελίδες της ντροπής

Δυστυχώς, αρκετές φορές επανερχόμαστε στα ίδια και τα ίδια, γιατί επανέρχονται απόψεις και θεωρίες που δεν δημιουργούν μόνο μια λανθασμένη και παραπλανητική εικόνα, αλλά διευκολύνουν στην προώθηση των τουρκικών επιδιώξεων.

Για τόσα χρόνια η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα για την ΑΟΖ της, καθώς και για πολλά άλλα θέματα (μόνο αν αναγκαστεί εκ των υστέρων) επειδή δεν θέλει να δυσαρεστήσει ή να προκαλέσει την Τουρκία.

  • Ακόμα και για την εκλογή ενός στενού συνεργάτη του Ερντογάν στην προεδρία της φετινής εορταστικής 75ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Αθήνα συμπορεύτηκε στην αρχή με τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας Δυτικής Ευρώπης και Άλλων Χωρών ώστε ο Τούρκος πολιτικός και πρώην διπλωμάτης Βολκάν Μποζκίρ να είναι ο μοναδικός υποψήφιος, με το σκεπτικό ότι η Άγκυρα θα εκτιμήσει την ελληνική στάση.

Και, όπως πάντα, την εκτίμησε δεόντως… Θα ανταποδώσει αυτήν τη χειρονομία καλής θελήσεως με τις έρευνες που εξήγγειλε ότι θα πραγματοποιήσει νότια της Κρήτης.

Το ίδιο «ευχαριστώ» λέει τόσα χρόνια στους Ελληνοκύπριους, των οποίων οι ηγεσίες τους, κάθε φορά που ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις, είχαν την εντύπωση ότι εάν έκαναν κι άλλες υποχωρήσεις θα καλόπιαναν τον κατακτητή και θα επιδείκνυε διαλλακτικότητα. Συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

Όταν αφελέστατα ή σκόπιμα παραμερίζονται οι αλήθειες, τα γεγονότα και οι πραγματικότητες του τουρκικού επεκτατισμού, τότε οι κίνδυνοι για Ελλάδα και Κύπρο γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι. Με υποχωρητικότητα και ευγενικές προσπάθειες εξευμενισμού της Τουρκίας, η προκλητικότητα αυτής της χώρας δεν χαλιναγωγείται, αλλά αποδεδειγμένα αυξάνεται.

Επομένως, η επιμονή ορισμένων πολιτικών παραγόντων σε Ελλάδα και Κύπρο να προβάλλουν ψευδαισθήσεις για την Τουρκία, δεν είναι μόνο μια «άλλη άποψη». Είναι η αντίληψη ότι αν προσφερθεί γη, θάλασσα και ουρανός, θα είναι δήθεν προς όφελος της σταθερότητας και της ειρήνης. Θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο και θα είναι υποταγή στον ισλαμοφασίστα Ερντογάν.

Εάν προσφερθεί η μισή Κύπρος, θα χαθεί και η άλλη της μισή. Εάν προσφερθεί η μισή ελληνική ΑΟΖ, θα χαθεί και η άλλη της μισή.

  • Έως τώρα, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία δύναμη και κανένας συνασπισμός που θα θελήσει να πει κοφτά και αποφασιστικά στην Τουρκία και στον νεοσουλτάνο της: Ως εδώ και μη παρέκει!

Γι’ αυτό, τη μόνιμη ευθύνη υπεράσπισης της κυριαρχίας και του πολιτισμού μας έχει ο απανταχού Ελληνισμός, ο ενιαίος και αδιαίρετος!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Σε μια χώρα που είναι βαθιά διχασμένη και πληρώνει το πιο βαρύ τίμημα του ιού, ο Πρόεδρος προκαλεί…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: